Αυστρία: Η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί ποτέ στην ΕΕ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Αυστρία: Η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί ποτέ στην ΕΕ

Ως τελείως απίθανη θεωρεί την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο...πρώην Επίτροπος της Αυστρίας στην ΕΕ, Φραντς Φίσλερ, καθώς, όπως τονίζει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακής εφημερίδας "Κουρίρ", ακόμη και σε μια θετική κατάληξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η ένταξη θα απορριφθεί στο σχετικό δημοψήφισμα σε κάποια από τις χώρες-μέλη.
Ο κ. Φίσλερ αναφέρει ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει την προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρώπη, "για την οποία αυτή είναι πολύ σημαντική από στρατηγικής και οικονομικής άποψης", θεωρώντας επικίνδυνη μια στροφή της Τουρκίας προς τη Ρωσία ή τη Μέση Ανατολή, ενώ συγχρόνως ο ίδιος εξακολουθεί να είναι της άποψης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μια ένταξη της Τουρκίας, καθώς είναι αρκετά τα κράτη-μέλη της ΕΕ, τουλάχιστον δέκα, τα οποία θα προχωρήσουν στη διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος.
Ο πρώην Επίτροπος Γεωργίας τονίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να σκεφτεί πώς θα αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση και τις επιπτώσεις της και ο ίδιος θεωρεί πολύ σημαντικό να υπάρξει μια προσέγγιση της Τουρκίας με την ΕΕ, μέσα από ειδικά προγράμματα που θα βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό της, με τη λεγόμενη "προνομιακή σχέση" εφόσον δεν λειτουργήσει η ένταξη.
Στη συνέντευξή του, ο κ. Φίσλερ επικρίνει τη στάση της Αυστρίας απέναντι στην Τουρκία, καθώς, όπως σημειώνει, η Βιέννη δεν τόλμησε να πει "όχι" αλλά χρησιμοποίησε την ιδιόμορφη ορολογία "διαπραγματεύσεις με ανοικτό αποτέλεσμα", και ενώ από τη μία πλευρά διεξάγει διαπραγματεύσεις, από την άλλη διαμηνύει στον πληθυσμό της ότι αυτός μπορεί να πει (κατά το δημοψήφισμα) "όχι" στην ένταξη.Οπως αναφέρει η συντάκτρια της εφημερίδας, ο Αυστριακός πρώην Επίτροπος Γεωργίας στην ΕΕ, είναι σύμβουλος της τουρκικής κυβέρνησης σε θέματα σωστής απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2013, επιλογής κατάλληλου προσωπικού και διοίκησης όπως και προσαρμογής της αγροτικής οικονομίας της στα κοινοτικά πρότυπα.
Η Αυστρία είχε προβάλει επιφυλάξεις και αντίσταση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ τον Οκτώβριο του 2005, και μέχρι την τελευταία στιγμή επέμενε σε μια διατύπωση πως "οι διαπραγματεύσεις συνιστούν μια ανοικτή διαδικασία, για το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις εκ των προτέρων".
Η επίσημη Βιέννη ζητούσε και ζητά, όπως και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μόνον μια "προνομιακή σχέση" για την Τουρκία αντί της πλήρους ένταξης, ενώ τα αυστριακά κόμματα φαίνεται να συμφωνούν πως, στην περίπτωση κατάληξης των διαπραγματεύσεων σε ένταξη της Τουρκίας, ο αυστριακός πληθυσμός θα πρέπει οπωσδήποτε να κληθεί σε δημοψήφισμα για να έχει τον τελευταίο λόγο.-
Bookmark and Share