Τα Ηνωμένα Έθνη θα επιχειρήσουν μέσα από τις δύο ολοήμερες συναντήσεις των Χριστόφια και Έρογλου, που θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα, να διαμορφώσουν τις συνθήκες για διαδικαστικό άλμα.
Να προχωρήσουν, δηλαδή, βαθμηδόν στη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης τους...πρώτους μήνες του 2011.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συζήτηση του περιουσιακού θα αναδειχθούν όπως εκτιμούν τα Ηνωμένα Έθνη, μικρές ή μεγάλες συγκλίσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με αυτές που έχουν καταγραφεί στο θέμα της Διακυβέρνησης, της Ε.Ε. και της Οικονομίας, θα επιτρέψουν στους εν δυνάμει μεσολαβητές να προβούν σε διαπιστώσεις και να δρομολογήσουν τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης. Παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες διαφορές παραμένουν στο περιουσιακό, ωστόσο τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι οι θέσεις που παρουσιάσθηκαν περιεκτικά την Παρασκευή έχουν αφετηριακό χαρακτήρα και θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά:
Τον πρώτο λόγο έχει ο νόμιμος ιδιοκτήτης.
Εισάγει παρεκκλίσεις και μεταβατικές περιόδους
Αποκατάσταση του δικαιώματος αγοράς και πώλησης περιουσιών μετά τα 10 χρόνια.
Επιστροφή περιουσιών που θα βρίσκονται στην υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση περιοχή θα γίνεται μετά την αποκατάσταση του σημερινού χρήστη. Δεν διευκρινίζεται ο χρόνος.
Διά της διασύνδεσης περιουσιακού με εδαφικό και εποίκους, επαναλαμβάνεται η πρόταση για παραμονή 50.000 εποίκων.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά σημειώνει:
«Η πρώτιστη αρχή είναι η διζωνικότητα που έχει εδραιωθεί σαν παραμέτρος των Ηνωμένων Εθνών».
Υποστηρίζει πως πρέπει να τεθούν περιορισμοί στην επιστροφή των περιουσιών «ώστε να μην καταστραφεί η αρχή ότι η κάθε κοινότητα θα διοικεί μόνο ένα ιδρυτικό κράτος».
Αναδεικνύοντας τις επιλογές των αποζημιώσεων και της ανταλλαγής προτείνει πώληση προνομιακών τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές για να ενισχυθεί το ταμείο αποζημιώσεων. Προτείνει όπως αξιοποιηθούν οι περιουσίες της Εκκλησίας και του ΕΒΚΑΦ.
Post Top Ad
Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010
Home
Unlabelled
Προς διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό