Οι αιτίες δημιουργίας των ελλειμμάτων - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Οι αιτίες δημιουργίας των ελλειμμάτων

Eνα από τα βασικά ζητήματα τα οποία έχουν απασχολήσει τους οικονομολόγους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σ' άλλες χώρες είναι η δημιουργία κατά τρόπο συστηματικό και επίμονο, των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Τόσο σε περιόδους ύφεσης, που μπορεί εν μέρει να δικαιολογηθεί, όσο και σε περιόδους ανάκαμψης. Το...σωρευτικό αποτέλεσμα των συνεχών ελλειμμάτων οδηγεί σε αύξηση του δανεισμού και του δημόσιου χρέους, με αποτέλεσμα την αύξηση των δαπανών για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων προς τους πιστωτές.
Σε μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, σχετικά πρόσφατη, δίδονται διάφορες εξηγήσεις του φαινομένου αυτού, που αφορούν όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Μεταξύ των άλλων, υποστηρίζεται ότι υπό την πίεση συνήθως μικρών αλλά ισχυρών ομάδων συμφερόντων, αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες προς όφελος αυτών των ομάδων, οι οποίες όμως πληρώνουν μόνο ένα μικρό ποσοστό των φορολογικών εσόδων που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση των δαπανών αυτών.
Η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο θα έπρεπε κανονικά να αντιλαμβάνονται ότι η πολιτική αυτή δημιουργεί προβλήματα, αλλά στην πράξη και στο βαθμό που επηρεάζονται από τις ομάδες αυτές, ενδίδουν σε αυξήσεις δαπανών ή και μείωση φόρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Μία άλλη στρέβλωση που μπορεί να οδηγήσει στην έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας προκύπτει από το γεγονός ότι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι ενδιαφέρονται κυρίως για την επανεκλογή τους και επομένως για τις συνέπειες που έχουν κατά το χρονικό διάστημα της παραμονής τους στην εξουσία, οι πολιτικές τις οποίες υιοθετούν.
Με βάση την προσέγγιση αυτή, το ενδιαφέρον τους για το αποτέλεσμα που έχουν οι πολιτικές τους στο απώτερο μέλλον, μειώνεται επειδή εκείνο που τους απασχολεί κυρίως είναι η επανεκλογή τους στις επόμενες εκλογές.
Αν πιστεύουν ότι θα καρπωθούν πολιτικά οφέλη από τη μείωση των φόρων ή την αύξηση των δαπανών στο παρόν και, παράλληλα, δεν θα επωμιστούν το κόστος που τελικά θα προκύψει στο μέλλον από τη συνακόλουθη διόγκωση του ελλείμματος, το αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργούνται ελλείμματα πιθανώς υψηλότερα από αυτά που θα επιθυμούσαν οι πολίτες, επισημαίνεται στην ενδιαφέρουσα μελέτη.
Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι η πολιτική, πρέπει να είναι πάνω από το συμφέρον ομάδων συμφερόντων, αποβλέποντας στην ευημερία του κοινωνικού συνόλου.Ναυτεμπορική.
Bookmark and Share