H Κομισιόν προτείνει να γίνεται αναπροσαρμογή των ορίων συνταξιοδότησης στην Ευρώπη των 27 αυτόματα σε αντιστοιχία με την άνοδο του προσδόκιμου ορίου ζωής.
Όπως...διαβάζουμε στον Guardian, τη στιγμή που όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας, προσπαθούν να προσαρμοστούν στις δημογραφικές αλλαγές, την αύξηση δηλαδή των συνταξιούχων σε σχέση με τους εργαζομένους, ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι: Εκτός και αν οι άνθρωποι, που πλέον ζουν περισσότερο, επίσης δουλεύουν και περισσότερο είτε θα πληγεί η επάρκεια των συντάξεων είτε θα υπάρχει μια αύξηση στα έξοδα για τις συντάξεις που όμως δεν θα μπορεί να υποστηριχτεί από κανέναν προϋπολογισμό.» Και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να δεχτούμε ότι όλοι μας, θα πρέπει να δουλεύουμε περισσότερο. Όλα τα κράτη μέλη ξέρουν ότι αυτό θα συμβεί. Όλοι αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα.»
Μέχρι σήμερα, η αναλογία εργαζομένων προς τους άνω των 65 είναι τέσσερεις προς έναν. Αυτό το νούμερο θα μειωθεί στο μισό μέχρι το 2060, οπότε οι κρατικές συντάξεις θα αποτελούν πολυτέλεια, σημειώνει η έκθεση.
Η ανάγκη για ένα δικαιότερο συνταξιοδοτικό διακανονισμό ήταν και το βασικότερο θέμα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης, όπου οι επικριτές της Αθήνας και πιστωτές της διερωτήθηκαν γιατί θα πρέπει οι εργαζόμενοι Γερμανοί, που δουλεύουν και μετά τα 60, να πληρώνουν τους Έλληνες που συνταξιοδοτούνται στα 50.
Η Γαλλία, η Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει τα μέτρα που θα λάβουν για να αυξήσουν την ηλικία συνταξιοδότησης τα επόμενα χρόνια συνεχίζει το δημοσίευμα. Όμως η Κομισιόν τώρα προτείνει όλα αυτά να γίνονται αυτόματα.
Σύμφωνα με την πρόταση του νομοθετικού οργάνου της ΕΕ, όλες οι κυβερνήσεις θα επιβάλλουν αυτόματες αλλαγές για να διασφαλίσουν ότι όσο περισσότερο ζουν οι άνθρωποι, τόσο αργότερα θα συνταξιοδοτούνται. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η κάθε χώρα θα μπορεί να ορίζει διαφορετικές ηλικίες συνταξιοδότησεις αλλά θα διασφαλίζεται ότι με τον χρόνο θα αυξάνονται.
«Η βασική ιδέα είναι να μεταφερθεί η λήψη αποφάσεων για το θέμα από την πολιτική στη δικαιοσύνη» όπως αναφέρει η έκθεση. Συνεχίζει λέγοντας ότι κάποιες κυβερνήσεις έχουν ήδη υιοθετήσει αυτόματους μηχανισμούς. Σε κάποιες χώρες, η ηλικία συνταξιοδότησης συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη ενώ σε άλλες, με δείκτες αγοράς και την υγεία των ταμείων.
«Η ρύθμιση σημαίνει ότι θα υπάρχει αυτόματη αναπροσαρμογή που θα αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης ανάλογα με το πόσα χρόνια περισσότερα ζει ο κόσμος… Πρόκειται για μια επιλογή που φαίνεται να έχει μέλλον» σύμφωνα με την Κομισιόν.
Όμως η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία στο θέμα των συντάξεων για τα κράτη μέλη ενώ το κείμενο τονίζει ότι οι Βρυξέλλες δεν προτείνουν να υπάρχει μια κοινή ηλικία για όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια. Για να αυξηθούν τα όρια παντού, θα χρησιμοποιούνταν αυτό που στην καθομιλουμένη των Βρυξελλών ονομάζεται «ανοιχτή μέθοδος συνεργασίας» (open method of co-ordination).
Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο, το κάθε κράτος κάνει την πρότασή του. Στη συνέχεια συντονίζουν τις πολιτικές τους όλοι μαζί ενώ υπάρχουν πολύ μικρά πρόστιμα για όποιον δεν συμμορφώνεται. Παράλληλα, η ΕΕ συζητάει αυτή τη στιγμή το θέμα της «οικονομικής διακυβέρνησης" όπου οι προϋπολογισμοί και οι αποφάσεις για δαπάνες θα εξετάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο πριν εγκριθούν σε εθνικό επίπεδο.
Σύμφωνα με την έκθεση θα μπορούσε ακόμα και στο θέμα των συντάξεων η ΕΕ να υιοθετήσει ένα σύστημα επιτήρησης και «peer review», με τα κράτη μέλη να τσεκάρουν ο ένας τον άλλο ώστε να βεβαιώνονται ότι τα συνταξιοδοτικά προγράμματα των αλλωνών είναι «βιώσιμα».
Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα:
http://www.guardian.co.uk/business/2010/jul/05/increase-retirement-age-life-expectancy
newstime
Post Top Ad
Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010
Home
Unlabelled
Κομισιόν: Να αυξάνονται οι ηλικίες συνταξιοδότησης αυτόματα όσο αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής.