Αυξήθηκαν οι κροίσοι... λόγω κρίσης - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Αυξήθηκαν οι κροίσοι... λόγω κρίσης

Σύμφωνα με τη 14η ετήσια έκθεση της BoA / Merrill Lynch και της εταιρείας συμβούλων Capgemini, ο αριθμός των πλουσίων (με επενδεδυμένα περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 εκατ. δολαρίων) αυξήθηκε το 2009 κατά 17,1% σε σχέση με το 2008 φθάνοντας τα 10.000.000.

Παρότι το 2009 η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνθηκε...σημειώνοντας αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2%-3%, οι... έχοντες κατάφεραν να «αβγατίσουν» τις περιουσίες τους εκμεταλλευόμενοι... δεόντως τη μεγάλη άνοδο των χρηματιστηρίων, αλλά και των αγορών εμπορευμάτων κατά την περυσινή χρονιά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη 14η ετήσια έκθεση της BoA / Merrill Lynch και της εταιρείας συμβούλων Capgemini, ο αριθμός των πλουσίων (με επενδεδυμένα περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 εκατ. δολαρίων) αυξήθηκε το 2009 κατά 17,1% σε σχέση με το 2008 φθάνοντας τα 10.000.000. Αναφορικά με την αξία του πλούτου τους, αυτή αυξήθηκε σε ποσοστό 18,9% φθάνοντας τα 39 τρισεκατομμύρια δολάρια!
Αν σκεφθούμε ότι το 2007 το ιστορικό υψηλό της περιουσίας 10,1 πλουσίων ανερχόταν σε 40,7 τρισ. δολάρια, μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε ότι οι έχοντες πέρασαν «αναίμακτα» τη διεθνή κρίση! Σε ό,τι αφορά τη βασική «πηγή» του πλούτου τους, δηλαδή την άνοδο των αγορών, η συνολική τους κεφαλαιοποίηση άγγιξε τα 48 τρισ. δολάρια από 32,6 τρισ. στα τέλη του 2008, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία και στα hedge funds να καλύψουν μεγάλο μέρος από τις μεγάλες απώλειες της αμέσως προηγούμενης χρονιάς.

Οι... ζάπλουτοι
Σημαντικά αυξημένος, σε ποσοστό 21,5%, ήταν και ο αριθμός των... ζάπλουτων (με περιουσία μεγαλύτερη των 30 εκατ. δολαρίων), καθώς ανήλθε πέρυσι στους 90.000, με τη συνολική αξία των επενδύσεών τους να ανέρχεται σε 13,85 τρισ. δολάρια. Ουσιαστικά, το 1% των πλουσίων «καρπώθηκε» πέρυσι το 35,5% της συνολικής αξίας των επενδεδυμένων κεφαλαίων. Η καθαρή αξία της περιουσίας των εκατομμυριούχων που προέρχονται από την Ασία ξεπέρασε για πρώτη φορά στα χρονικά αυτή των Ευρωπαίων, λόγω κυρίως της μεγάλης ανόδου των χρηματιστηρίων στο Χονγκ Κονγκ, την Ινδία και την Κίνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι επενδυτές με περιουσία άνω του 1 εκατ. δολαρίων υπολογίζονται περί τα 3 εκατ. στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, όπως ακριβώς και στην Ευρώπη. Ωστόσο, το ύψος της περιουσίας των Ασιατών εκατομμυριούχων υπολογίζεται σε 9,7 τρισ. δολάρια, υπερκαλύπτοντας τις απώλειες του 2008, έναντι 9,5 τρισ. των Ευρωπαίων εκατομμυριούχων.

Ο επικεφαλής αγορών της Capgemini Εντ Μέρτσαντ τονίζει ότι «η παγκόσμια ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει με... οδηγούς τις αναδυόμενες αγορές», ενώ αναφορικά με την έκρηξη του αριθμού των Ασιατών πλουσίων, ο αναλυτής της BoA/Merrill Lynch Νικ Τάκερ υπογραμμίζει ότι «δεν πρόκειται για φούσκα». Επίσης, επισημαίνει ότι η μεγάλη αύξηση που παρατηρείται στους εκατομμυριούχους Ασιάτες έχει ήδη γίνει αντιληπτή από τα στελέχη της βιομηχανίας που διαχειρίζεται τις περιουσίες πολύ πλούσιων ιδιωτών.


Οι «πατρίδες» του χρήματος

Η κατανομή των εκατομμυριούχων ανά τον κόσμο

Από γεωγραφικής άποψης, το 53,5% των πλουσίων συγκεντρώνεται στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Γερμανία.

Ειδικότερα:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν η «πατρίδα» των πλουσίων παγκοσμίως, με τον αριθμό τους να φτάνει τα 2,87 εκατομμύρια, ενώ ακολουθούν η Ιαπωνία με 1,65 εκατ., η Γερμανία με 861 χιλιάδες άτομα.

Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει η Κίνα, όπου περίπου 477.000 διαθέτουν περισσότερα από 1 εκατ. δολάρια στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Ακολουθεί η Ινδία, όπου ο αριθμός των εκατομμυριούχων υπερδιπλασιάστηκε το 2009 και ανήλθε σε 126.756 ανθρώπους.

Επίσης, παρά τη συρρίκνωση που βιώνει η βρετανική οικονομία, οι εκατομμυριούχοι της χώρας αυξήθηκαν κατά 24% σε σχέση με το 2008, σε 448.100, ενώ σημαντική αύξηση σημείωσαν και οι Ρώσοι εκατομμυριούχοι, καθώς ο αριθμός τους έφθασε πέρυσι σε 117.000.


Στον αντίποδα, ο αριθμός των εκατομμυριούχων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συρρικνώθηκε κατά 19% το 2009, λόγω της κρίσης που έπληξε το Ντουμπάι.


ΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ

Επενδύσεις σε ακίνητα και hedge funds

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι προς τα τέλη του 2009 αυξήθηκε η ζήτηση για έργα τέχνης, νομίσματα και αντίκες, καθώς οι πλούσιοι επιδόθηκαν σε αναζήτηση συλλεκτικών κομματιών με «απτή και μακροπρόθεσμη αξία», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα.

Η περυσινή έρευνα δείχνει ότι το 6% των κεφαλαίων των πλουσίων ήταν τοποθετημένα πέρυσι σε εναλλακτικές επενδύσεις όπως hedge funds, δομημένα προϊόντα, χρηματοοικονομικά παράγωγα private equities και venture capital, ποσοστό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί στο 8% το 2011.

Το 18% τοποθετήθηκε πέρυσι σε ακίνητα, είτε αυτά είναι εισηγμένες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων είτε είναι εμπορικά και αστικά ακίνητα (εξαιρουμένης της πρώτης κατοικίας).

Οι καταθέσεις

Τέλος, σε καταθέσεις παρέμεινε το 17% της περιουσίας, το 31% σε προϊόντα σταθερού εισοδήματος (π.χ. ομόλογα), ενώ αυξήθηκαν σημαντικά οι τοποθετήσεις σε μετοχές (29% από 25% το 2008). Μάλιστα για το 2011 το ποσοστό του χαρτοφυλακίου που θα επενδύει σε μετοχές αναμένεται να αυξηθεί στα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων ετών (35%).
Bookmark and Share