Υποχρεωτική καθίσταται για 25 χώρες η τακτική εξέταση της επάρκειας του χρηματοπιστωτικού τους συστήματος, κάτι το οποίο γινόταν μέχρι σήμερα με πολύ ακανόνιστο τρόπο, σύμφωνα με απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του ΔΝΤ, το διοικητικό του συμβούλιο, ψήφισε να γίνουν.. υποχρεωτικά τα "Προγράμματα Αξιολόγησης του Χρηματοπιστωτικού Τομέα" για τις χώρες που θεωρούνται οι πιο σημαντικές για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναφέρει το ΔΝΤ σε ανακοίνωση του. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες ανεπτυγμένες χώρες, αναμεσά τους όλα τα μέλη της G7, και συνολικά 12 χώρες της Δυτικής Ευρώπης, αλλά επίσης και η Αυστραλία, οι πρόσφατα ανεπτυγμένες οικονομίες της Ασίας (Νότια Κορέα, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη) και οι αναδυόμενες οικονομίες (Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Μεξικό, Ρωσία, Τουρκία).
Οι εκθέσεις αυτές δημιουργήθηκαν μετά την ασιατική κρίση στα τέλη της δεκαετίας του 1990, με σκοπό τον εντοπισμό των ανισορροπιών που θα αναπτύσσονταν σε μια συγκεκριμένη χώρα. Οι πρώτες χρονολογούνται από το 2001.
Συντάσσονταν μέχρι σήμερα σε εθελοντική βάση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που προκάλεσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2007, έχουν επικριθεί ότι υποβλήθηκαν σε μια απο τις εξετάσεις αυτές μόνον κατά το τέλος του 2009.
Το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποία θα πρέπει να είναι η περιοδικότητα των εκθέσεων αυτών, αν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προτείνει την σύνταξη μιας τέτοιας έκθεσης κάθε τρία χρόνια.
Post Top Ad
Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010
Home
Unlabelled
ΔΝΤ: Υποχρεωτική η αξιολόγηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος