Ερχεται επισιτιστική κρίση; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Ερχεται επισιτιστική κρίση;

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει η άνοδος της τιμής του σίτου στις διεθνείς αγορές, μετά την απαγόρευση των εξαγωγών από τη Ρωσία που πυροδότησε κύμα κερδοσκοπικών κινήσεων.

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει η άνοδος της τιμής του σίτου στις διεθνείς αγορές, μετά την απαγόρευση των εξαγωγών από τη Ρωσία που πυροδότησε κύμα κερδοσκοπικών κινήσεων στην αγορά, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει και τις τιμές λιανικής των σχετικών προϊόντων.
Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο...
η προθεσμιακή τιμή του σιταριού για παράδοση τον επόμενο μήνα έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τις 9 Ιουνίου και μετά, καθώς η χειρότερη ξηρασία που έχει γνωρίσει ποτέ η Ρωσία, ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σίτου παγκοσμίως, κατέστρεψε τις σοδειές.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, απαγόρευσε τις εξαγωγές σιταριού και σιτάλευρου από τις 15 Αυγούστου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, με αναδρομική ισχύ και για τα συμβόλαια που είχαν ήδη υπογραφεί.
Η είδηση πυροδότησε μαζικές αγορές, με αποτέλεσμα η τιμή του σίτου στο CBOT για παράδοση τον Σεπτέμβριο να ενισχυθεί κατά 5,15% την Παρασκευή, στα 8,26 δολάρια/τόνο, σε νέο υψηλό 23 μηνών. Σε επίπεδο εβδομάδος, η τιμή υπολογίζεται ότι θα καταγράψει άνοδο 25%.
Ομως, το ράλι της τιμής του σίτου δεν αναμένεται να σταματήσει εδώ. Αντιθέτως, όπως δήλωσε o Μπομπ Γιανγκ, επικεφαλής οικονομολόγος του American Farm Bureau Federation, οι τιμές ενδέχεται να αυξηθούν ακόμη κατά 12%, αφού η ρωσική απαγόρευση οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης για την αμερικανική παραγωγή.
"Το γεγονός αυτό θα προκαλεί αναταραχέςστις αγορές για αρκετούς μήνες", ανέφερε ο κ. Γιανγκ σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, αφού, όπως είπε, "η πλειοψηφία πίστευε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε τα κρατικά αποθέματα για να συνεχίσει τις εξαγωγές της", αντί να ρισκάρει να χάσει τη φήμη της ως αξιόπιστος προμηθευτής και, κατά συνέπεια, μερίδιο της αγοράς.
Το γεγονός είναι, πάντως, ότι ο καύσωνας στη Ρωσία, η ξηρασία στο Καζακστάν, στην Ουκρανία και στην Ε.Ε. και οι υπερβολικές βροχοπτώσεις στον Καναδά «κατατρώγουν» τα αποθέματα δημητριακών στον κόσμο και εξωθούν στα ύψη και τις τιμές του ρυζιού, της σόγιας και του καλαμποκιού, προκαλώντας ευρύτατη ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο.
Bookmark and Share