Αλήθειες και ψέματα για τις τραπεζικές εξελίξεις. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Αλήθειες και ψέματα για τις τραπεζικές εξελίξεις.

Τα stress tests, στα οποία θα υποβληθούν οι ελληνικές τράπεζες φέτος το καλοκαίρι θα αποτελέσουν τη «λυδία λίθο» των αλλαγών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Αναλόγως των αποτελεσμάτων τους, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το αν και ποιες κινήσεις θα γίνουν. Κορυφαία τραπεζικά, στελέχη τα οποία είναι σε θέση να γνωρίζουν κρίσιμες λεπτομέρειες ως προς...το θέμα εξηγούσαν στην "Καθημερινή της Κυριακής" ότι «οι διερευνητικές επαφές θα ξεκινήσουν σχεδόν αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση αυτών των αποτελεσμάτων και θα πάρουν την τελική τους μορφή το αργότερο έως το τέλος του έτους».
Οπερ σημαίνει ότι το τελευταίο τετράμηνο του 2010 θα είναι από τα πιο αποφασιστικά στη διαμόρφωση της τελικής εικόνας που έχει ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος κατά τα προσεχή χρόνια. Κατά συνέπεια, όποιοι αναμένουν δραματικές αλλαγές, προς την κατεύθυνση της στρατηγικής συγκέντρωσης δυνάμεων, μέσα στο καλοκαίρι, μάλλον αδίκως περιμένουν.

Επενδυτικές κινήσεις θα γίνουν μέσα στο προσεχές δίμηνο;
Το ερώτημα αυτό καθίσταται επίκαιρο, εξαιτίας κυρίως του θορύβου που προκλήθηκε σχετικά με το ενδιαφέρον του fund από το Κατάρ για την Εθνική. Από τη διοίκηση της τελευταίας ξεκαθαρίζεται κατ’ αρχάς ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα στρατηγικής συμμαχίας. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να προηγηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και στην ΕΤΕ δεν πρόκειται να την κάνουν. Δεν έχει κλείσει ούτε χρόνος από την τελευταία, οπότε δεν θα νομιμοποιούνταν να προχωρήσουν τώρα σε μια νέα, αποκλείοντας τους παλιούς μετόχους, που πλήρωσαν υψηλά την προηγούμενη. Κι επειδή το ελληνικό Δημόσιο δεν διαθέτει πλέον άμεση συμμετοχή στην Εθνική, άλλος τρόπος για να αγορασθεί πακέτο μετοχών από το Κατάρ δεν υφίσταται.
Επενδυτικά, η μόνη επιλογή που υπάρχει είναι αυτή του placement, σε μια εύλογη τιμή και για ένα ορισμένο ποσοστό (4% ή 5%, ίσως). Υπό τις παρούσες χρηματιστηριακές συνθήκες, όμως, ποιο είναι το ύψος αυτής της «εύλογης τιμής» για τους Aραβες και τους συμβούλους τους της Morgan Stanley, που θα μπορούσε να προσελκύσει τους μετόχους της Εθνικής, ώστε να τους πουλήσουν τα «χαρτιά» τους; Από την απάντηση στο ερώτημα αυτό θα εξαρτηθεί και η επιτυχία του εγχειρήματος, αν και όποτε τελικώς αναληφθεί η σχετική πρωτοβουλία.

Στρατηγικά, ωστόσο, κινήσεις στην τραπεζική σκακιέρα δεν αναμένονται πριν από τον Σεπτέμβριο. Και το οποιοδήποτε ενδιαφέρον του Κατάρ για την Εθνική δεν εντάσσεται σε αυτήν την κατηγορία (σ. σ. άλλωστε, το ίδιο fund έχει το 4% της Alpha Bank και το περίπου 0,8% της Εθνικής). Αντιθέτως, εκείνο που όσο περνάει ο καιρός θεωρείται ολοένα και πιο σίγουρο είναι ότι οι επόμενες κινήσεις, αυτού του χαρακτήρα θα είναι μια καθαρά «ελληνική υπόθεση».
Και πιο συγκεκριμένα, θα είναι μια υπόθεση των «τεσσάρων μεγάλων» της ελληνικής αγοράς.
Εν προκειμένω, της Εθνικής, της Alpha Bank, της Eurobank Efg και της Πειραιώς, με μπαλαντέρ τη Marfin. Μεταξύ των παραπάνω θα πρέπει να αναζητηθούν τα επόμενα ζευγάρια που θα απασχολήσουν την επικαιρότητα έως το τέλος του έτους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ακόμα και σε κατ’ ιδίαν επαφές που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα μεταξύ τραπεζιτών, απόψεις για το τι μέλλει γενέσθαι έχουν ανταλλαγεί. Ουσιαστικές συζητήσεις, όμως, με συγκεκριμένο περιεχόμενο ακόμα δεν έχουν γίνει. Ο λόγος είναι ευνόητος: «Δεν μπορείς να συζητήσεις σοβαρά με κανένα, προς το παρόν, γιατί δεν γνωρίζεις τι σκελετούς έχει στο ντουλάπι του. Oταν τους μάθεις, τότε μόνο μπορείς να καθήσεις γύρω από ένα τραπέζι για να μιλήσεις», εξηγεί στην «Κ» κορυφαίος τραπεζίτης. Γι’ αυτό και ο χρονικός προσδιορισμός του προσεχούς φθινοπώρου δεν γίνεται τυχαία.

Ο ρόλος των ξένων και του Δημοσίου στον επόμενο γύρο

Θα μπορούσαν οι μεγάλοι ξένοι τραπεζικοί όμιλοι που έχουν σημαντική παρουσία στη χώρα μας να λειτουργήσουν ως κινητήριος μοχλός των επικείμενων εξελίξεων; Το ερώτημα είναι επίκαιρο και αφορά στην Credit Agricole κυρίως, η οποία μέσω της Εμπορικής Τράπεζας διεκδικεί σοβαρό ρόλο στα τεκταινόμενα. Η απάντηση που δίνεται από αρμόδιες τραπεζικές πηγές, οι οποίες είναι σε θέση –λόγω της εμπειρίας και της πληροφόρησης που έχουν– να σταθμίσουν καλύτερα τα δεδομένα, είναι «όχι». Κοινή είναι η πεποίθηση ότι οι Γάλλοι θα κινηθούν κατόπιν, στο πλαίσιο της διαδικασίας του ντόμινο, που θα προκληθεί σχεδόν αμέσως μόλις οι δύο πρώτοι ενδιαφερόμενοι για τη σύναψη μιας στρατηγικής συμμαχίας ανακοινώσουν τις μεταξύ τους συζητήσεις. Κατά συνέπεια, η αντίδρασή τους θα είναι σε δεύτερο χρόνο.

Οπως σε δεύτερο ή ενδεχομένως και σε τρίτο χρόνο θα σημειωθεί και η εμπλοκή των τραπεζών –και εν προκειμένω του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου– όπου αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων παίζει το Δημόσιο. «Εκεί, τότε, οι λογικές που θα επικρατήσουν θα είναι περισσότερο εξισορροπητικές του συστήματος.
Δεν θα είναι αυτές οι αποφασιστικές για τη διαμόρφωση της τελικής του εικόνας», σημειώνεται με νόημα...

Άρθρο του κ.Γ.Μαντελά,
αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα Καθημερινή.
Bookmark and Share