"Μικρό" το υποβρύχιο καλώδιο για τα αιολικά των Κυκλάδων - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

"Μικρό" το υποβρύχιο καλώδιο για τα αιολικά των Κυκλάδων

Σταγόνα στον ωκεανό, θεωρείται η ισχύς των 200 MW από αιολικά που θα μπορεί να απορροφήσει το υποβρύχιο καλώδιο των Κυκλάδων, σύμφωνα με παράγοντες ικανούς να εκτιμήσουν τα τεχνικά στοιχεία των τευχών προκήρυξης του διαγωνισμού της ΔΕΗ για το έργο.

Αυτό προκύπτει από τα...τεύχη διακήρυξης για τη διασύνδεση Πάρου, Νάξου, Σύρου, Μυκόνου, ενδεχομένως και Κύθνου με το ηπειρωτικό σύστημα, η δημόσια διαβούλευση για τα οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα, και σύντομα θα συνταχθούν τα οριστικά, σύμφωνα με προ ημερών ανακοίνωση της επιχείρησης.
Τα 200 ωστόσο μεγαβάτ των προδιαγραφών του καλωδίου είναι πολύ λίγα, σύμφωνα με στελέχη του χώρου, που εκτιμούν πως το μίνιμουμ της ισχύος που μπορεί να «τραβήξει» το σύστημα από τις Κυκλάδες είναι τα 500 MW, δεδομένου του πολύ πλούσιου αιολικού τους δυναμικού. Μόνο η Νάξος, λένε οι συνομιλητές μας, «σηκώνει» 300 MW, η δε, Πάρος 175 MW. Η ισχύς των 200 MW των προδιαγραφών του καλωδίου αντιστοιχεί στις αιτήσεις για άδειες αιολικών που έχει κάνει ένας και μόνο επιχειρηματίας για Πάρο-Νάξο !
Γιατί λοιπόν η ΔΕΗ να ρίξει τόσο πολύ τον πήχη ; Ίσως απλώς για οικονομικούς λόγους, καθώς η διαστασιολόγηση της όλης υποδομής, (υποσταθμοί, καλώδια, κλπ) θα αυξανόταν πολύ αν η χωρητικότητα του καλωδίου μεγάλωνε. Σε κάθε περίπτωση, τα 200 MW μπορεί να ενισχύσουν το ηπειρωτικό σύστημα με επιπλέον ισχύ, αλλά για τις δυνατότητες των Κυκλάδων παραμένουν ένα πολύ μικρό μέγεθος.

Συζητείται επί 15 χρόνια

Θυμίζουμε ότι το πράσινο φως για την καλωδιακή σύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο της ΔΕΗ έχει «ανάψει» το (τότε) ΥΠΕΧΩΔΕ από το 2009. Το σχέδιο που συζητείται επί 15 χρόνια, θα απαλλάξει όταν υλοποιηθεί τις Σύρο, Μύκονο και Πάρο από τους τοπικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, επιτρέποντας τη μεταφορά «πράσινης» ενέργειας από νησιωτικά αιολικά πάρκα. Σήμερα τα μικρά αυτόνομα συστήματα, για λόγους ασφαλείας, επιτρέπουν ελάχιστη απορρόφηση αιολικής ενέργειας.

Το σχέδιο είναι να ποντιστεί καλώδιο 150 κιλοβόλτ που θα συνδέει το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στο Λαύριο με τη Σύρο και από εκεί πάλι με υποβρύχια καλώδια θα συνδεθούν η Πάρος, η Μύκονος και η Νάξος, μέσω της οποίας ηλεκτροδοτούνται Ηρακλειά, Σχινούσα, Δονούσα και Σίκινος.

Άρχισε το 1993

Η προσπάθεια, που άρχισε το 1993, προέβλεπε τη διασύνδεση τόσο της Άνδρου όσο και της Τήνου, με το ηπειρωτικό σύστημα μέσω Καρύστου, αλλά διακόπηκε στην Τήνο, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε προσφυγή των κατοίκων της ενάντια στην τοποθέτηση πυλώνων υψηλής τάσης στο νησί.

Έτσι, η ΔΕΗ άλλαξε την αρχική πρόβλεψη και από τα νησιά δεν διέρχεται γραμμή υψηλής τάσης. Η διασύνδεσή τους θα γίνεται με υποβρύχια καλώδια και σε κάθε νησί θα υπάρχει υποσταθμός κοντά στα σημεία κατάληξης των υποβρύχιων καλωδίων.

Σε ψυχρή εφεδρεία

Οι τοπικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής (Σύρου, Μυκόνου, Πάρου) θα τεθούν σε ψυχρή εφεδρεία με την προοπτική να αποξηλωθούν, όταν εξασφαλιστεί ότι το σύστημα προσφέρει ασφάλεια στην ηλεκτροδότηση. Η εξοικονόμηση για τη ΔΕΗ, με βάση τουλάχιστον περυσινούς υπολογισμούς, είχε εκτιμηθεί σε πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Bookmark and Share