Χάος στους βρεφονηπιακούς σταθμούς - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Χάος στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

  • Χιλιάδες βρέφη και νήπια δεν θα φιλοξενηθούν φέτος στους παιδικούς σταθμούς των δήμων εξαιτίας σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό.
  • Η κρίση αύξησε τις αιτήσεις που απορρίπτονται μαζικά, φέρνοντας σε απόγνωση εκατοντάδες οικογένειες..
Χάος επικρατεί στους βρεφονηπιακούς σταθμούς των δήμων, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν τη λειτουργία τους εξαιτίας σοβαρών...ελλείψεων σε προσωπικό. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες βρέφη και νήπια να μη φιλοξενηθούν φέτος στους παιδικούς σταθμούς, καθώς αρκετά τμήματα ή κι ακόμα ολόκληροι σταθμοί θα μείνουν κλειστοί, αφού δεν θα υπάρχει προσωπικό να τους λειτουργήσει.Μόνο στον Δήμο Αθηναίων έχουν απορριφθεί μέχρι στιγμής 3.351 παιδιά, ενώ από τον Σεπτέμβριο ο αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς υπάρχουν αρκετά κενά, κυρίως εκπαιδευτικού προσωπικού. Στο Περιστέρι 1.380 νήπια και βρέφη βρήκαν «κλειστή» την πόρτα των σταθμών του δήμου, ενώ στην Αγία Παρασκευή έχουν μείνει ήδη εκτός 250 παιδιά και, αν δεν γίνουν εγκαίρως προσλήψεις, ο αριθμός θα διπλασιαστεί.
Η οικονομική κρίση αύξησε τις αιτήσεις στους δημοτικούς σταθμούς, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση. Ετσι το «μάρμαρο» θα πληρώσουν και πάλι εκατοντάδες οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, που οδηγούνται πλέον σε απόγνωση.
Αξίζει να σημειωθεί πως τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν απορριφθεί θα αυξηθεί, καθώς εκτός από τις συμβάσεις δημοτικών υπαλλήλων που λήγουν, εκατοντάδες εργαζόμενοι βγαίνουν μαζικά στη σύνταξη
Μέχρι πρότινος, οι δήμοι δεν μπορούσαν να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό εξαιτίας της απαγόρευσης που ίσχυε λόγω προεκλογικής περιόδου. Πρόσφατα, ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών τούς έδωσε με εγκύκλιο τη δυνατότητα να συνεχίζουν κανονικά τις προσλήψεις συμβασιούχων με διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου.
Eγγραφές
Ηδη από τα μέσα Ιουλίου, οπότε και ολοκληρώθηκαν οι εγγραφές, οι δήμοι είχαν απορρίψει αρκετές αιτήσεις παιδιών. Στα υπάρχοντα προβλήματα προστίθενται και οι ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Γέρακα, ο οποίος, αν και γνωρίζει μεγάλη αύξηση πληθυσμού, διαθέτει μόλις δύο παιδικούς σταθμούς.
Αρκετοί δήμαρχοι «κρούουν των κώδωνα του κινδύνου» τονίζοντας ότι από την 1η Σεπτεμβρίου, που ξεκινά η νέα περίοδος λειτουργίας των σταθμών, θα απορριφθούν κι άλλα παιδιά, ακόμα και ορισμένα που έχουν γίνει ήδη δεκτά, καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί.

Αδιέξοδο σε Αθήνα και σε άλλους έξι δήμους της Αττικής
Κλείνουν πόρτες στο λεκανοπέδιο
Εκτός σταθμών 3.351 παιδιά στην πρωτεύουσα. Απορρίφθηκαν 1.380 αιτήσεις στο Περιστέρι και άλλες 930 στην Ηλιούπολη
Αναλυτικά η κατάσταση σε δήμους του λεκανοπεδίου είναι η εξής:

Δήμος Αθηναίων. Συνολικά 3.351 παιδιά δεν θα φιλοξενηθούν στους σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου. Ο αριθμός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ίδρυμα έχει προκηρύξει διαγωνισμό για πρόσληψη 278 μόνιμων υπαλλήλων, χωρίς αυτό να είναι εφικτό λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων.
Σοβαρά είναι τα προβλήματα και στις κτιριακές υποδομές, καθώς υπάρχουν παιδικοί σταθμοί που στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια.

Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο, κυρία Ηρα Βαλσαμάκη, ο δήμος αντιμετωπίζει ένα πρόσθετο πρόβλημα που αφορά τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις. Συνολικά από το Βρεφοκομείο έχουν αποχωρήσει 100 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, εκ των οποίων τα 35 είναι εκπαιδευτικό προσωπικό. Από τον Σεπτέμβριο ο αριθμός εκτιμάται πως θα αυξηθεί, προκαλώντας περαιτέρω δυσλειτουργίες στο Ιδρυμα. Ηδη ο δήμος έχει ζητήσει από το ΑΣΕΠ να του εγκρίνει 35 άτομα για να καλυφθούν προσωρινά τα κενά. Ωστόσο, όπως τονίζει η κυρία Βαλσαμάκη, το πρόβλημα παραμένει, αφού με την τακτική αυτή δημιουργείται «νέα γενιά συμβασιούχων».

Δήμος Ηλιούπολης. Με 35 άτομα λιγότερο προσωπικό θα λειτουργήσουν φέτος οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Ηλιούπολης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Ι. Αναγνώστου φέτος οι αιτήσεις ήταν 1.680 και εγκρίθηκαν μόλις οι 750. «Δυστυχώς από τον Σεπτέμβριο θα αναγκαστούμε να απορρίψουμε άλλα 150 παιδιά αν δεν δοθεί μια λύση και δεν κατορθώσουμε να καλύψουμε τα κενά», τονίζει ο δήμαρχος.

Δήμος Βύρωνα. Δύο τμήματα που ήταν έτοιμα να λειτουργήσουν φιλοξενώντας βρέφη θα παραμείνουν κλειστά εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Ν. Χαρδαλιά, έχει ζητηθεί από τον Ιούνιο του 2009 η πρόσληψη 6 ατόμων. Αν κι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου λειτουργούν στην πλειοψηφία τους με μόνιμο προσωπικό, απαιτούνται ακόμα 10 άτομα. Συνολικά έμειναν εκτός 202 παιδιά, ενώ, όπως τονίζει ο κ. Χαρδαλιάς, τα 40 από αυτά θα μπορούσαν να είχαν εξυπηρετηθεί αν είχαν γίνει οι απαιτούμενες προσλήψεις.

Δήμος Καλλιθέας. Η απότομη αύξηση των αιτήσεων εγγραφής, οι οποίες έφτασαν φέτος τις 1.100, ήταν το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπισε ο δήμος. Αν και δεν έχει μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, ήταν αδύνατο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κ. Ασκούνη, να εξυπηρετηθούν όλες οι αιτήσεις και εκατοντάδες παιδιά δεν έγιναν δεκτά.

Δήμος Αγίας Παρασκευής. Ορατός είναι ο κίνδυνος να μείνουν συνολικά 500 παιδιά εκτός των παιδικών σταθμών του δήμου. Ηδη έχουν απορριφθεί 250 και υπάρχει το ενδεχόμενο, όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Β. Γιαννακόπουλος, να μη γίνουν δεκτά άλλα τόσα αν δεν πραγματοποιηθούν εγκαίρως προσλήψεις. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι ανάγκες θα καλυφθούν με εποχιακούς παιδαγωγούς, ενώ θα περικοπούν άλλες δαπάνες για να ενισχυθεί η λειτουργία των παιδικών σταθμών. Ο δήμος έχει ζητήσει την πρόσληψη 50 υπαλλήλων, έχουν ωστόσο εγκριθεί μόνο 30 άτομα.

Δήμος Γέρακα. Μόνο δύο παιδικούς σταθμούς διαθέτει ο δήμος, με αποτέλεσμα αρκετά παιδιά να μην εξυπηρετούνται. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 350 αιτήσεις ικανοποιήθηκαν μόλις οι 50.

Δήμος Αμαρουσίου. Το έλλειμμα του προσωπικού των παιδικών σταθμών φτάνει το 10% και, όπως αναφέρει ο δήμαρχος κ. Πατούλης, θα καταβληθούν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διατηρηθεί ο αριθμός των 1.000 παιδιών που έχουν γίνει δεκτά στους δημοτικούς σταθμούς.
Αδυναμία να ικανοποιηθεί η ζήτηση
«Λαχείο» μία θέση σε παιδικό δημοτικό σταθμό στις εργατικές γειτονιές της Θεσσαλονίκης

Στις εργατικές περιοχές της Θεσσαλονίκης μεγάλος αριθμός παιδιών δεν θα βρει φέτος θέση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ενώ πρόβλημα υπάρχει και στον κεντρικό δήμο, όπου 200 παιδιά μένουν εκτός τη νέα σχολική περίοδο.

