Βρετανικά σχόλια για τον ανασχηματισμό - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Βρετανικά σχόλια για τον ανασχηματισμό

Ο ανασχηματισμός της ελληνικής κυβέρνησης από το Γιώργο Παπανδρέου αποσκοπεί στην τόνωση των τομέων της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής για να κατευνάσει τους...οργισμένους με τα μέτρα λιτότητας πολίτες, σημειώνει στο σχόλιό του για τις αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης το BBC.
Επισημαίνει τις αλλαγές στα υπουργεία Ανάπτυξης, Εργασίας και Υγείας και στέκεται στη διατήρηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην κεφαλή του οικονομικού επιτελείου. «Η διατήρηση του κ. Παπακωνσταντίνου είναι σημάδι ότι η κυβέρνηση δε θα παρεκκλίνει του σκληρού οικονομικού της προγράμματος», αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου.
Προσθέτει ότι πολλά στελέχη παλαιότερων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ επανήλθαν στο υπουργικό συμβούλιο, σε μια προφανή προσπάθεια να προσεταιριστεί η κυβέρνηση τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος που είναι λιγότερο πιθανό να στηρίξουν τα δημοσιονομικά μέτρα.
Η ευρωπαϊκή έκδοση της Wall Street Journal αναφέρεται ειδικά στην ανάληψη του χαρτοφυλακίου της ανάπτυξης από τον «δημοφιλή και αποτελεσματικό» Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ για τη Λούκα Κατσέλη σημειώνει ότι χρυσώθηκε το χάπι της υποβάθμισής της με την ανάθεση του υπουργείου Εργασίας.
Οι Financial Times γράφουν ότι ο ανασχηματισμός πραγματοποιήθηκε για την καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που διέρχεται η Ελλάδα. «Οι αλλαγές δεν αναμένεται να επηρεάσουν το πρόγραμμα περικοπών και τις αυξήσεις φόρων που προβλέπει το μνημόνιο του ΔΝΤ και της ΕΕ», σχολιάζει η βρετανική οικονομική εφημερίδα.


Economist: Ανασχηματισμός με το βλέμμα στο κόμμα
«Αυτό που με μια πρώτη ανάγνωση ίσως φαίνεται ως ριζική αναδιάρθρωση της κυβέρνησης, μπορεί στην πραγματικότητα να έχει να κάνει περισσότερο με τις εσωκομματικές ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ», σχολιάζει ο Economist αναφερόμενος στην αλλαγή της σύνθεσης της ελληνικής κυβέρνησης.
Η βρετανική οικονομικο-πολιτική επιθεώρηση εξηγεί ότι με περαιτέρω δραστικές μεταρρυθμίσεις ενόψει, ο κ. Παπανδρέου «ίσως αισθάνεται ότι χρειάζεται να πείσει το κόμμα του περισσότερο από την κοινή γνώμη». Οι επιλογές του πρωθυπουργού εκλαμβάνονται από το έγκυρο περιοδικό ως προσπάθεια ενίσχυσης της ενότητας του κόμματος, με σκοπό τη εξασφάλιση συμπαγούς υποστήριξης για την πρωθυπουργική ατζέντα. «Ποιος καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί αυτό από το να δοθεί σε καθένα στέλεχος με παράπονα μία θέση στην κυβέρνηση», διερωτάται ο Economist.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα καθήκοντα του Γιάννη Ραγκούση, που ως συντονιστής του κυβερνητικού έργου, σύμφωνα με τον Economist, θα έχει τη δεύτερη πιο επιφορτισμένη θέση μετά από αυτή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Για τον υπουργό Οικονομικών σχολιάζεται ότι έχει πορευθεί με σταθερότητα σε μία από τις ελάχιστα επίζηλες πολιτικές θέσεις παγκοσμίως.
Σε ό,τι αφορά την κα. Κατσέλη σημειώνεται ότι υποβαθμίστηκε μετά από μία «ανέπνευστη» θητεία, ενώ τονίζεται το καλό ιστορικό του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που αναλαμβάνει να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης.
Έμφαση δίνεται στην επιστροφή δύο «παλαιών κομματικών αντιπάλων», των κ.κ. Κώστα Σκανδαλίδη και Μιλένας Αποστολάκη
Bookmark and Share