Νέα τραγωδία για την πολεμική αεροπορία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Νέα τραγωδία για την πολεμική αεροπορία

Σύγκρουση δύο μαχητικών F16 ,ενός μονοθέσιου και ενός διθέσιου,νότια της Κρήτης.

  • Nεκρός εντοπίστηκε ο πιλότος του μονοθέσιου.
  • Τραυματίες οι πιλότοι του διθέσιου.
Δύο μαχητικά αεροσκάφη F16 συγκρούστηκαν στον αέρα, κατά τη διάρκεια άσκησης.
Σύμφωνα με τις...πρώτες πληροφορίες η σύγκρουση σημειώθηκε νότια της Κρήτης, στην περιοχή της Ιεράπετρας, πολύ κοντά στο Γαϊδουρονήσι, στην θαλάσσια περιοχή της Χρυσής.
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, οι δύο πιλότοι που επέβαιναν στο ένα μαχητικό εντοπίστηκαν σώοι, καθώς χρησιμοποίησαν με επιτυχία το σύστημα αυτόματης εκτόξευσης. Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας, με τον έναν να υποβάλλεται αυτή τη στιγμή σε χειρουργική επέμβαση γιατί έχει εσωτερική αιμορραγία, ενώ ο δεύτερος φέρει κατάγματα.
Παραπλέοντα σκάφη αλλά και ένα C-130 ερευνούν την περιοχή αναζητώντας τον χειριστή του δεύτερου F16.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι γύρω στις 14:00 έγινε μια μεγάλη έκρηξη στον αέρα και ξαφνικά έπεσαν κάποια αντικείμενα στη θάλασσα. Οι καπνοί ήταν ιδιαίτερα πυκνοί και αμέσως μετά άρχισαν οι έρευνες για τον εντοπισμό των πιλότων από αέρος και θαλάσσης.
Στη πιο σκληρή εκπαιδευτική αερομαχία ,την εναέρια μάχη δύο εναντίον δύο έγινε η σύγκρουση των μαχητικών αεροσκαφών F-16.Τα αεροσκάφη είχαν απογειωθεί από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας. Ανήκαν στην 340 Μοίρα και είχαν σενάριο αποστολής την εναέρια μάχη νότια της Κρήτης.Πρόκειται για "εναέρια μονομαχία " με κανόνες ασφαλείας αυστηρούς.Τα αεροσκάφη πρέπει να πετούν μέχρι κάποιο συγκεκριμένο ύψος και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει προσέγγιση αεροσκαφών σε απόσταση μικρότερη των 1000 ποδών.
Πιθανότατα σε κάποιον από τους επίπονους για τους πιλότους και αεροσκάφη ελιγμούς,ασυνείδητα κάποιος από τους κανόνες δεν τηρήθηκε.Παρόλα αυτά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα τεχνικού προβλήματος.Τα αεροσκάφη πετούν στα όρια της αντοχής τους σ´ αυτές τις πτήσεις.Τα συγκεκριμένα F-16 ήταν από τα τελευταία που αγοράσαμε το 2005 και αρχίσαμε να παραλαμβάνουμε μόλις το 2007.Κατά τη παραλαβή τους είχαν παρουσιάσει τεχνικές ατέλειες οι οποίες επιδιορθώθηκαν.
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από αέρος και θαλάσσης στο ανατολικό άκρο της Κρήτης και στην περιοχή του Αγίου Νικολάου για τον εντοπισμό του τρίτου χειριστή.
Οι δύο χειριστές πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα εκτίναξης. Οι δύο χειριστές μεταφέρονται στο νοσοκομείο Ιεράπετρας. Ο ένας φέρει ελαφρά τραύματα στο πόδι και ο δεύτερος τραύματα στο πρόσωπο. upd 17.20':Δυστυχώς νεκρός εντοπίστηκε λίγο πριν τις 17:00 ο πιλότος του μονοθέσιου F16 που συγκρούστηκε στον αέρα, νότια της Κρήτης, με ένα διθέσιο F16, στις 14:05. Στις έρευνες συμμετείχαν παραπλέοντα σκάφη και ελικόπτερο Super Puma..
Bookmark and Share