Τελικά ..«κινείται» η τουριστική αγορά - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Τελικά ..«κινείται» η τουριστική αγορά

Οι εμπλεκόμενοι φορείς διαπιστώνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα όσον αφορά την κίνηση στην Ελλάδα, η οποία ανέβηκε πολύ τον μήνα Αύγουστο, ενώ θετική είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο Σεπτέμβριος (από τις κρατήσεις).

Ως χαρακτηριστικά της φετινής κινητικότητας στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, καταγράφονται η...προτίμηση των επισκεπτών στα νησιά και η αλλαγή των χωρών προέλευσής τους, δεδομένου ότι το τουριστικό ρεύμα κυρίως από δημοκρατίες της πρώην σοβιετικής ένωσης εμφανίζεται ενισχυμένο.
Με επιστολή, που απέστειλαν την προηγούμενη εβδομάδα στον πρωθυπουργό και με αφορμή τα σενάρια περί επικείμενου ανασχηματισμού, τα μέλη του Συνδέσμου Τουριστικών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων ζητούν να μην υπάρξουν αλλαγές τουλάχιστον στα υπουργεία, που έχουν να κάνουν με τον Τουρισμό, την Παραγωγή και την Ανάπτυξη, εξηγώντας, μεταξύ άλλων, πως «δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθεί ούτε ημέρα. Με όσα "τράβηξε" φέτος ο τουρισμός, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, γεγονός που αποδεικνύει την ποιότητα του προϊόντος μας. Το προϊόν είναι εξαιρετικό και επάνω σε αυτό πρέπει να επενδύσουμε, πρέπει να βελτιωθούμε και να μην καθυστερήσουμε άλλο».
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Γιώργος Τελώνης, δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως «ερχόμαστε πάρα πολύ κοντά στα περσινά νούμερα. Βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο, ή παρατηρούμε μία ελαφρά πτώση της τάξης των δύο τριών μονάδων». Συμπληρώνει πως «σε ό,τι αφορά τα έσοδα, είναι λιγότερα κατά 7-9%» και εξηγεί πως «οι διανυκτερεύσεις είναι λιγότερες ανά τουρίστα και προφανώς αντίστοιχες είναι και οι εκταμιεύσεις».
Ο γενικός γραμματέας Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής, Αλέξανδρος Βασιλικός, επισημαίνει ότι «αυτό που παρατηρείται στην Αθήνα είναι μία πτώση του τζίρου, ίδια με την περσινή, της τάξης του 14 με 15%».
Η μείωση των εσόδων από τον τουρισμό «δεν είναι απόρροια μόνον της πτώσης των τιμών στα καταλύματα, αλλά και της οικονομικής κατάστασης των χωρών προέλευσης των τουριστών, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται σε οικονομική ύφεση, άλλες σε μεγαλύτερο και άλλες σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με την Ελλάδα», επισημαίνει ο κ. Τελώνης.
Bookmark and Share