Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης φιλοξενεί από σήμερα τον πρώτο υπολογιστή της ανθρωπότητας.
Από σήμερα και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, στο Ηράκλειο, πραγματοποιεί έκθεση με θέμα την...ιστορία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, που θεωρείται η πρώτη υπολογιστική μηχανή που κατασκεύασαν οι άνθρωποι.
Ο περίφημος αρχαίος υπολογιστής ανασύρθηκε από τον βυθό της θάλασσας των Αντικυθήρων από Συμιακούς σφουγγαράδες το 1900 και έκτοτε φυλάσσεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Εκεί, για περισσότερο από έναν αιώνα δεκάδες ερευνητές εξέταζαν το ιδιαίτερο αυτό τεχνολογικό αντικείμενο του αρχαίου κόσμου χωρίς να μπορέσουν να κατανοήσουν πλήρως τις ακριβείς λειτουργίες του και τον σκοπό της κατασκευής του. Ηταν ένας αστρολάβος; Ηταν ένα πλανητάριο, ένα αστρονομικό ρολόι, ένα περίπλοκο σύστημα πλοήγησης; Ολα αυτά μαζί ή κάτι άλλο;
Σήμερα, χάρη στη στενή συνεργασία Ελλήνων και ξένων ερευνητών, με τη χρήση σύγχρονων μηχανημάτων που σχεδιάστηκαν ειδικά για τη μελέτη των θραυσμάτων του Μηχανισμού, γνωρίζουμε πλέον με βεβαιότητα ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί μια μηχανική μικρογραφία του Αρχαίου Σύμπαντος. Πρόκειται για έναν περίπλοκο αστρονομικό υπολογιστή που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο δεύτερο μισό του δεύτερου αιώνα π.Χ. και παρακολουθεί τους κύκλους του Ηλιακού Συστήματος, δηλαδή τα ημερολόγια, τις φάσεις και τις θέσεις του Ηλίου και της Σελήνης.
Επίσης, προβλέπει τις ηλιακές και τις σεληνιακές εκλείψεις και, ενδεχομένως, τις θέσεις των πλανητών. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι ο Μηχανισμός περιλάμβανε και έναν τετραετή δείκτη, τον δείκτη της Ολυμπιάδας, ο οποίος παρακολουθούσε τον κύκλο των Πανελλήνιων Αγώνων! (βλ. σχετικό άρθρο μας στην «Ε», 2/8/2008). Ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τόσο την ιστορία όσο και τις λειτουργίες του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και αυτό όχι μόνο μέσα από την παρουσίαση αρχαίων κειμένων και αρχειακού υλικού, αλλά και χάρη σε τρισδιάστατες αναπαραστάσεις και μηχανικά ομοιώματα, καθώς και σε πολυμεσικές εφαρμογές με θέμα την αστρονομία και την τεχνολογία της αρχαιότητας.
Info: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Λεωφόρος Σοφοκλή Βενιζέλου (κόλπος Δερματά - Λιμάνι Ηρακλείου), τηλ: 2810-282740. Ωρες λειτουργίας: καθημερινά 9.00-16.00, Σάββατο - Κυριακή 10.00 - 17.00.
www.nhmc.uoc.gr (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης), www.namuseum.gr (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο), www.antikythera - mechanism.gr (Πρόγραμμα Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων).
Post Top Ad
Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010
Home
Unlabelled
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων πάει «διακοπές» στην Κρήτη