Καταγράφοντας τον Ιούνιο άνοδο 11,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, οι διεθνείς αερομεταφορές πλέον έχουν πλήρως ανακάμψει σε σχέση με τα πριν από την κρίση επίπεδα.
Ο...«όγκος των επιβατών υπερβαίνει τώρα κατά 1%-2% το ανώτερο σημείο όπου βρισκόταν πριν από την κρίση,δηλαδή το πρώτο τρίμηνο του 2008» σημειώνει η ΙΑΤΑ, συνοδεύοντας τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες για τον Ιούνιο. Οι αυξήσεις μάλιστα σε όλες τις περιοχές του κόσμου, πλην της Ευρώπης, καταγράφουν διψήφια νούμερα, με επικεφαλής την Αφρική (21,3%) και τη Μέση Ανατολή (18%).
Ο κλάδος «συνεχίζει να ανακάμπτει γρηγορότερα απ΄ ό,τι αναμενόταν» επισημαίνει ο Τζιοβάνι Μπισινιάνι, επικεφαλής της ΙΑΤΑ, έστω και αν «υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανά περιοχή, με την Ευρώπη να ανακάμπτει με τους μισούς ρυθμούς απ΄ ό,τι η Ασία- Ειρηνικός» . Ακόμη όμως και στην Ευρώπη οι ρυθμοί είναι σημαντικοί, καθώς φτάνουν το 7,8%, ελαφρώς μειωμένοι από το 8,3% του Μαΐου.
Και στις διεθνείς ναυλώσεις, που άλλωστε ακολουθούν πιο πιστά την οικονομική συγκυρία, η ανάκαμψη είναι σημαντική και έχει ήδη φτάσει σε επίπεδα άνω του 6% σε σχέση με το ανώτερο σημείο τους, στις αρχές του 2008.
Η αύξηση του Ιουνίου άγγιζε το 26,5%, πολύ πιο κάτω από το 34,0% του Μαΐου, που ωστόσο οφείλεται εν μέρει στη μετάθεση ορισμένων μεταφορών εξαιτίας της ηφαιστειακής δραστηριότητας του Απριλίου. Κατά περιοχές «η ζήτηση αεροπορικών εμπορικών ναύλων συνεχίζει να ακολουθεί τους τύπους της οικονομικής ανάπτυξης, με 29,8% στην Ασία- Ειρηνικό, 39,6% στη Μέση Ανατολή, 44,9% στη Λατινική Αμερική και 54,0% στην Αφρική, ενώ η Βόρεια Αμερική βρίσκεται στη μέση με αύξηση 24,2% και η Ευρώπη στα χαμηλά με 15,3%».
«Παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι» είπε ο Μπισινιάνι. «Μια σαφής ένδειξη της αυξανόμενης εμπιστοσύνης είναι οι περισσότερες από 400 παραγγελίες αεροσκαφών που έγιναν στην έκθεση του Φαρνμπόροου. Είναι καλά νέα αυτά, γιατί θα φέρουν και περιβαλλοντικά οφέλη μέσα από την αυξημένη ενεργειακή αποτελεσματικότητα» πρόσθεσε.
Οσον αφορά τις πιο άμεσες προοπτικές, ο επικεφαλής της ΙΑΤΑ εξέφρασε μεγαλύτερες επιφυλάξεις: «Το ερώτημα για πόσο καιρό μπορούν να κρατηθούν διψήφιοι αριθμοί ανάπτυξης είναι ανοικτό.
Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παραμένει υψηλή και μάλιστα δεν υπάρχει ένδειξη ότι η ανάκαμψη θα κολλήσει σύντομα. Ωστόσο, με τα κυβερνητικά μέτρα τόνωσης να αποσύρονται και με την αποκατάσταση των αποθεμάτων να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, περιμένουμε πράγματι κάποια επιβράδυνση στους επόμενους μήνες».
Η ανάκαμψη των αερομεταφορών, ακόμη και στην Ευρώπη, καταγράφεται και στα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, έστω και αν όλες έχουν υποστεί τις επιπτώσεις της ηφαιστειακής δραστηριότητας, διακόπτοντας τον Απρίλιο τις ευρωπαϊκές αερομεταφορές για μία σχεδόν εβδομάδα.
Η μεγαλύτερη από αυτές, η Αir France- ΚLΜ, ανακοίνωσε χθες αύξηση του κύκλου εργασιών τριμήνου κατά 10,7% στα 5,72 δισ. ευρώ και σημείωσε «επιτάχυνση της ανάκαμψης, ιδιαίτερα στα τμήματα επιχειρηματικών ταξιδιών και εμπορευμάτων», που ήταν ελλειμματικά και επιστρέφει σε ισορροπία νωρίτερα απ΄ ό,τι αναμενόταν. Η εταιρεία πάντως επιβεβαίωσε το πρόγραμμα συρρίκνωσης του προσωπικού της κατά 4.391 εργαζομένους ως το 2013.
Ακόμη και η εταιρεία χαμηλού κόστους ΕasyJet ανακοίνωσε αύξηση 5% του κύκλου εργασιών της ύψους 759 εκατ. στερλινών (909 εκατ. ευρώ) το τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου, ενώ προέβλεψε ότι εφέτος θα αυξήσει τα συνολικά κέρδη της σε 100-150 εκατ. στερλίνες, από 44 εκατ. στερλίνες πέρυσι.
Το Βήμα
Post Top Ad
Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010
Home
Unlabelled
Πλήρης ανάκαμψη για τις διεθνείς αερομεταφορές