Σαθρή η ανάκαμψη σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Καλοκαίρι με έντονη συννεφιά το φετινό για τις διεθνείς αγορές.
Τα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα και τα στοιχεία για ανάκαμψη και βελτιωμένα... μάκρο πασχίζουν να διαμορφώσουν θετικό κλίμα, ωστόσο οι επενδυτές φαίνεται πως έχουν ενδώσει στην απαισιοδοξία. Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τις διεθνείς αγορές. Σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι αμερικανικοί δείκτες σε επίπεδο εβδομάδας, καθώς ο Dow υποχώρησε κατά 3,3%, ο Nasdaq κατά κατά 5% και o S&P 500 κατά 3,8%. Στο ίδιο κλίμα και οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Πιο συγκεκριμένα, ο FTSE 100 υποχώρησε 1,06%, ενώ ο DAX έχασε 2,38% και ο CAC 2,8% Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στην εγχώρια αγορά. Στο Χ.Α., ο γενικός δείκτης στις τελευταίες 7 συνεδριάσεις έχει χάσει 8,53%, ο FTSE ΑSE 20 10% και ο τραπεζικός δείκτης 12,72%.
Το αργό, ακολουθώντας το γενικότερο κλίμα έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες 7%, ενώ το χρυσό που ‘’επωφελείται’’ της κρίσης, σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο 1%.
«Τα φαινόμενα απατούν» σε Wall και Ευρώπη
Η φαινομενικά ενθαρρυντική ανάπτυξη κατά 1% το β’ τρίμηνο στην ευρωζώνη – και πάνω από τις εκτιμήσεις για αύξηση κατά 0,7% - αποδίδεται κυρίως στις εξαιρετικές επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας, που είναι άλλωστε και η μεγαλύτερη στην νομισματική ένωση.
Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας «έτρεξε» στο δεύτερο τρίμηνο του έτους με τους ταχύτερους ρυθμούς από την εποχή της επανένωσης πριν από δύο δεκαετίες με «οδηγό» τις εξαγωγές που πήραν μεγάλη ώθηση από την ανάκαμψη στο παγκόσμιο εμπόριο εν μέσω αυξημένης ζήτησης από τις αναδυόμενες οικονομίες, χωρίς βέβαια να ξεχνάμε και την πτώση του ευρώ. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, το γερμανικό ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο, αυξήθηκε 2,2%, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 1,4%.
Σύμφωνα με αναλυτές της ING, τα μάκρο αυτά αποτελούν σαφείς ενδείξεις ότι η ευρωζώνη έχει αντιμετωπίσει την κρίση χρέους καλύτερα απ’ότι αναμενόταν. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης είναι λίγο – πολύ η αύξηση των γερμανικών εξαγωγών.
Επιπλέον, το γαλλικό ΑΕΠ, που αυξήθηκε κατά 0,6%, επίσης ξεπέρασε τις εκτιμήσεις.
Οι αναλυτές όμως προειδοποιούν ότι η εικόνα είναι πολύ διαφορετική. Οι περιφερειακές οικονομίες θα συνεχίσουν να υποφέρουν από τα μέτρα λιτότητας και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, κάνοντας λόγο ακόμα και για επιστροφή στην ύφεση για ορισμένες από αυτές. Εν τω μεταξύ, η γερμανική ανάκαμψη αναμένεται να εξασθενήσει καθώς επιβραδύνεται η παγκόσμια ζήτηση και η χώρα θα ξεκινήσει τη δημοσιονομική εξυγίανση του χρόνου.
Παράλληλα, η χώρα μας παραμένει, όπως τονίζουν οι αναλυτές, σε βαθιά ύφεση, με το ελληνικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 1,5% το δεύτερο τρίμηνο.
Ανάπτυξη μόλις 0,2% για την ισπανική οικονομία, την τέταρτη μεγαλύτερη της ευρωζώνης. Αύξηση κατά 0,2% και για το ΑΕΠ της Πορτογαλίας. Η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4% το δεύτερο τρίμηνο. Ολλανδία και Αυστραλία σημείωσαν έκαστη αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9%, ενώ το βελγικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7%.
Σε σύγκριση με τα τελευταία στοιχεία για την ευρωζώνη η αμερικανική οικονομία δείχνει να έχει μείνει απρόσμενα πολύ πίσω. Το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% στο δεύτερο τρίμηνο, ωστόσο αναμένεται να αναθεωρηθεί προς τα κάτω μετά την σημαντική διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος τον Ιούνιο – κατά 18,8%, η μεγαλύτερη ‘ψαλίδα’ από το 2008 και την κατάρρευση της Lehmann Brothers.
Παράλληλα, αύξηση 0,3% κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, λόγω των αυξημένων τιμών ενέργειας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού από τον Αύγουστο του 2009. Το καταναλωτικό κλίμα δείχνει ελαφρά βελτίωση, αν και κατώτερη των εκτιμήσεων, ωστόσο η διαδοχική αύξηση των νέων αιτήσεων ανεργίας διαψεύδει συνεχώς τις προσδοκίες για ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και δημιουργεί ερωτηματικά για το πόσο στέρεη είναι αυτή η ανάπτυξη, που ‘επικαλούνται’ οι αριθμοί.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι η Federal Reserve ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, με κυριότερο την αγορά μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων με χρήση των ρευστών διαθεσίμων από τα διασφαλισμένα -με ενυπόθηκα δάνεια- ομόλογα που λήγουν, αναγνωρίζοντας την ασθενική ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Παράλληλα, αναλυτές κάνουν λόγο για πιθανότητα διπλής ύφεσης μέχρι και στο 30%, ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό για την αμερικανική οικονομία.
Φ.Π.