Οδοκαθαριστής με μισθό 1300 ευρώ φέρεται να αγόρασε από την εκκλησία ακίνητο-φιλέτο στη Βουλιαγμένη έναντι 14 εκ.ευρώ το οποίο στη συνέχεια μεταπώλησε σε τρεις κυπριακές off shore έναντι 15,5 εκ..!
Θύελλα αντιδράσεων και αναταράξεις στην κορυφή της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας αναμένεται να προκαλέσει η ποινική δίωξη για...σειρά κακουργηματικών πράξεων που άσκησε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράϊκου για την σκανδαλώδη -όπως χαρακτηρίστηκε- εκποίηση εκκλησιαστικής περιουσίας στη Βουλιαγμένη κάτω από επιεικώς περίεργες συνθήκες.
Η συγκεκριμένη έκταση 4 στρεμμάτων βρίσκεται στο προνομιακό σημείο «Λιμανάκι Μαλτσινιώτη» και φέρεται να πουλήθηκε λίγο πάνω από την αντικειμενική της αξίας αντί 14 εκατομμυρίων ευρώ σε... οδοκαθαριστή του Δήμου Βουλιαγμένης με μισθό περί τα 1.300 ευρώ και αυθημερόν (πέντε λεπτά αργότερα για την ακρίβεια) μεταπωλήθηκε από τον δημοτικό υπάλληλο σε τρεις Κυπριακές offshore εταιρίες με "καπέλο" 1,5 εκατ. ευρώ. Όπως καταγγέλλεται μάλιστα, οι δυο διαδοχικές πωλήσεις έγιναν στα γραφεία της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, παρουσία του διευθυντή της υπηρεσίας και το αντικείμενο της συναλλαγής, οι τρεις ίδιες επιταγές δηλαδή, απλώς άλλαξαν δυο φορές χέρια.
ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Η συναλλαγή έγινε στις 15 Ιουνίου 2009 και αμέσως μετά αποκαλύφθηκε από δημοσιεύματα του Τύπου. Η Εισαγγελία παρενέβη αυτεπαγγέλτως και διέταξε προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις και από ποιόν. Η έρευνα διεκπεραιώθηκε μετά από 12 μήνες και ελήφθησαν σειρά καταθέσεων από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, όχι όμως από κληρικούς, ενώ κλήθηκαν από τον εισαγγελέα ως ύποπτοι για τέλεση κακουργήματος προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις 12 άτομα, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά και τα πρόσωπα στα οποία πιθανότατα θα προσωποιηθούν από τον ανακριτή, τα βαρύτατα αδικήματα που σχετίζονται με την υπόθεση. Η ποινική δίωξη αφορά σε :
- Απιστία σε βάρος του Δημοσίου (η εκκλησία είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) άνω των 150.000 ευρώ (κακούργημα)
- Ηθική αυτουργία σε αυτή
- Άμεση συνέργεια
- Ψευδή βεβαίωση σε βάρος ΝΠΔΔ
Τα αδικήματα διώκονται με βάσει τις διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου Χρήματος, κάτι που σημαίνει ότι υπό προϋποθέσεις οι ποινές μπορούν να φτάσουν σε πολύ ψηλά επίπεδα σε περίπτωση που το δικαστήριο κρίνει ένοχο κάποιο κατηγορούμενο.
ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ;
Ο ανακριτής βέβαια έχει τη δυνατότητα με διαδικασίες - εξπρές να ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς, να αναζητήσει τα φυσικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τις off shore και να προχωρήσει και σε επέκταση του κατηγορητηρίου ακόμα και για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Τα πρόσωπα τα οποία είναι ψηλά στη λίστα με το δικαστικό ενδιαφέρον για την υπόθεση είναι προφανώς όσοι ήταν παρόντες στη σύνταξη των συμβολαίων, ο αγοραστής και πωλητής και τα μέλη των ελεγκτικών και οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας. Από την πλευρά της εκκλησίας, επικεφαλής των υπηρεσιών είναι ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος (δεν εκλήθη από τον εισαγγελέα) ενώ γενικός διευθυντής της ΕΚΥΟ είναι ο Αντ. Ζαμπέλης. Το σίγουρο είναι ότι ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος είχε αποδώσει εύσημα τόσο στον κ.Θεόκληρο όσο και στον κ.Ζαμπέλη, ενώ τα πρόσωπα που παρουσιάστηκαν ως ύποπτοι ενώπιον του εισαγγελέα μίλησαν για μια απολύτως νόμιμη και διαφανή αγοραπωλησία.
ΠΟΥ ΠΑΤΑΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό σημείο που εστιάζει η δικαστική έρευνα είναι αφενός η διπλή αγοραπωλησία και αφετέρου το γεγονός ότι αυτή έγινε με τη μέθοδο της συμβιβαστικής εκποίησης. Συγκεκριμένα δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που συνηθίζονται, δηλαδή του ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού για τις πωλήσεις εκκλησιαστικής περιουσίας, με την επίκληση του γεγονότος ότι ο υποψήφιος αγοραστής είχε καταπατήσει την έκταση. Μάλιστα είχε υπάρξει σφοδρή δικαστική αντιδικία μεταξύ του αγοραστή και της εκκλησίας η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είχε λήξει υπέρ της εκκλησίας με αποτέλεσμα να έχει εκδιωχθεί από το χώρο ο δημοτικός υπάλληλος. Η απάντηση βέβαια που δόθηκε είναι πώς ο αγοραστής είχε υποβάλλει αναίρεση κατά της απόφασης. Ακόμα όμως και σε τέτοια περίπτωση γιατί τέτοια σπουδή να προχωρήσει η εκκλησία στην σε βάρος της «συμβιβαστική» εκποίηση, αφού θα μπορούσε να περιμένει να λήξει οριστικά υπέρ της η υπόθεση και να προχωρήσει απαλλαγμένη από τον «καταπατητή» σε ανοιχτό διαγωνισμό και να επιτύχει σαφώς υψηλότερο τίμημα;capital.gr
Post Top Ad
Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010
Home
Unlabelled
Νέο σκάνδαλο με την εκκλησιαστική περιουσία