Έκρηξη βόμβας και ανταλλαγή πυροβολισμών αναζοπυρώνουν τις εχθροπραξίες μεταξύ Σέρβων και Αλβανών.
Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Μιτρόβιτσα, μετά τα επεισόδια της περασμένης Παρασκευής, όταν, από έκρηξη βόμβας...σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας Σέρβων, στο βόρειο τμήμα της πόλης, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 11 τραυματίστηκαν.
Νέο επεισόδιο σημειώθηκε, σήμερα το πρωί, στην πόλη αυτή του Κοσόβου, όταν άγνωστος πυροβόλησε και τραυμάτισε τον Πέταρ Μίλετιτς, στέλεχος του Αυτόνομου Φιλελεύθερου Κόμματος.
Ο Μίλετις, ο οποίος είναι ένας από τους δέκα Σέρβους βουλευτές που συμμετέχουν στις εργασίες της βουλής του Κοσόβου, πυροβολήθηκε, τέσσερις φορές, τη στιγμή που έβγαινε από την πολυκατοικία, όπου βρίσκεται το διαμέρισμά του, στο βόρειο (σερβικό) τμήμα της πόλης.
Από το νοσοκομείο της Μιτρόβιτσα αναφέρεται ότι ο Μίλετις φέρει τραύματα στα κάτω άκρα, που δεν αποτελούν, ωστόσο, κίνδυνο για τη ζωή του.
Εν τω μεταξύ, οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της βομβιστικής επίθεσης της περασμένης Παρασκευής συνεχίζονται χωρίς να έχει υπάρξει, μέχρι στιγμής, κάποιο αποτέλεσμα.
Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία του Κοσόβου, "ανακρίθηκαν έξι ύποπτοι, δεν κρίθηκαν, ωστόσο, προφυλακιστέοι λόγω έλλειψης στοιχείων που να αποδεικνύουν την ενοχή τους".
Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου, Μπαϊράμ Ρετζέπι, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, "να ευθύνονται για την έκρηξη Σέρβοι εξτρεμιστές, που βρίσκονταν στη διαδήλωση".
Ο Ρετζέπι ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "οι έρευνες της αστυνομίας στρέφονται και προς την κατεύθυνση, να προκλήθηκε η έκρηξη από λάθος χειρισμό χειροβομβίδας που είχαν στην κατοχή τους διαδηλωτές".
Στις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της βομβιστικής επίθεσης της περασμένης Παρασκευής, συμμετέχει και η αστυνομία της EULEX.
Οι διαδηλώσεις των Σέρβων στο Κόσοβο πραγματοποιούνται με αφορμή την έναρξη λειτουργίας γραφείου της κυβέρνησης του Κοσόβου, στο βόρειο τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία και δεν αποδέχεται την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Το γραφείο αυτό θα είναι η πρώτη υπηρεσία της κυβέρνησης του Κοσόβου που θα λειτουργήσει στο βόρειο τμήμα της Μιτρόβιτσα. Για τους Σέρβους αποτελεί τον "Δούρειο ίππο" της επέκτασης των αρμοδιοτήτων της Πρίστινας, ενώ για την κυβέρνηση Θάτσι, "το πρώτο βήμα για την επιβολή της κυριαρχίας σε ολόκληρη την επικράτεια".
Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, το γραφείο της κυβέρνησης, αρχικά, θα ασχολείται με την έκδοση πιστοποιητικών, ταυτοτήτων, διαβατηρίων και άλλων εγγράφων, ενώ σταδιακά θα επεκτείνει της αρμοδιότητες σε τομείς της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας. Στόχος της κίνησης αυτής είναι η επανένταξη των Σέρβων στους κεντρικούς, κρατικούς θεσμούς του Κοσόβου και η απεξάρτησή τους από το Βελιγράδι. Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές στη Σερβία, η κυβέρνηση Θάτσι βιάζεται να "δηλώσει παρουσία" στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, πριν ανακοινωθεί η γνωμοδοτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, όπου προσέφυγε η Σερβία, καταγγέλλοντας τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
Η απόφαση αυτή αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Ιούλιο και παρ΄ ότι δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, εκτιμάται πως θα επηρεάσει τη στάση κάποιων χωρών, που δεν έχουν αγαγνωρίσει, μέχρι στιγμής το Κόσοβο, ενώ, από την άλλη, στο εσωτερικό, ενδέχεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις.