Εναλλακτική θητεία για γιατρούς - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Εναλλακτική θητεία για γιατρούς

Σχέδιο για εναλλακτική κοινωνική στρατιωτική θητεία, το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης, έχει εκπονηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκειμένου ν' αντιμετωπιστεί το...πρόβλημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που βιώνουν καθημερινά οι κρατούμενοι του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος.
Με πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης και τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, προωθείται ρύθμιση προκειμένου οι γιατροί αντιρρησίες συνείδησης να μπορούν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στις ελληνικές φυλακές.
«Η βασική φιλοσοφία του σχεδίου μας, το οποίο βρίσκεται ένα βήμα πριν από την υλοποίησή του, είναι ο γιατρός που αρνείται να φορέσει τη στολή του στρατιώτη να έχει τη δυνατότητα να ''παρουσιαστεί'' στο διευθυντή του σωφρονιστικού καταστήματος όπου υπάρχει ανάγκη και να προσφέρει ιατρικές και μόνον υπηρεσίες στους κρατούμενους», ανέφερε χαρακτηρστικά στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν ήδη καταγράψει το μεγάλο έλλειμμα ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών που εμφανίζουν οι ελληνικές φυλακές κι έχουν ξεκινήσει μεθοδικές προσπάθειες για την αποκατάσταση των προβλημάτων.
Το σχέδιο εναλλακτικής κοινωνικής θητείας για γιατρούς αντιρρησίες συνείδησης, σε συνδυασμό με την απόφαση να μετατραπούν όλα τα ιατρεία των φυλακών σε αγροτικά ιατρεία, εκτιμάται ότι θα επιλύσουν τα περισσότερα από τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα και θα εξασφαλίσουν τις στοιχειώδεις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες προς τους κρατούμενους των ελληνικών φυλακών.
«Στόχος μας είναι να υπάρχουν τουλάχιστον δύο γιατροί σε κάθε σωφρονιστικό κατάστημα. Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε λύσεις και να τις εφαρμόσουμε», επισημαίνουν τα στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης, τα οποία κατά τη διάρκεια της «χαρτογράφησης» του σωφρονιστικού συστήματος έχουν καταγράψει σημαντικές αδυναμίες και ελλείψεις στον τομέα των ιατρικών υπηρεσιών.
Bookmark and Share