Σκάνδαλο κατασκοπείας αποκαλύφθηκε στην Αpple - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Σκάνδαλο κατασκοπείας αποκαλύφθηκε στην Αpple

Οι ομοσπονδιακές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών συνέλάβαν και ανακρίνουν τον πρώην διευθυντή Προμηθειών της αμερικανικής εταιρείας με τις κατηγορίες της...δωροληψίας και της κατασκοπείας προς όφελος ασιατικών επιχειρήσεων. Ο Πολ Ντέβιν κατηγορείται ότι για τουλάχιστον τρία χρόνια παρείχε απόρρητες πληροφορίες σε έξι ασιατικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας οι οποίες επεδίωκαν να συνάψουν εμπορικές σχέσεις με την αμερικανική εταιρεία για την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού. Το πρώην στέλεχος της Αpple φέρεται να εισέπραξε για τις υπηρεσίες του περισσότερα από 500.000 δολάρια, ποσό το οποίο βρέθηκε σε λογαριασμούς που είχαν ανοιχτεί στο όνομα της συζύγου του.
Ο κ. Ντέιβιν εργαζόταν στην Αpple από το 2005 και μεταξύ άλλων ήταν υπεύθυνος για την προμήθεια εξαρτημάτων που προορίζονταν για το iΡod και το iΡhone. Αγνωστο πώς, η αμερικανική επιχείρηση πληροφορήθηκε ότι ο διευθυντής της ασκούσε τα τελευταία χρόνια και μια παράλληλη δραστηριότητα η οποία κάθε άλλο παρά άσχετη ήταν με τα καθήκοντά του στην Αpple.
Ο 37χρονος Αμερικανός είχε ιδρύσει μια επιχείρηση με έδρα την Καλιφόρνια και μοναδικό σκοπό να παρέχει στους επίδοξους προμηθευτές της Αpple τις πληροφορίες που χρειάζονταν ώστε να αποκτούν το μέγιστο οικονομικό όφελος από τη συνεργασία τους με αυτήν. Μεταξύ των προμηθευτών ήταν η νοτιοκορεατική Cresyn, η κινεζική Κaedar και η Jin Li με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Το έργο του ως πληροφοριοδότη ήταν πολύ ευκολότερο φυσικά από τις συμβατικές υποχρεώσεις του στη Διεύθυνση Προμηθειών. Αλλά και πολύ πιο προσοδοφόρο, δεδομένου ότι οι ετήσιες απολαβές του από την Αpple άγγιζαν «μόλις» τις 100.000 δολάρια. Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατέσχεσε η αμερικανική αστυνομία, ο κ. Ντέιβιν λάμβανε για τις πληροφορίες που έδινε σε καθεμία από τις προμηθεύτριες επιχειρήσεις 6.000 δολάρια μηνιαίως. Αυτές περιελάμβαναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως οι ανώτατες τιμές της αμερικανικής επιχείρησης για τα εξαρτήματα τα οποία σκόπευε να προμηθευθεί.

Ανάμεσα στα έγγραφα τα οποία περιήλθαν στην κατοχή των διωκτικών αρχών συγκαταλέγεται και η ηλεκτρονική αλληλογραφία του αμερικανού διευθυντή με τους «πελάτες» του, όπου τους ενημερώνει για τους στόχους πωλήσεων της Αpple. Ενδεικτικό του συνωμοτικού τρόπου με τον οποίο γινόταν η παροχή πληροφοριών είναι το έγγραφο με το οποίο η κινεζική Κaedar ενημερώνεται να μη στέλνει εμβάσματα άνω των 10.000 δολαρίων για να μην κινηθούν υποψίες από την τράπεζα και τη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος. Ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι ο κομιστής των πληροφοριών αποκαλύφθηκε μέσα από αυτά τα mail.
Bookmark and Share