Ερευνα της ΕΣΕΕ στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Καβάλα, την Κοζάνη, την Έδεσσα και την... Βέροια.
Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Κοζάνη με ποσοστό κλειστών καταστημάτων στο 18%, στο 10,1% ανέρχεται το ποσοστό στη Θεσσαλονίκη.
Καλύτερη η κατάσταση στη Βέροια με 8,9%
Για κάθε μία μικρομεσαία επιχείρηση που ανοίγει στο Λεκανοπέδιο της Αττικής κλείνουν δύο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας. Όμως, η «λαίλαπα» των λουκέτων πλήττει με σφοδρότητα και τις αγορές της Βόρειας Ελλάδας, καθώς στους εμπορικότερους δρόμους των μεγάλων πόλεων πάνω από το 10% των καταστημάτων παραμένουν κλειστά και «στα αζήτητα», με λίγες πιθανότητες να επαναδραστηριοποιηθούν στους επόμενους μήνες.
Αυτό δείχνει έρευνα της ΕΣΕΕ στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τέσσερις ακόμη πόλεις της Μακεδονίας (Καβάλα, Κοζάνη, Έδεσσα, Βέροια), από την οποία προκύπτει ότι η εικόνα σε γενικές γραμμές είναι καλύτερη από αυτή της Αττικής, αλλά με μόνο μία εξαίρεση, τα ποσοστά των λουκέτων εκφράζονται με διψήφιο αριθμό.
Κοζάνη
Η Κοζάνη είναι η πόλη με τα μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων ανέρχεται σε 18%, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Βέροια με ποσοστό 8,9%. Στη Θεσσαλονίκη -στους πιο εμπορικούς δρόμους της- το αντίστοιχο ποσοστό είναι 10,1%, δηλαδή κλειστά είναι το 1/10 των καταστημάτων.
Η οικονομική κρίση, τονίζουν οι ερευνητές της ΕΣΕΕ, δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα αυτής της κατάστασης. Η προσπάθεια ερμηνείας του φαινομένου σχετίζεται χωρίς αμφιβολία και με την εγκατάσταση πολυκαταστημάτων και πολυχώρων κοντά σε παλαιούς εμπορικούς θύλακες. Από την έρευνα προκύπτει ότι όπου υπάρχουν σημαντικές εμπορικές εγκαταστάσεις χιλιάδων τετραγωνικών τα «λουκέτα» πολλαπλασιάζονται.Στις πόλεις της Β. Ελλάδος καταγράφονται μια σειρά από κοινά χαρακτηριστικά.
Δεν κλείνουν μόνο τα μικρά μαγαζιά. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό σχετίζεται με την τοπικότητα. Σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφεται ως κοινό γνώρισμα μια τοπική συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων. Εκεί που κλείνει μία επιχείρηση κλείνουν και άλλες.
Σε κάθε περιοχή υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα τον εμπορικό δρόμο.
Στοιχεία οκταμήνου του ΒΕΑ
Κλείνουν δύο επιχειρήσεις και ανοίγει μία στην Αθήνα
Το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου διαγράφηκαν από τα μητρώα του ΒΕΑ 2.076 επιχειρήσεις, ενώ γράφηκαν μόλις 1.088 νέες, δηλαδή περίπου οι μισές. Σε σχετική ανακοίνωσή του, το ΒΕΑ επισημαίνει ότι στην πραγματικότητα η συρρίκνωση της βιοτεχνικής δραστηριότητας είναι μεγαλύτερη, δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους δεν ενημερώνουν το Επιμελητήριο.
Συνταξιοδότηση
Μεγάλος αριθμός των διαγραφών οφείλονται στο κλίμα εξόδου προς συνταξιοδότηση που διαμορφώθηκε τους τελευταίους μήνες, ενώ οι νέες εγγραφές σε πολλές περιπτώσεις υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία, η οποία για ασφαλιστικούς λόγους λαμβάνει τη μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ουσιαστικά, τονίζει η ανακοίνωση, από το δυναμικό του ΒΕΑ χάνονται μεταποιητικές επιχειρήσεις με συμβολή στην παραγωγή εγχώριας προστιθέμενης αξίας, οι οποίες δεν αναπληρώνονται από τις νέες εγγραφές, που στην πλειονότητά τους αποτελούν επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αυτοαπασχολούμενων.
