Μόνο από γιατρό η κολπική έρευνα σε κρατούμενες - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Μόνο από γιατρό η κολπική έρευνα σε κρατούμενες

Η κολπική έρευνα των γυναικών κρατουμένων είναι πλέον παρελθόν, καθώς χθες ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Απ. Κατσιφάρας υπέγραψε την απαγόρευσή της.

Σε μία από τις τελευταίες αποφάσεις του...προτού παραιτηθεί για να κατέβει στον στίβο των περιφερειακών εκλογών διεκδικώντας τη θέση του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης αποφάσισε να θέσει τέρμα σε μια διαδικασία που κατά καιρούς είχε προκαλέσει την αντίδραση γυναικείων οργανώσεων και κρατουμένων.
Η κολπική έρευνα των γυναικών κρατουμένων γινόταν κατά την επιστροφή τους από τις πενθήμερες άδειες ή τις επισκέψεις τους σε εξωτερικά νοσοκομεία ή όταν για πρώτη φορά περνούσαν την πόρτα των φυλακών. Ο βασικός λόγος που γινόταν ήταν για να αποφευχθεί η είσοδος ναρκωτικών ουσιών στις φυλακές.
Μετά την απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης η ενδοσωματική έρευνα των κρατουμένων θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο όπως προβλέπει ο Σωφρονιστικός Κώδικας (άρθρο 23 παράγραφος 6 του ν. 2776/1999). Με άλλα λόγια οι κρατούμενες κατά την είσοδό τους θα υποβάλλονται σε σωματική έρευνα μέσα σε ιδιαίτερο χώρο των φυλακών από τουλάχιστον δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους του ίδιου φύλου. Η σωματική έρευνα θα γίνεται με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να μη θίγει την αξιοπρέπεια των κρατουμένων.
Τώρα, σε περίπτωση που υπάρχει εύλογη υποψία για προσπάθεια εισόδου ναρκωτικών ουσιών ή υπάρχει σοβαρή αιτία που να δικαιολογεί ενδοσωματική ή ακτινολογική έρευνα, τότε αυτή θα γίνεται, μετά από εντολή του αρμόδιου δικαστικού λειτουργού και μόνον από γιατρό, όχι πάντως από σωφρονιστικό υπάλληλο.
Σε δήλωσή του ο κ. Κατσιφάρας υπογραμμίζει ότι « πρακτικές που συνηθίζονταν ως τώρα και που ευθέως προσέβαλαν τον νόμο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια απαγορεύονται ρητά». Και προσέθεσε: « Η πολιτική ηγεσία του υπουργείουεκφράζει την αποφασιστικότητά της έτσι ώστε ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξία να πάψει να είναι το ζητούμενο, αλλά το αυτονόητο, ιδιαίτερα δε στον ευαίσθητο χώρο των φυλακών».

Αγωνίστηκε για την απαγόρευση
Η περίπτωση της κρατούμενης Κατερίνας Γκουλιώνη είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις για το θέμα της κολπικής έρευνας. Η κρατούμενη για κατοχή ναρκωτικών ουσιών, που έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 2009 κατά τη μεταφορά της με πλοίο από τις φυλακές της Κρήτης, είχε αντιδράσει πολλές φορές όταν είχε επιχειρηθεί κολπική έρευνα στις φυλακές. Αρνούμενη να δεχτεί τον έλεγχο, ζητούσε να υποβληθεί σε υπερηχογράφημα το οποίο όποτε γινόταν έδειχνε «καθαρά» αποτελέσματα. Αμέσως όμως μετά, και σε διάφορες περιπτώσεις, είχε βρεθεί στην απομόνωση, σε ένα είδος τιμωρίας της για την άρνησή της αυτήν.πηγή το βήμα.
Bookmark and Share