Στο «μικροσκόπιο» ΔΕΚΟ και Υγεία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Στο «μικροσκόπιο» ΔΕΚΟ και Υγεία

Νέο κύκλο ελέγχων της ελληνικής οικονομίας ξεκινά σήμερα η τρόικα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης, ύψους εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο "μικροσκόπιο" των...ελεγκτών θα μπουν οι προβληματικές ΔΕΚΟ, τα χρέη των νοσοκομείων, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα φορολογικά έσοδα και τα οικονομικά των ΟΤΑ. Τα ζητήματα που θα συζητηθούν άμεσα είναι: η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, ο έλεγχος των δαπανών σε ΟΤΑ και νοσοκομεία, η εξυγίανση των ΔΕΚΟ και η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.

Αισιόδοξος για την ικανοποίηση των στόχων, εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος διαμηνύει σε συνέντευξη του στον 'Κόσμο του Επενδυτή' ότι το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών προχωρά κανονικά και ότι η δεύτερη δόση, είναι εξασφαλισμένη.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογραμμίζει ότι δεν συνηγορεί κάτι στη λήψη νέων σκληρότερων μέτρων καθώς υπάρχει μεγάλη μείωση του ελλείμματος, η οποία οφείλεται στη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων.

Η επίσκεψη του μεικτού κλιμακίου των ελεγκτών της ΕΕ και του ΔΝΤ θα ξεκινήσει από το υπουργείο Οικονομικών ενώ αναμένεται να έχουν συνάντηση και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των Ευρωπαίων ελεγκτών, Σερβάς Ντερόουζ, με συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής", προβλέπει περαιτέρω ύφεση και επιβράδυνση των δεικτών, πριν από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από τα μέσα του 2011. Παραδέχεται ακόμη ότι τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, είναι χωρίς προηγούμενο, ξεκαθαρίζει ότι κάνουν λάθος όσοι προβλέπουν χρεοκοπία της χώρας μας και ζητά λιγότερο οπορτουνιστική αντιπολίτευση.

Παράλληλα, αποδίδει τα προβλήματα που ανέκυψαν, στην απροθυμία των προηγούμενων κυβερνήσεων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και στην κακή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Ερωτηθείς για το πως θα είναι η Ελλάδα μετά από τρία χρόνια, και εφόσον το πρόγραμμα θα έχει εφαρμοστεί κατά γράμμα, απαντά ότι δεν θα υπάρχει οικονομική κρίση, το φορολογικό σύστημα θα είναι πιο δίκαιο, οι δαπάνες θα επενδύονται παραγωγικά και το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι βιώσιμο.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πόουλ Τόμσεν, μιλώντας επίσης στην Καθημερινή, προειδοποιεί ότι η συνολική εξέταση του προγράμματος θα γίνει τον Αύγουστο, και προσθέτει ότι η επιτυχής έκδοση των εντόκων γραμματίων καθώς και άλλα επιπρόσθετα στοιχεία, που καταγράφονται στον δημοσιονομικό τομέα, επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται όπως είχε σχεδιαστεί.

Την ίδια ώρα, ο διάσημος καθηγητής οικονομικών, Νουριέλ Ρουμπινί, με συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", τονίζει ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να επιτευχθεί και η όλη διαδικασία να είναι ικανοποιητική για τους πιστωτές και τον δανειολήπτη.

Ο Υπουργός Αμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στη "Real News", τονίζει μεταξύ άλλων " να βγούμε στο τέλος του 2013-14, χωρίς να έχουμε πάλι ανάγκη από μηχανισμούς στήριξης".

Εν τω μεταξύ, ικανοποιημένη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ,από τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, τονίζοντας πως επιβεβαιώνεται η αντοχή του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Bookmark and Share