Τα λουκέτα ανά πόλη στη Β. Ελλάδα
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
(Ιωνος Δραγούμη, Ερμού, Προξένου Κορομηλά, Μητροπόλεως, Εγνατία, Τσιμισκή, Αγίας Σοφίας) Η εικόνα που εμφανίζει το κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι πιο ενθαρρυντική σε σχέση με την Αθήνα. Στις «ακριβές αγορές» (Προξένου Κορομηλά και Μητροπόλεως) εμφανίζονται τα χαμηλότερα ποσοστά κλειστών καταστημάτων, που φτάνουν μόλις το 4,2% και 8,3% αντίστοιχα. Η παραπάνω τάση δείχνει να επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση της Αθήνας, όπου η αγορά του Κολωνακίου παρουσιάζει τα χαμηλότερα ποσοστά κλειστών επιχειρήσεων. Το γεγονός αυτό σχετίζεται με το υψηλότερο εισόδημα των κατοίκων και τις διαφορετικές καταναλωτικές συνήθειες. Ο εμπορικός δρόμος της Εγνατίας φαίνεται να έχει πληγεί περισσότερο, με το 15% των επιχειρήσεων να έχει βάλει λουκέτο, όχι μόνο από την οικονομική κρίση αλλά και από άλλους παράγοντες οι οποίοι έχουν επισημανθεί και στο παρελθόν, όπως οι εργασίες διαμόρφωσης του Μετρό στην περιοχή. Στο σύνολο των υπό εξέταση εμπορικών δρόμων τα κλειστά καταστήματα δεν ξεπερνούν το 10,1%, ποσοστό σαφώς μικρότερο από την περιοχή της Αθήνας.
ΛΑΡΙΣΑ
Η εικόνα στην πόλη της Λάρισας παρόμοια με αυτήν της Θεσσαλονίκης, με την αναλογία κλειστών καταστημάτων να φτάνει το 11,5%. Κρίσιμη παρουσιάζεται η κατάσταση στους εμπορικούς δρόμους Παπακυριαζή και Παπαναστασίου, όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα καταστήματα και η αναλογία κλειστών/ ανοιχτών καταστημάτων είναι 12,8% και 12,7% αντίστοιχα.
ΚΑΒΑΛΑ
Στην πόλη της Καβάλας στο σύνολο των εμπορικών δρόμων που εξετάστηκαν τα κλειστά καταστήματα αντιπροσωπεύουν το 10,4% των συνολικών καταστημάτων. Η κατάσταση σε κάθε εμπορικό δρόμο δεν είναι ίδια, ενώ οι μεγαλύτεροι -σε έκταση και συγκέντρωση επιχειρήσεων- δρόμοι σημειώνουν μεγαλύτερα ποσοστά κλειστών επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, στον πολυπληθέστερο σε καταστήματα εμπορικό δρόμο της Καβάλας (Ομονοίας) το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων ανέρχεται στο 12,2%.
ΚΟΖΑΝΗ
Το κέντρο της Κοζάνης εμφανίζει υψηλή συγκέντρωση κλειστών επιχειρήσεων. Αναλυτικά, στο σύνολο των υπό εξέταση εμπορικών δρόμων σχεδόν το 18% των επιχειρήσεων είναι κλειστές, ενώ ορισμένοι μεγάλοι σε έκταση εμπορικοί δρόμοι εμφανίζουν ποσοστό κλειστών καταστημάτων από 22% έως 30%.
ΕΔΕΣΣΑ
Τα κλειστά καταστήματα στους υπό εξέταση εμπορικούς δρόμους προσεγγίζουν το 15,7%. Η συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων παρουσιάζει αυξητικές τάσεις σε συγκεκριμένους εμπορικούς δρόμους, όπως στην οδό Εγνατία, (22,3%), Παύλου Μελά (18,2%), Ηρώων Πολυτεχνείου (22,2%).
ΒΕΡΟΙΑ
Στη Βέροια το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων είναι από τα χαμηλότερα και φτάνει το 8,8%. Παρ' όλα αυτά, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι στο μεγαλύτερο εμπορικό δρόμο (σε μήκος) και σημαντικότερο (σε συγκέντρωση επιχειρήσεων) της πόλη της Βέροιας, η αναλογία των κλειστών καταστημάτων είναι η υψηλότερη στην πόλη και φτάνει το 14%.
Post Top Ad
Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010
Home
Unlabelled
Ο χάρτης της κρίσης στο εμπόριο και τη βιοτεχνία