"Έναντι της Ελλάδας μας λείπει το ευρωπαϊκό πνεύμα" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

"Έναντι της Ελλάδας μας λείπει το ευρωπαϊκό πνεύμα"

Δυστυχώς, μας λείπει απέναντι στην Ελλάδα αυτό το αποκαλούμενο «ευρωπαϊκό πνεύμα» τονίζει ο...πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε».
Ο κ. Πρόντι απαντά καταφατικά σε σχετική ερώτηση εάν οι Έλληνες εξαπάτησαν τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, συμπληρώνει όμως ταυτόχρονα πως «αυτό συνέβη γιατί τους άφησαν» και ο ίδιος αναφέρει ως λόγο το ότι οι Ευρωπαίοι δεν ήθελαν τη δημιουργία δυνατοτήτων ελέγχου όταν καθιερώθηκε το ευρώ, ούτε καν τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, γιατί ήταν μια υπερεθνική υπηρεσία.
Προσθέτει ακόμη ότι φυσικά είναι εύκολη η εξαπάτηση όταν κανείς δεν ελέγχει τα στοιχεία, όπως συμβαίνει και με έναν μαθητή όταν δεν υπάρχει δάσκαλος που να διορθώνει τις ασκήσεις του.
Απαντώντας στην ερώτηση εάν η Ευρώπη χειρίστηκε σωστά την ελληνική κρίση, ο κ. Πρόντι απαντά πως η μεγάλη καθυστέρηση των Γερμανών έκανε πολύ μεγαλύτερη αυτή την κρίση απ' ό,τι αυτή θα έπρεπε να είναι και υπενθυμίζει πως η Ελλάδα εκπροσωπεί μόλις το 2,6% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, κάτι μηδαμινό στην πραγματικότητα.
Κατά την άποψή του, χωρίς τις (τοπικές) εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Δυτική Βεστφαλία, αυτό θα είχε τακτοποιηθεί σε χρόνο μηδέν, όμως «η πολιτική των δημοσκοπήσεων οδηγεί στην καταστροφή».
Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχεται ότι το 2002 είχε χαρακτηρίσει ως «ανόητο» το Σύμφωνο Σταθερότητας, κάτι για το οποίο ο ίδιος «πλήρωσε πικρά», και εξηγεί πως το είχε επικρίνει, διότι το Σύμφωνο δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένας μαθηματικός τύπος και δεν χρησιμεύει σε τίποτε εάν δεν υπάρχουν η πολιτική και τα εργαλεία ελέγχου που θα διασφαλίζουν την τήρησή του.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ασπίδας Προστασίας και την αγορά κρατικών ομολόγων, ο Ρομάνο Πρόντι τονίζει πως χωρίς αυτά τα μέτρα θα ξεσπούσε ολοκληρωτικό χάος και πως αυτά έσωσαν τη νομισματική συνοχή και συμπληρώνει πως βέβαια ωφελούνται και πάλι οι τράπεζες και το λογαριασμό πληρώνουν οι φορολογούμενοι, όμως στην κρίση θα πρέπει κανείς να σώσει τις τράπεζες για να αποτρέψει την κατάσταση του 1929.

Ως προς το σημερινό ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη, ο ίδιος θεωρεί τη χώρα αυτή την, με απόσταση, ισχυρότερη οικονομική δύναμη, όμως, όπως προσθέτει, οι Γερμανοί δεν μπορούν να καταλάβουν ότι είναι μεν μεγάλοι αρκετά για να ηγηθούν της Ευρώπης, αλλά όχι αρκετά μεγάλοι για να κυριαρχήσουν μόνοι τους στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η γερμανική κοινή γνώμη δεν είναι φιλευρωπαϊκή, ο Γερμανός ψηφοφόρος νομίζει πως αυτός μόνος του πρέπει να πληρώσει για την Ελλάδα, κάτι που δεν είναι αλήθεια, όλοι πληρώνουν, και οι Γερμανοί δεν σκέπτονται ποτέ πως το εμπορικό τους ισοζύγιο θα ήταν σήμερα απείρως σε χειρότερη κατάσταση εάν δεν υπήρχε το ευρώ.
Ο ίδιος θεωρεί ότι οι Γερμανοί θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την ισχύ τους για να αναλάβουν πολιτική ευθύνη στην Ευρώπη, την οποία αυτή χρειάζεται επειγόντως, καθώς η Ιταλία είναι σήμερα άνευ σημασίας, η Ισπανία βρίσκεται σε δραματική κρίση, η Μεγάλη Βρετανία στο περιθώριο.

Όπως προσθέτει, απομένει ως εκ τούτου ένας γερμανο-γαλλικός «δικύλινδρος κινητήρας» γύρω από τον οποίο συγκεντρώνονται μερικές ισχυρές χώρες, όμως και αυτός δεν υπάρχει εξαιτίας της πολιτικής ηγεσίας, μιας και, όπως γνωρίζει, η Μέρκελ και ο Σαρκοζί δεν «μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους».
Bookmark and Share