«Αγκάθι» για την τρόικα η υστέρηση των εσόδων - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

«Αγκάθι» για την τρόικα η υστέρηση των εσόδων

Νέα μέτρα αν υπάρξουν αποκλίσεις..

Η πορεία των φορολογικών εσόδων των επόμενων τριών μηνών θα είναι καθοριστική για την επιβολή νέων εισπρακτικών μέτρων, είτε εντός του 2010, είτε...εντός του 2011, πέραν εκείνων που προβλέπει το μνημόνιο.
Στην ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων έχει ρίξει το βάρος το υπουργείο Οικονομικών δεδομένου ότι τα όρια συγκράτησης των δημόσιων δαπανών εξαντλούνται και οι κίνδυνοι αποκλίσεων από το έλλειμμα είναι εμφανείς. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους το έλλειμμα του προϋπολογισμού κινείται εντός του στόχου αλλά, αυτό οφείλεται στη συγκράτηση των δαπανών και συγκεκριμένα στη μείωση των επενδυτικών δαπανών, το πάγωμα των επιστροφών, στην αποδέσμευση με το σταγονόμετρο των εγγεγραμμένων πιστώσεων στον προϋπολογισμό των υπουργείων και στη μείωση των μισθολογικών δαπανών, λόγω των μειώσεων των μισθών στο δημόσιο τομέα.

Με εξαίρεση τις μισθολογικές δαπάνες που η περικοπή είναι μόνιμη, στις υπόλοιπες κατηγορίες, τα κονδύλια αναγκαστικά θα αποδεσμευτούν στους επόμενους μήνες, καθώς οι πληρωμές του ΠΔΕ και οι επιστροφές φόρου θα ξεπαγώσουν, ενώ και τα υπουργεία και οι δημόσιες υπηρεσίες, δύσκολα θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με εξαιρετικά μειωμένα κονδύλια για καταναλωτικές δαπάνες.

Το αντίβαρο στη βέβαιη αύξηση των δαπανών είναι τα δημόσια έσοδα, τα οποία όμως στο πρώτο εξάμηνο εμφανίζουν κόπωση, σημειώνοντας αύξηση 6,7%, έναντι 11,7% που είναι ο στόχος του προϋπολογισμού. Επίσης, μείωση κατά 2,8% κατέγραψαν τον μήνα Ιούνιο, καθώς διαμορφώθηκαν σε 3.306 εκατ. ευρώ, από 3.402 εκατ. ευρώ, τον Ιούνιο του 2009.
Bookmark and Share