Πολλά ε'ιναι τα χρήματα που θα εισπράξει από το Μουντιάλ η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Αλλά το μεγάλο πάρτι θα πληρώσουν οι...Νοτιοαφρικανοί φορολογούμενοι. Οργή κατά του προέδρου της FIFA. Υπήρξε μια περίοδος που ο Ζεπ Μπλάτερ, ο δαιμόνιος πρόεδρος της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ήταν τόσο δημοφιλής στη Ν. Αφρική, όσο και ο Νέλσον Μαντέλα.Ήταν η εποχή που κατάφερε να φέρει τη διοργάνωση του Μουντιάλ το 2010 στη χώρα. Από τότε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι και σήμερα οι Νοτιοαφρικανοί τρέφουν τα ίδια αισθήματα "συμπάθειας", όσο και απέναντι στους Νιγηριανούς βαρόνους ναρκωτικών που δρουν στο Γιοχάνεσμπουργκ. Γιατί αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι τα έξοδα για το μεγάλο πάρτι του Μουντιάλ δεν θα τα πληρώσει η FIFA, αλλά οι Νοτιαφρικανοί φορολογούμενοι.
Πού πηγαίνουν τα χρήματα;
"Η FIFA είναι η μεγάλη κερδισμένη από τη διοργάνωση", υπογραμμίζει ο Εντι Κότλ, εντεταλμένος για το Μουντιάλ από τη οργάνωσης Labour Research Service. "Μέχρι σήμερα η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία επενδύει τα περισσότερα χρήματα στη χώρα που αναλαμβάνει τη διοργάνωση. Το μεγάλο ερώτημα στη Ν. Αφρική τώρα είναι πού πηγαίνουν τόσα χρήματα και ποιος επωφελείται στην πραγματικότητα από το Μουντιάλ. Η δική μας απάντησή είναι: οι κατασκευαστικές εταιρείες και η FIFA με τους συνεταίρους τους".
Η οργή του Έντι Κοτλ είναι εμφανής όταν μιλά, αλλά δεν είναι ο μόνος που εξοργίζεται με τη FIFA. 1,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αφήσουν στη Ν. Αφρική οι 400.000 επισκέπτες. Από την άλλη μόνο το κόστος για την ανακατασκευή και δημιουργία νέων γηπέδων ανέρχεται στα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Τελικά ο Νοτιοαφρικανός φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει 3,3 δισεκατομμύριο από τη τσέπη του για το πιο επικερδές Μουντιάλ όλων των εποχών. Είναι το ίδιο με εκείνο που θα βάλει το βράδυ της 11 Ιουλίου μετά τον τελικό η FIFA στα ταμεία της.
Ο Νικοσινάτι Γιγκέγκα είναι μέλος μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης με έδρα το Πορτ Ελίζαμπεθ. Είδε με τα ίδια του τα μάτια τους ανθρώπους της FIFA να διώχνουν τους μικροπωλητές από τους χώρους στάθμευσης των σταδίων, που χτίστηκαν με χρήματα των φορολογουμένων, προς όφελος των μεγάλων χορηγών, όπως η Κόκα Κόλα και η Μακ Ντόναλντ.
Οργή και θλίψη
"Το σλόγκαν αφρικανικό παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου είναι μόνο ένα τρικ του μάρκετινγκ", υποστηρίζει ο Γιγκέκα. "Η πραγματικότητα είναι άλλη. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες και η FIFA τσέπωσαν τα χρήματα σε βάρος της νοτιοαφρικανικής κοινωνίας. Διότι ό, τι βλέπετε στην τηλεόραση το διέθεσε η κυβέρνηση της χώρας".
Υπάρχουν όμως και οι παράπλευρες απώλειες στην όλη ιστορία. Πολλοί Νοτιοαφρικανοί θεωρούν την FIFA και τον πρόεδρό της υπεύθυνους για τις αστρονομικές τιμές στα ξενοδοχεία και τις εσωτερικές πτήσεις. Η ζήτηση σε αυτούς τους τομείς έπεσε κατακόρυφα τους δύο τελευταίους μήνες και για τους τουρίστες η Ν. Αφρική έγινε ακριβός προορισμός. Οι επιπτώσεις θα γίνουν ορατές τα επόμενα χρόνια.
Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό για τη διοργάνωση και τα κέρδη που θα έμεναν στη χώρα, έχει έρθει η οργή και η θλίψη. Το Μουντιάλ αποδείχθηκε χρυσωρυχείο για τη FIFA. "Τα περισσότερα λεφτά πηγαίνουν στη FIFA, και όχι σε μας τους Νοτιοαφρικανούς", εκφράζει ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου αυτό που σκέπτονται αυτές τις μέρες οι περισσότεροι συμπατριώτες του: "Τα χρήματα πηγαίνουν συνήθως στα χρήματα".
Ο Βρετανός δημοσιογράφος ο Άντριου Τζένινγκς αποκαλύπτει σε ένα βιβλίο του τις μηχανορραφίες και τις αμφιβόλου νομιμότητας δοσοληψίες της FIFA σε αυτό το Μουντιάλ. Ο ίδιος, ο πολύς κύριος Ζεπ Μπλάτερ, ελπίζει ότι μετά το τέλος της διοργάνωσης θα προταθεί για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Για τους ίδιους τους Νοτιοαφρικανούς η περίπτωση Μπλάτερ ανήκει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Πηγή: Deutsche Welle
Post Top Ad
Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010
Home
Unlabelled
Χρυσωρυχείο για τη FIFA το Μουντιάλ 2010