Το 50% των αιτήσεων που κατέθεσαν γονείς για τα παιδιά τους δεν θα ικανοποιηθεί στον δήμο Ευκαρπίας, όπου για τις 120 θέσεις στους δύο παιδικούς σταθμούς έγιναν πάνω από 300 (!) αιτήσεις.

«Η οικονομική κρίση οδήγησε τους γονείς στο να στραφούν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Επιπλέον εμείς καλύπτουμε φέτος το 100% των τροφείων -μέχρι πέρσι οι γονείς έδιναν 90Ε τον μήνα- και έτσι υπήρχε μεγάλη ζήτηση, δυσανάλογη της προσφοράς θέσεων», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος των παιδικών σταθμών Ευκαρπίας, Θ. Ρογκότης.
Αλλά και στο δήμο Ευόσμου το πρόβλημα είναι έντονο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Δ. Χατζηβρέττα, κατατέθηκαν 1.000 αιτήσεις για τους 7 παιδικούς σταθμούς, αλλά θα ικανοποιηθούν οι περίπου 700, και 300 παιδιά δεν θα μπορέσουν να πάνε σε δημοτικό παιδικό σταθμό.
«Η χρονιά έχει φέτος μια ιδιαιτερότητα. Λόγω της κρίσης, οι γονείς αδυνατούν να πληρώσουν τα τροφεία στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και αναζητούν θέση στους δημοτικούς, αλλά είναι αδύνατον να τους ικανοποιήσουμε όλους. Τα προηγούμενα χρόνια έμεναν απ’ έξω το πολύ 20 παιδιά, φέτος με λύπη μας θα αφήσουμε εκτός 300 παιδάκια», μας είπε ο κ. Χατζηβρέττας.

Σχεδόν 200 παιδιά δεν θα βρουν θέση και στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Θεσσαλονίκης. Οι αρχικές εκτιμήσεις των υπευθύνων έλεγαν ότι ο αριθμός αυτός θα ήταν πολύ πιο αυξημένος, αλλά ενώ περίμεναν αύξηση κοντά (ίσως και περισσότερο) στο 30% συγκριτικά με πέρσι, τελικά η αύξηση είναι λίγο πάνω από 10%.
«Η αλήθεια είναι πως λόγω της οικονομικής κρίσης περιμέναμε μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων. Συνολικά έχουμε δεχτεί περίπου 1.700 αιτήσεις και ικανοποιήσαμε τις 1.500», δήλωσε στο «Εθνος» ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, Αστέριος Δεληγιάννης.
Σύμφωνα με τον κ. Δεληγιάννη, από τις 200 αιτήσεις παιδιών που μένουν εκτός περίπου 50-60 ίσως ικανοποιηθούν τον Σεπτέμβριο, όταν και θα γίνουν ανακατατάξεις με μετακινήσεις οικογενειών (λόγω αλλαγής επαγγελματικής στέγης, αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας, ή επιλογή ιδιωτικού σταθμού).

Κόπηκαν
Μπορεί στη Θεσσαλονίκη οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί να μην έχουν ελλείψεις προσωπικού, δεν λείπουν ωστόσο τα προβλήματα, καθώς δύο, και μάλιστα στο κέντρο της πόλης, δεν θα λειτουργήσουν φέτος, επειδή δεν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αδειοδότησης και συγκεκριμένα δεν πήραν άδεια πυρασφάλειας.

Αλλοι τρεις παιδικοί σταθμοί, στην Ανω Πόλη, θα λειτουργήσουν σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις, αφού ο δήμος δεν κατάφερε να βρει καινούργιους χώρους, ενώ σε τέσσερις παιδικούς σταθμούς (2 στη Θέρμη, 1 στο Πανόραμα και 1 στη δυτική Θεσσαλονίκη) είναι στον αέρα η δωρεάν μεταφορά των παιδιών, επειδή τα τουριστικά λεωφορεία δεν διαθέτουν τις κατάλληλες για μικρά παιδιά ζώνες ασφαλείας.Πηγή Έθνος.
Bookmark and Share