Υπό τις έντονες αντιδράσεις των εισαγγελικών λειτουργών και των δικηγόρων, συζητούνται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την επίσπευση της ποινικής δίκης.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης...ευελπιστεί ότι θα ανατρέψει το καθεστώς της ατιμωρησίας, που εμφανίζεται ιδιαίτερα οξύ στα κακουργήματα, πολλά από τα οποία δεν έχουν δικαστεί ούτε καν σε πρώτο βαθμό αν και έχουν περάσει 12 χρόνια από την τέλεσή τους, όμως τις προσδοκίες του δεν συμμερίζεται και το εισαγγελικό σώμα.
Η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας εκτιμά ότι ορισμένες νομοθετικές διατάξεις, κυρίως δικονομικές, όχι μόνον δεν συμβάλλουν στην επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας αλλά αντίθετα είτε την εμποδίζουν είτε την εξουδετερώνουν. Στο συμπέρασμα που καταλήγει είναι ότι άλλη μια φορά ο νομοθέτης επιχειρεί να αντιμετωπίσει το ποινικό πρόβλημα αποσπασματικά και με εμβαλωματικές λύσεις, και όχι ριζικά και συνολικά.
Στο στόχαστρο των εισαγγελέων βρίσκονται οι ρυθμίσεις που συντομεύουν τις προθεσμίες για την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης (εντός 3 μηνών) και της ανάκρισης (σε τέσσερις μήνες αντί ενός έτους). Θεωρούν ότι εισάγονται περισσότερο για εντυπωσιασμό παρά για την ουσία, αφού με τον τρόπο αυτό ισοπεδώνονται όλες οι υποθέσεις αδιακρίτως, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα κάθε υπόθεσης και ο βαθμός δυσκολίας στην έρευνά της.
Παράλληλα, η αθρόα και χωρίς κριτήρια προσθήκη ύλης στα Μονομελή Πλημμελειοδικεία, που ήδη έχουν μεγάλο φόρτο (μεταφέρονται σε αυτά όλα σχεδόν τα πλημμελήματα πλην αυτών που τιμωρούνται με φυλάκιση πάνω από 2 χρόνια και είναι ελάχιστα) θα καταστήσει έως και αδύνατη την εκδίκαση των υποθέσεων, ενώ πολλές από αυτές λόγω σοβαρότητας απαιτούν πολυμελή σύνθεση.
Οι εισαγγελείς τονίζουν ότι μια τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση θα προϋπέθετε ευρεία απεγκληματοποίηση και αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστών και εισαγγελέων, που όμως δεν έχουν γίνει.
Την αντίθεσή τους εκφράζουν και για τη νομοθετική αλλαγή, που προβλέπει ότι μια υπόθεση που αναβάλλεται θα εκδικάζεται σε δύο μήνες από την ίδια σύνθεση. Οπως και οι δικηγόροι, εκτιμούν ότι είναι πρακτικά ανεφάρμοστη (λόγω μεταθέσεων, αποσπάσεων, ασθενειών), ενώ δημιουργείται κίνδυνος να επιβραδυνθεί αντί να επιταχυνθεί η διαδικασία, αφού τυχόν εκδίκαση της υπόθεσης από διαφορετική σύνθεση είναι εκτεθειμένη σε ακυρότητες. Ανεπαρκή χαρακτηρίζουν και τη ρύθμιση που καθιερώνει ότι όλες οι εφέσεις που αφορούν ποινές φυλάκισης θα έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα.enet.gr
Post Top Ad
Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010
Home
Unlabelled
Πολλές οι αντιρρήσεις για τις δίκες-εξπρές