Ο Ερντογάν παίρνει θέση δίπλα στον Ατατούρκ.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Ερντογάν παίρνει θέση δίπλα στον Ατατούρκ..

Κυρίαρχος της πολιτικής σκηνής τα τελευταία χρόνια ο Ταγίπ Ερντογάν, αναδεικνύεται πλέον και ιστορικός ηγέτης της Τουρκίας, καθώς μετατρέπει σε βαθμό άλωσης το κεμαλικό κράτος.

Εχει αποδείξει ότι διαθέτει αντανακλαστικά, οξυδέρκεια και σωστό «timing», στοιχεία απαραίτητα σε κάθε πολιτικό μεγάλου βεληνεκούς. Σε πολιτικό δηλαδή που αφουγκράζεται τους καιρούς και οδηγεί τον λαό του με σοφά μελετημένες κινήσεις και...αποφασιστικότητα, αντί να σύρεται από αυτόν. Με αυτή την έννοια, δεν αποκλείεται ο Ταγίπ Ερντογάν να διεκδικήσει τελικά μία θέση δίπλα στον Κεμάλ Ατατούρκ στην ιστορία του τουρκικού κράτους.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν μία μεγάλη νίκη του τούρκου πρωθυπουργού, μεγαλύτερη από αυτήν που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Το γεγονός ότι το 58% του τουρκικού λαού έδωσε την έγκρισή του για να προχωρήσει στην αναθεώρηση του συντάγματος δεν αποτελεί μόνο ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του. Δείχνει και την επιθυμία του να απαλλαγεί από το λεγόμενο «βαθύ κράτος» που είχε συνταγματικά θωρακίσει ο στρατηγός Εβρέν το 1982, δύο χρόνια μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα. Με τις συνταγματικές διατάξεις που θα αναθεωρηθούν τίθενται πλέον κάτω από πολιτικό έλεγχο οι δύο βασικές συνιστώσες του «βαθέος κράτους», οι ένοπλες δυνάμεις και ο δικαστικοί.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έφτασε σε αυτό το αποτέλεσμα σταδιακά, κλιμακώνοντας τις συγκρούσεις με το στρατιωτικό κατεστημένο. Άλλες κέρδιζε, άλλες όχι, αλλά δημιουργούσε κλίμα υπέρ της, ιδιαίτερα στην επαρχία. Από την άλλη πλευρά υπάρχει ακόμη μια σημαντική μερίδα του τουρκικού λαού, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, που δυσπιστεί και φοβάται μήπως το κοσμικό κράτος υποκατασταθεί από το ισλαμικό κράτος. Προς το παρόν, ο Τούρκος πρωθυπουργός κινείται με σύνεση, ελέγχει τα πράγματα και βαδίζει προς τη νίκη και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, το 1911. Και πάντως, ο διεθνής παράγοντας θεωρεί ότι η αναθεώρηση του συντάγματος θα είναι πράξη εκδημοκρατισμού.

Οι εξελίξεις στην Τουρκία, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες του στη διεθνή σκηνή, επιβεβαιώνουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι παίκτης ολκής και πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσοχή.
Όχι μόνο επειδή ο ίδιος έχει ικανότητες και το αποδεικνύει, αλλά και γιατί ηγείται μίας μεγάλης χώρας, που βρίσκεται σε εξαιρετικά στρατηγική θέση, με πληθυσμό περί τα 70 εκατομμύρια και με πολύ υψηλό ποσοστό νεολαίας.
Αυτά, καλόν είναι να τα έχει υπ΄ όψιν της και η Αθήνα..
Αγγ.Στάγκος













reporter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share