Σαν σήμερα, 4 του Σεπτέμβρη αλλά του 1960, ακριβώς 50 χρόνια πριν δηλαδή, γεννήθηκε η Ελληνική Τηλεόραση.
Ήταν η ημέρα των εγκαινίων της 25ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και σε...διάφορα σημεία της Έκθεσης αλλά και σε κεντρικές πλατείες της Θεσσαλονίκης είχαν στηθεί περίπου 100 τηλεοπτικοί δέκτες ώστε οι επισκέπτες αλλά και οι κάτοικοι της συμπρωτεύουσας να έχουν την ευκαιρία για μια πρώτη επαφή με το «μαγικό κουτί».
Τον Μάρτιο του 1960 ο Μάνος Ιατρίδης , υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της ΔΕΗ, είχε τη ιδέα να προτείνει στον Κώστα Τριανταφυλλίδη , διευθυντή Γενικών Υπηρεσιών και προσωπικό φίλο του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, την εγκατάσταση και λειτουργία ενός τηλεοπτικού σταθμού εμβέλειας 20-30 χιλιομέτρων στη ΔΕΘ. «Το 1960 η ΔΕΗ γιόρταζε τα 10 χρόνια λειτουργίας της, αλλά ο ηλεκτρισμός δεν ήταν και ιδιαίτερα διαδεδομένος στη χώρα μας. Θέλαμε λοιπόν εκείνη τη χρονιά στο περίπτερο της ΔΕΗ στη ΔΕΘ να προβάλουμε μια εφαρμογή του ηλεκτρισμού, τον οποίο εκείνη την εποχή υπήρχαν πολλοί που αντιμετώπιζαν ακόμη με φόβο» αναφέρει σήμερα στο «Βήμα» ο κ. Ιατρίδης.
Ο πρώτος πειραματικός σταθμός τηλεοράσεως της Ελλάδος είχε διάρκεια ζωής τρεις εβδομάδες , όσο δηλαδή διήρκεσε η ΔΕΘ, και μετέδιδε καθημερινά πρόγραμμα δυόμισι ωρών. Αρχιζε στις 7.30 το απόγευμα με κουκλοθέατρο και ταινίες μικρού μήκους 16 μιλιμέτρ και συνέχιζε με τις ειδήσεις των οκτώ, τις οποίες επελέγη να παρουσιάζει η Λίτσα Φωκίδου, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη, γιατί είχε ωραία σκηνική παρουσία και καλή άρθρωση. Ακολουθούσαν ζωντανές εκπομπές όπως: το ελληνικό χορόδραμα υπό τη διεύθυνση της Ραλλούς Μάνου, μια εκπομπή για κυρίες που παρουσίαζε η ηθοποιός Τασσώ Καββαδία με τίτλο «Μια Αθηναία σας ομιλεί», μουσικά ιντερμέδια, ταχυδακτυλουργίες και διαγωνισμός νέων ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη. Υπήρχαν ακόμη ζωντανές συνεντεύξεις πολιτικών, ακαδημαϊκών και σταρ του κινηματογράφου όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη, που έκανε εκεί και την πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση.
Σαν στούντιο χρησιμοποιήθηκε το περίπτερο της ΔΕΗ με τέσσερις κάμερες. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι που έτρεξαν το εγχείρημα ήταν υπάλληλοι της ΔΕΗ. Στις 7 το απόγευμα της 4ης Σεπτεμβρίου 1960 έφτασε στη ΔΕΘ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Το πρωί της ίδιας ημέρας είχε περάσει από το στούντιο για τη δοκιμή. «Για να δούμε πώς θα φαίνομαι στην οθόνη» είχε πει στους τεχνικούς. Μετά τα εγκαίνια της Έκθεσης, ο Κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το περίπτερο της ΔΕΗ, για να τονίσει με την παρουσία του τη σημασία του γεγονότος αλλά και να απευθύνει το πρώτο του τηλεοπτικό διάγγελμα. Αμέσως μετά την επίσημη έναρξη λειτουργίας και την πρώτη συνέντευξη με τον τότε πρωθυπουργό, στην οθόνη εμφανίστηκε ο Αλκης Στέας ο οποίος παρουσίασε το «Τηλεφωνικό Παιχνίδι», το πρώτο τηλεπαιχνίδι της ελληνικής τηλεόρασης.
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 30.000 κάτοικοι της συμπρωτεύουσας συγκεντρώνονταν κάθε ημέρα μπροστά από τις 100 οθόνες που στήθηκαν στην Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα του σταθμού. Ο αριθμός αυτός δόθηκε από ειδικά συνεργεία που έκαναν τις σχετικές μετρήσεις και αποτελούν την πρώτη μέτρηση τηλεθέασης στη χώρα μας, πρόδρομο της... σημερινής AGB.
Post Top Ad
Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010
Home
Unlabelled
Μισός αιώνας ..Ελληνική Τηλεόραση