Ποιοί τα χειροκροτούν και ποιοί τα αποκαλούν «αστεία»
JP Morgan, Deutsche Bank, Barclays Capital, Goldman Sachs, Citigroup και Bank of America – Merrill Lynch, αναλύουν και κρίνουν τα ευρωπαϊκά stress tests. Και οι απόψεις, φυσικά, διίστανται…
Η...JPMorgan τονίζει σε σημερινή της έκθεση πως τα αποτελέσματα των stress tests δεν πρόκειται να ανακτήσουν την χαμένη επενδυτική εμπιστοσύνη και θα προκαλέσουν μία εκ νέου εκτόξευση των spreads των ομολόγων. Όπως υπογραμμίζει μάλιστα η τράπεζα, 54 ευρωπαϊκές τράπεζες θα έπρεπε να είχαν αποτύχει και μάλιστα χαρακτηρίζει τα stress tests ως μία «αστειότητα». Η ανάγκη για νέα κεφάλαια εκτιμάται μάλιστα πως είναι τουλάχιστον εικοσαπλάσια των 3,5 δισ. ευρώ και αγγίζει τα 60 με 75 δισ. ευρώ.
Η Deutsche Bank δηλώνει απογοήτευση από τα αποτελέσματα και μάλιστα τριπλή. Πρώτον, το Tier 1 στο 6% δεν αποτελεί «πρόκληση» για τις τράπεζες. Δεύτερον, οι υποθέσεις που έκαναν κάποιες τράπεζες ήταν εξωπραγματικές. Για παράδειγμα κάποιες τράπεζες στο δυσμενές σενάριο κατέληξαν πως τα έσοδα τους θα ήταν υψηλότερα από αυτά του 2009. Τρίτον, το σοκ στα trading books των τραπεζών δεν ήταν επαρκή ακόμη και πριν λάβουν υπόψη των κρατικό κίνδυνο. Στο δυσμενές σενάριο συμπεριλήφθηκαν ζημιές 473 δισ. ευρώ στο banking book και μόλις 26 δισ. ευρώ ζημιές από το trading των ομολόγων, το οποίο δεν έχει με τίποτα να κάνει με αυτό που ζήσαμε στην κρίση του 2007-2009. Έτσι, η Deutsche Bank χαρακτηρίζει τα stress tests ως μία «χαμένη ευκαιρία» και τονίζει και αυτή πως δεν αναμένεται να ενισχύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη.
Η Barclays Capital σημειώνει πως ο αντίκτυπος που θα έχουν τα αποτελέσμτα των stress tests στις ευρωπαϊκές αγορές δεν θα μοιάζει με τίποτα με αυτόν που είδαμε να στις αγορές των ΗΠΑ μετά τα αμερικάνικα stress tests. Τα αμερικάνικα tests οδήγησαν σε ισχυρή εκτόξευση των τραπεζικών δεικτών στο χρηματιστήριο, αποδείχθηκαν ο καταλύτης για ένα τεράστιο κύμα αναδιάρθρωσης των κεφαλαίων των τραπεζών και συνέπεσαν με την οικονομική ανάκαμψη. Αντίθετα, τα ευρωπαϊκά stress tests δεν θα οδηγήσουν σε σημαντική άντληση νέων κεφαλαίων και έγιναν σε μία στιγμή ισχυρής οικονομικής αβεβαιότητας. Όπως σημειώνει ωστόσο η Barclays, τα stress tests δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αναξιόπιστα σε καμία περίπτωση αν και θεωρεί ότι έγιναν για να βοηθήσουν την αγορά ομολόγων και όχι τις μετοχές.
Η Goldman Sachs σημειώνει πως τα stress tests δεν ήταν αντάξια των προσδοκιών της αγοράς, καθώς το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, 3,5 δισ. ευρώ, είναι εξαιρετικά χαμηλός σε σχέση με τα 37,6 δισ, ευρώ που υπολόγισε η ίδια. Ωστόσο, ο οίκος χαρακτηρίζει την δοκιμασία ως ένα σημαντικό βήμα, καθώς οι υποθέσεις τόσο για τον δείκτη Tier 1, όσο για τον κρατικό κίνδυνο και τις ζημιές, αποτελούν μία καλή προσπάθεια προς την αξιοπιστία. Όπως υπογραμμίζει η G.S., αν και μόνο τα trading books των τραπεζών δέχθηκαν το… stress, οι επενδυτές έχουν ωστόσο τώρα αρκετή πληροφόρηση για το τί συμβαίνει με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Σύμφωνα με την Citigroup, τα αποτελέσματα, δηλαδή το ότι 7 από τις 91 τράπεζες απέτυχαν, ότι χρειάζονατι συνολικά 3,5 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια, η χρήση του δείκτη Tier 1 και όχι του Core Tier 1 καθώς και το ότι το stress testing έγινε στο χαρτοφυλάκιο συναλλαγών των τραπεζών, σίγουρα απογοητεύουν. Ωστόσο, τα θετικά βρίσκονται στις λεπτομέρειες που είδαν το φως. Η CEBS έδωσε στην δημοσιότητα πάρα πολλές πληροφορίες για κάθε μία τράπεζα ξεχωριστά άλλα και για τη συνολική εικόνα του τραπεζικού συστάματος της Ευρώπης. Η πληροφορία για την έκθεση των τραπεζών στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης όπως και οι υποθέσεις για τις πιστωτικές ζημιές και τις ζημιές στα κέρδη πριν τις προβλέψεις, ήταν σημαντικές. Ωστόσο, μία σοβαρή έλλειψη των tests ήταν πως η CEBS έλαβε υπόψη μόνο τα σοκ στα trading books των τραπεζών. Τα στοιχεία που έσωσε η CEBS βοήθησαν την Citi να κάνει πάλι το δικό της test κι έτσι κατέληξε πως η ανάγκη κεφαλαίων αφορά 24 τράπεζες και όχι 7 και τοποθετείται στα 15 δισ. ευρώ. Χρησιμοποιώντας την υπόθεση του 6% για τον δείκτη Tier 1, η Citi καταλήγει πως οι ανάγκες νέων κεφαλαίων αυξάνονται στα 63 δισ. ευρώ, πολύ μακριά από τα 3,5 δισ. της διαπίστωσης της CEBS.
Tέλος, απόλυτα ικανοποιημένη από τα stress tests δηλώνει η Bank of America – Merrill Lynch, και τονίζει πως τα αποτελέσματα της Παρασκευής της δίνουν άλλη μία αφορμή για να αγοράσει μετοχές. Όπως σημειώνει ο οίκος, οι υποθέσεις της CEBS για την ύφεση και το 20% της πτώσης στα χρηματιστήρια είναι ικανοποιητικές, αν και σίγουρα θα μπορούσαν να ήταν αυστηρότερες. Αναλύοντας τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η CEBS, η BofA καταλήγει στο ότι βρίσκονται στο ίδιο πλαίσιο με τα συμπεράσματα στα οποία είχε καταλήξει η ίδια όταν έκανε το δικό της stress test στις ευρωπαϊκές τράπεζες, τον περασμένο Μάιο. Πάντως ο οίκος τονίζει πως εάν έπρεπε να έχει κάτι αρνητικό να πει για τα stress tests της CEBS, θα ήταν σίγουρα η απόφαση να μην αναγκάσει σε περισσότερη άντληση κεφαλαίων τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Post Top Ad
Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010
Home
Unlabelled
Τί λένε έξι διεθνείς οίκοι για τα stress tests