Δεν ..κουνιέται φύλλο στο Χρηματιστήριο. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Δεν ..κουνιέται φύλλο στο Χρηματιστήριο.

Αρνητικό ρεκόρ 7ετίας σήμερα στο τζίρο και ένατη πτωτική συνεδρίαση στις 10 τελευταίες μέρες..

Παρουσιάζοντας ξανά τα ίδια στοιχεία απονεύρωσης και έλλειψης ισχυρών καταλυτών, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε για...9η φορά πτωτικά στις 10 τελευταίες συνεδριάσεις, με κύριο χαρακτηριστικό την περαιτέρω συρρίκνωση των συναλλαγών. Η αξιοσημείωτη αδυναμία αντίδρασης του τραπεζικού κλάδου και κυρίως της Εθνικής παραμένει κεντρικός σκόπελος που «βαραίνει» όλη την αγορά, καθιστώντας ευάλωτη και μη ανθεκτική οποιαδήποτε προσπάθεια αντίδρασης.

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 8,80 ευρώ που είναι νέα χαμηλά έτους, επίπεδα στα οποία βεβαίως είχε κλείσει και στις 29 Ιουνίου, παρουσιάζοντας πλήρη αδυναμία αντίδρασης να υπερβεί εκ νέου τα 9 ευρώ. Παράλληλα, η ημερήσια αξία συναλλαγών κατήλθε στα 38,1 εκατ. ευρώ, που φυσικά είναι αρνητικό ρεκόρ όχι μόνο για το 2010, αλλά για όλη την τελευταία 7ετία, ήτοι από το 2003 και εντεύθεν.

Σημαντικό ρόλο στο νέο αρνητικό ρεκόρ στις συναλλαγές έπαιξε η αργία στη Wall Street λόγω της Ημέρας Ανεξαρτησίας, όμως θυμίζουμε ότι και την περασμένη Παρασκευή ο τζίρος είχε κατέλθει στα 58 εκατ. ευρώ, που ήταν το προηγούμενο χαμηλό για το 2010. Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, η αγορά εξακολουθεί να επιβεβαιώνει αφενός τις σχετικά ανθεκτικές άμυνες που βγάζει στην περιοχή των 1.450 μονάδων, αλλά και από την άλλη την αδυναμία ουσιαστικότερης ανοδικής κίνησης λόγω παντελούς έλλειψης καταλυτών.

Κυρίαρχο στοιχείο των φόβων και της συστολής που δείχνουν οι ξένοι επενδυτές είναι οι… αποστάσεις που κρατούν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα από τις τραπεζικές μετοχές. Η ανησυχία για το μέλλον των τραπεζικών ιδρυμάτων, για τα μεγάλα ανοίγματα σε ομόλογα και επισφαλή δάνεια, είναι παράγοντες που θα συνεχίσουν να κλυδωνίζουν όλο το σύστημα. Ο τραπεζικός κλάδος αναπτύχθηκε με υπέρμετρα γρήγορους ρυθμούς στην Ελλάδα την τελευταία 15ετία, με εκατοντάδες υποκαταστήματα και αθρόες προσλήψεις στελεχών, όμως τώρα φαίνεται πως δεν δύνανται να υποστηρίξουν τις απαιτήσεις αυτής της ανάπτυξης.

Αυτός είναι και ο λόγος που όλο το σύστημα αλλά και η πολιτική ηγεσία πιέζει για συνενώσεις, συνεργασίες και συγχωνεύσεις τραπεζών, με στόχο μια ασφαλέστερη μετάβαση σ’ ένα πιο συμπαγές και «δεμένο» τραπεζικό κλάδο.

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.450,06 μονάδες με οριακές απώλειες 0,07%, σε μια συνεδρίαση όπου στο 90% της διάρκειάς της κινήθηκε ανοδικά. Έγινε δηλαδή ακριβώς το ίδιο με τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, όπου ο ΓΔ έκλεισε επίσης με απώλειες 0,07%.

Βεβαίως, παρόμοια εικόνα μειωμένων συναλλαγών με τάσεις σταθεροποίησης και αναζήτησης κατεύθυνσης υπήρξε και στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες προσπάθησαν να ισορροπήσουν μετά τις απώλειες και τους κλυδωνισμούς όλων των τελευταίων ημερών.

Για να ξαναγυρίσουμε στο ΧΑ, ο δείκτης FTSE 20 έκλεισε με απώλειες ύψους 0,19%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν Mid 40 και Liquid Mid που ενισχύθηκαν κατά 0,42% και 0,22% αντίστοιχα. Ο Small Cap 80 είχε πτώση 1,45%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος είχε οριακή πτώση 0,16%. Στο χώρο των blue chips ξεχώρισε η ΔΕΗ (+3,58%), Marfin Popular Bank (+2,76%) και Eurobank (+1,53%). Αντιθέτως, πιέσεις δέχτηκαν οι Ελλάκτωρ (-3,72%), Αγροτική Τράπεζα (-2,94%), ΕΛΠΕ (-2,50% λόγω αποκοπής μερίσματος) και Τιτάνας (-2,16%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις δύο μετοχές σε όλο το ΧΑ (Εθνική και MIG) διακίνησαν όγκο που ξεπέρασε το 1 εκατ. τεμάχια, ενώ μόλις τέσσερις τίτλοι έκαναν πάνω από 500.000 τεμάχια! Στοιχεία ενδεικτικά αν μη τι άλλο στην επενδυτική άπνοια που επικράτησε, ενώ τουλάχιστον το σχεδόν το 1/3 των μετοχών του ΧΑ είτε δεν άνοιξε καθόλου είτε έκανε εντελώς ασήμαντους όγκους 10 ή 20 τεμαχίων.

Στο σύνολο της αγοράς 63 τίτλοι κινήθηκαν ανοδικά έναντι 80 που έκλεισαν με απώλειες.πηγή ισοτιμία.
Bookmark and Share