Το ενδεχόμενο της διπλής ύφεσης, την πτώση κατά 20% στην αξία των μετοχών και τη ραγδαία άνοδο των επιτοκίων είχαν να...αντιμετωπίσουν οι 91 ευρωπαϊκές τράπεζες, κατά την υποβολή τους στα stress tests. Σημειώνεται, δε, ότι μόνο στο χαρτοφυλάκιο trading και όχι στο χαρτοφυλάκιο διακράτησης ως τη λήξη εφαρμόζονται οι παραδοχές των stress tests. «Οι περικοπές (haircuts) εφαρμόζονται μόνο στο χαρτοφυλάκιο συναλλαγών (trading book) καθώς δεν υιοθετήθηκε υπόθεση για αθέτηση πληρωμών», αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg, sύμφωνα με προσχέδιο της ΕKT.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS), τα stress tests είχαν ως κριτήριο την περίπτωση της διπλής ύφεσης στην Ευρώπη, με το ευρωπαϊκό ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 3% κατά το έτος 2010 και 2011. Ακόμη, οι CEBS αναφέρουν πως οι τράπεζες που απέτυχαν είναι εκείνες που δεν έχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 στο 6%.
Ακόμη, τα τεστ υποθέτουν ότι η αξία του διαθέσιμου προς πώληση (AFS) μετοχικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών υποχωρεί κατά 20% το 2010 και το 2011, μία σωρευτική πτώση της τάξης του 36%. Η αξιολόγηση, δε, των τιτλοποιημένων προϊόντων των τραπεζών υποβαθμίστηκε κατά 4 βαθμίδες στο σύνολό τους, σύμφωνα με την CEBS.
Επιπλέον, οι βασικές παραδοχές των stress tests είναι ζημιές 23,1% από ελληνικά ομόλογα, 14% από πορτογαλικούς, 12,3% από ισπανικούς και 4,7% από γερμανικούς τίτλους. «Haircut» 10% επιβάλλεται στα βρετανικά και 5,9% στα γαλλικά ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.
Επίσης, υπόθεση των tests είναι και η μέση άνοδος των αποδόσεων των 5ετών κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης στο 4,6% το 2011 από 2,7% στα τέλη του 2009. Για τα ελληνικά 5ετή, η άνοδος της απόδοσης τοποθετείται ως το 13,9%.
Η CEBS φέρεται, δε, να δήλωσε ότι οι δοκιμές ήταν αυστηρότερες από εκείνες που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ τον περασμένο χρόνο, επειδή το αρνητικό σενάριο που χρησιμοποίησε αυτή είναι τόσο αντίξοο ώστε η πιθανότητα να συμβεί είναι μια φορά στα είκοσι χρόνια, ενώ των ΗΠΑ ήταν μια φορά στα επτά χρόνια.
Η μεθοδολογία των stress tests
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.com, το οποίο επικαλείται την CEBS, τα κριτήρια με τα οποία διεξήχθησαν τα stress tests:
Αρνητικό σενάριο:
- 3% απόκλιση κατά μέσο όρο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη της τάξης του 1% του ΑΕΠ για το 2010 και 2% το 2011
- 6% αύξηση της ανεργίας
- 6% τοις εκατό αύξηση των επιτοκίων στις αγορές
- Αστάθεια στις συναλλαγματικές αγορές
- Πτώση στη λογιστική αξία των τραπεζών 20% το 2010 και 20% το 2011 (σωρευτικό αποτέλεσμα 36%) και υποβάθμιση των αξιολογήσεων των τιτλοποιυμένων συμμετοχών κατά τέσσερις βαθμίδες
- Διακυμάνσεις των τιμών κατοικιών (οι οποίες θα υπολογιστούν από τις αρχές σε κάθε χώρα)
Σενάριο για κρατικό χρέος:
-Δεν εφαρμόζεται πρόβλεψη για αθέτηση πληρωμών (default)
-Ως σημείο εκκίνησης λαμβάνονται οι τιμές στα τέλη του 2009
-Επιβάλλεται haircut σε όλα τα κυβερνητικά ομόλογα της Ε.Ε.
-Το haircut εφαρμόζεται μόνο στο χαρτοφυλάκιο συναλλαγών (trading books)
Post Top Ad
Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010
Home
Unlabelled
Stress tests: Ιδού η μεθοδολογία