Τα υψηλά spreads φρενάρουν την επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές για δανεισμό
Την ώρα που η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη αναπτύσσεται με τους ταχύτερους ρυθμούς από την εποχή επανένωσης Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου προσπαθούν...να ανακάμψουν από την πρόσφατη κρίση κρατικού χρέους, διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ των δύο γκρουπ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μετατραπεί αναμφισβήτητα σε «Ευρώπη των δύο ταχυτήτων» επισημαίνουν οι αναλυτές και αυτό φαίνεται και από την εμπιστοσύνη των επενδυτών που δείχνουν στα άλλοτε κατεξοχήν ασφαλή χρεόγραφα, τα κρατικά.
Τα γερμανικά bunds συνεχίζουν το ανοδικό τους ράλι, φτάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά, καθώς διαμορφώνονται πάνω από τα 131,77, την ώρα που το spread των ελληνικών ομολόγων, σπάει το δικό του σερί, αναρριχώμενο και πάλι πάνω από τις 850 μονάδες βάσης, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Μαΐου. Η διεύρυνση του ελληνικού spread οφείλεται κυρίως στο ράλι που σημειώνουν τα γερμανικά ομόλογα, με την απόδοση (κινείται αντιστρόφως ανάλογα της τιμής) του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί στο 2,362%, αυξάνοντας την απόδοση του ελληνικού και κάνοντας ταυτόχρονα δύσκολη την επιστροφή της χώρας στις αγορές για να δανειστεί. Σημειώνεται πως η χώρα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια ύψους 4,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο και στη σκέψη του οικονομικού επιτελείου ήταν να επιστρέψει η χώρα το Σεπτέμβριο στις αγορές. Όμως με το spread σε αυτά τα επίπεδα απομακρύνεται το ενδεχόμενο αυτό. Οι επενδυτές άρχισαν και πάλι να ανησυχούν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας λόγω των στοιχείων για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,5% στο δεύτερο τρίμηνο αλλά και λόγω της υστέρησης των εσόδων.
Οι περισσότεροι επενδυτές πωλούν τα κρατικά ομόλογα από την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, των οποίων τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) ξεπέρασαν την προηγούμενη εβδομάδα τα δεκαετή ομόλογα της Γερμανίας κατά 8%. Ο λόγος που οι επενδυτές προτιμούν τα γερμανικά ομόλογα είναι - πέραν της ασφάλειας που προσφέρουν τα δεκαετή ομόλογα της Γερμανίας - οι ανησυχίες που προκαλούν τα προβλήματα της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ και τα απογοητευτικά στοιχεία ανάπτυξης της Ισπανίας και της Ελλάδας. Στην Ελλάδα η ύφεση είναι βαθύτερη, ενώ η Ισπανία αναπτύχθηκε με ρυθμούς βραδύτερους των προβλέψεων με τους επενδυτές στρέφουν και πάλι την προσοχή τους στα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Τα πρόσφατα στοιχεία για την ανάπτυξη των χωρών μελών της ΕΕ, πυροδότησαν εκ νέου τις ανησυχίες των επενδυτών για τη δυνατότητα των περισσότερο χρεωμένων χωρών να μειώσουν το έλλειμμα. Ενδεικτική είναι η διαφορά στην ανάπτυξη, καθώς η Γερμανία αναπτύχθηκε με ρυθμούς 3,7% στο τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου (σε ετήσια βάση), την ώρα που η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,5%. Αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία της ΕΕ είναι πολύ μακριά από την περίφημη σύγκλιση.»
Πολλοί είναι οι αναλυτές που θεωρούν ότι μετά την κρίση οι αποκλίσεις θα είναι μεγαλύτερες στην ευρωπαϊκή οικονομία. Άλλωστε η UniCredit είχε επισημάνει την προηγούμενη εβδομάδα ότι «εάν η ΕΚΤ ήταν η Bundesbank, τότε θα έσπευδε σε αύξηση επιτοκίων. Τώρα, όμως, χώρες όπως Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αύξηση του κόστους χρήματος.
Post Top Ad
Τρίτη 17 Αυγούστου 2010
Home
Unlabelled
Μεγαλώνει το χάσμα στην Ευρώπη