"Μουσείο Ανταλλαγής" αποκτά η Τουρκία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

"Μουσείο Ανταλλαγής" αποκτά η Τουρκία

Το πρώτο της προσφυγικό μουσείο αποκτά η Τουρκία με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων Λοζάνης και την υποστήριξη του «Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Κωνσταντινούπολη 2010», καθώς και του...δήμου Τσατάλτζας.
Το «Μουσείο Ανταλλαγής», όπως θα είναι το όνομά του, προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί τον προσεχή Νοέμβριο, στο δήμο Τσατάλτζας της Κωνσταντινούπολης και θα στεγάζεται σε κτίριο που οικοδομήθηκε το 1913.
Το συγκεκριμένο κτίσμα, που παραχωρήθηκε από τον ιδιώτη Ερτουγρούλ Ολτσέρ, ανήκε αρχικά σε Έλληνες που έφυγαν από την Τουρκία με την ανταλλαγή των πληθυσμών, η οποία έγινε με τη Συνθήκη της Λοζάνης. Μάλιστα, αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί ως ταβέρνα, ενώ στη συνέχεια λειτούργησε σε αυτό υποκατάστημα της τράπεζας Ziraat (Αγροτική).
«Παρά το γεγονός ότι το 50% του πληθυσμού της Τουρκίας αποτελείται από πρόσφυγες και από απογόνους προσφύγων, μέχρι σήμερα η χώρα μας δεν είχε ούτε προσφυγικό μουσείο, ούτε καν ένα προσφυγικό μνημείο. Το υψηλό ποσοστό του προσφυγικής καταγωγής πληθυσμού οφείλεται στο ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία, στα τελευταία 200 χρόνια της, έχασε πάρα πολλά εδάφη, με συνέπεια οι πληθυσμοί που ζούσαν σε αυτά να μετακινηθούν ως πρόσφυγες στη σημερινή Τουρκία», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων Λοζάνης, Σεφέρ Γκιουβέντς.
Ο κ. Γκιουβέντς ήρθε πρόσφατα στην Ελλάδα και αναζητά φορείς, οι οποίοι έχουν ιδρύσει προσφυγικά μουσεία στη χώρα μας, ώστε να συναντηθεί με εκπροσώπους τους και να επωφεληθεί από την εμπειρία τους.
«Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, οι Ρωμιοί πρόσφυγες, που έφυγαν από την Τουρκία, εγκαταστάθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Θέλοντας να διατηρήσουν ζωντανές τις μνήμες τους ίδρυσαν διάφορα προσφυγικά μουσεία. Αν και με τη Συνθήκη της Λοζάνης ήρθαν στην Τουρκία περίπου 2.000.000 πρόσφυγες, κανείς μέχρι σήμερα δεν προέβη σε κάποια κίνηση για την ίδρυση προσφυγικού μουσείου ή τη δημιουργία μνημείου αφιερωμένου στους πρόσφυγες» δήλωσε.
«Θέλοντας να καλύψουμε αυτό το κενό, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε το πρώτο προσφυγικό μουσείο, προκειμένου να διατηρήσουμε τα πολιτισμικά και λαογραφικά χαρακτηριστικά των προσφύγων, να μεταλαμπαδεύσουμε τις μνήμες τους στις ερχόμενες γενιές, αλλά και να καταστήσουμε το μουσείο χώρο ανάπτυξης των πολιτιστικών σχέσεων», πρόσθεσε ο Σεφέρ Γκιουβέντς.
Το κτίριο που θα στεγάσει το «Μουσείο Ανταλλαγής» έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και αναστηλώθηκε σύμφωνα με το αρχικό του σχέδιο. Η πλατεία που βρίσκεται δίπλα στο μουσείο θα διαμορφωθεί και θα μετονομαστεί σε Πλατεία Ανταλλαγής, ενώ σε αυτή θα στηθεί και προσφυγικό μνημείο.
«Πιστεύουμε ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, η περιοχή θα γίνει πόλος έλξης για όλους όσοι έχουν προσφυγική καταγωγή. Στο μουσείο θα εκτίθενται έγγραφα, ντοκουμέντα, αναμνηστικά αντικείμενα και κειμήλια, ενώ θα υπάρχει και οπτικοακουστικό υλικό, στο οποίο θα παρουσιάζονται αναμνήσεις και τραγούδια των προσφύγων», επισήμανε ο κ. Γκιουβέντς.
Bookmark and Share