Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε σε ομιλία τους ότι «το Βελιγράδι είναι ο καλύτερος φίλος της Άγκυρας!»
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκέπτεται σήμερα το Βελιγράδι, όπου θα έχει συνομιλίες με τον..πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς και Μίρκο Τσβέτκοβιτς, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον σερβικό Τύπο, τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συναντήσεις αυτές θα είναι η οικονομική συνεργασία και ζητήματα που αφορούν εν γένει την περιοχή της Βαλκανικής.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανήγγειλε, με δηλώσεις του χθες, ότι «η Άγκυρα θα επιδιώξει την αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων Σερβίας-Τουρκίας στο επίπεδο που βρίσκονται οι πολιτικές σχέσεις».
Σέρβοι αναλυτές επισημαίνουν ότι το τουρκικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Σερβία είναι έντονο και εκδηλώνεται μέσα από τη συμμετοχή σε έργα υποδομής, όπου δίδεται προτεραιότητα στις περιοχές, όπου ο μουσουλμανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία, όπως το Σάντζακ. Από την άλλη, εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον από τουρκικές εταιρίες για την αγορά σερβικών κρατικών εταιριών, που ιδιωτικοποιούνται.
Ο Μπόρις Τάντιτς και ο Ταγίπ Εντογάν, σήμερα το απόγευμα, θα μεταβούν στην πόλη Νόβι Πάζαρ και θα επισκεφτούν το τουρκικό πολιτιστικό κέντρο, ενώ θα συναντηθούν και με τους τοπικούς ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας.
Η Τουρκία, τα τελευταία δύο χρόνια, κατάφερε να καταστεί σημαντικός παράγοντας στις σχέσεις τις Σερβίας με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ σημαντικό ρόλο είχε και σε θέματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν «εσωτερικής πολιτικής».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, έπεισε τους σκληροπυρηνικούς μουσουλμάνους του Σαντζάκ να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού του Τσβέτκοβιτς, διαμηνύοντάς τους ότι πρωτεύουσά τους είναι το Βελιγράδι και όχι το Σεράγεβο.
Παράλληλα, η Τουρκία, με την επιρροή που ασκεί στο Σαράγεβο, κατάφερε να εξομαλύνει τις σχέσεις της Σερβίας με τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη. Με τη σύσταση του Νταβούτογλου, τα πολιτικά κόμματα των μουσουλμάνων της Βοσνίας αποδέχθηκαν τη διακήρυξη καταδίκης της «Σφαγής στη Σρεμπρένιτσα», που ψήφισε το σερβικό κοινοβούλιο παρότι παραλήφθηκε ο όρος «γενοκτονία» από το τελικό κείμενο.
Ακόμη και στο ζήτημα του Κοσόβου, η Άγκυρα προσφέρθηκε να αποτελέσει τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Η πολιτική αυτή βρίσκει ανταπόκριση στη σερβική ηγεσία, πού βλέπει στην Τουρκία «στρατηγικό σύμμαχο», όπως πρόσφατα δήλωσε στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς.
Τα αισθήματα είναι αμοιβαία, αφού και ο Τούρκος πρωθυπουργός στην ομιλία του χθες, στη Σρεμπρένιτσα, στις εκδηλώσεις για τα 15 χρόνια από τη σφαγή περίπου 8000 μουσουλμάνων, επισήμανε ότι «το Βελιγράδι είναι ο καλύτερος φίλος της Άγκυρας».
Post Top Ad
Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010
Home
Unlabelled
Επίσκεψη Ερντογάν στη Σερβία