ΕΕ: Kοινοί όροι εισδοχής για όλους τους εποχικά εργαζομένους - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

ΕΕ: Kοινοί όροι εισδοχής για όλους τους εποχικά εργαζομένους

Kοινούς όρους εισδοχής και διαμονής στην ΕΕ για τους εποχικά εργαζομένους από τρίτες χώρες πρότεινε στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στόχος, η...σύμφωνα με πληροφορίες , ορισμένες αριστερές φοιτητικές παρατάξεις -έχοντας τη στήριξη των «μητρικών» κομμάτων- θα επιχειρήσουν από τον Σεπτέμβριο να πυροδοτήσουν ένταση εντός των ΑΕΙ.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες στην εφημερίδα «Καθημερινή» στέλεχος του υπ. Παιδείας, από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει ο διάλογος για τις μεταρρυθμίσεις όπου αναμένεται να συνεχιστεί έως τον Δεκέμβριο. «Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών στα ΑΕΙ, αλλά και οι προκλήσεις των καιρών, που απαιτούν μια αναπτυξιακή δυναμική για την ελληνική κοινωνία, ενισχύουν την αντίληψη ότι επείγουν σοβαρές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπ’ αυτήν την έννοια αποτελεί θετικό γεγονός ότι η υπουργός Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου παρουσίασε δέσμη ιδεών στην κατεύθυνση μιας τολμηρής μεταρρύθμισης», τονίζουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας. Και συμπληρώνουν: «Εν όψει του διαλόγου θα συμβάλλουμε ώστε να προχωρήσει μια συνολική μεταρρύθμιση προς την κατεύθυνση της εναρμόνισης με τις διεθνείς ακαδημαϊκές πρακτικές για να εξασφαλιστεί υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και έρευνα, αλλά και η σύνδεση των πανεπιστημίων με την κοινωνία. Μια τέτοια μεταρρύθμιση θα αλλάξει προς το καλύτερο τη θέση φοιτητών, καθηγητών και γονέων».
Βέβαια, τα μέλη της Πρωτοβουλίας τονίζουν: «Οι τολμηρές αλλαγές που απαιτούνται δεν πρέπει να ανασταλούν από τον φόβο του πολιτικού κόστους ή από τα φοβικά σύνδρομα κατεστημένων συμφερόντων και συντεχνιών». Ηδη προετοιμάζονται αντιδράσεις από φοιτητικές παρατάξεις, οι οποίες απορρίπτοντας τον διάλογο ως «προσχηματικό για να περάσει η κυβέρνηση τα σχέδιά της», όπως ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του χώρου, θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν και την κοινωνική δυσφορία για τα μέτρα λιτότητας.
«Καλούμε όλους τους φορείς και τα κόμματα να μην παρασυρθούν σε τυχοδιωκτικές λογικές στείρας και ανεύθυνης αντιπαράθεσης αλλά να συμβάλλουν με την κριτική τους και τις προτάσεις τους στην αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Πολλά απ’ όσα εξαγγέλθηκαν δημιουργούν ερωτήματα και χρειάζονται επεξηγήσεις. Καλούμε την κυβέρνηση να ακούσει τις προτάσεις των φορέων, να στηριχθεί στη γνώση και την εμπειρία των πανεπιστημιακών και να μην βιαστεί να επιβάλει με διοικητικό τρόπο τις θέσεις της. Οι αλλαγές που θα προτείνει πρέπει να πείσουν και να υποστηριχθούν από τις δυνάμεις της πανεπιστημιακής κοινότητας που θα κληθούν να τις υλοποιήσουν». καταλήγει η ανακοίνωση.
Bookmark and Share