Με τη διαπίστωση ότι το 2011 θα είναι η δραματικότερη χρονιά της ύφεσης και κατά συνέπεια η δυσκολότερη για την κοινωνία και τους πολίτες, τα...συνδικάτα προετοιμάζουν τις καθιερωμένες πλέον, κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη, κατά την εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στη Διεθνή Έκθεση.
Τα συνδικάτα, διεμήνυσαν ήδη, μέσω των υπομνημάτων που κατέθεσαν στον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου, πως η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει χώρα της... Λατινικής Ευρώπης και έθεσαν ως βασικά αιτήματα, τη λήψη μέτρων για την προστασία των συλλογικών συμβάσεων, την απαγόρευση των απολύσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, αύξηση του επιδόματος ανεργίας και επιμήκυνση του χρόνου χορήγησής του καθώς και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στους συνταξιούχους. Μάλιστα, η ΓΣΕΕ προτείνει το 1 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθεί από την εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (το σχετικό σχέδιο νόμο συζητείται στην επιτροπή της Βουλής και προβλέπει πιλοτική εφαρμογή στον ΟΑΕΕ από 15 Οκτωβρίου) να διοχετευθεί κατευθείαν για την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης στους συνταξιούχους.
Η προστασία των συλλογικών συμβάσεων και η ανεξάρτητη λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας φαίνεται πως είναι τα δύο εναπομείναντα πεδία παρέμβασης της ΓΣΕΕ, ενώ από πλευράς ΑΔΕΔΥ η μάχη του ενιαίου μισθολογίου αποτελεί πλέον τη... μητέρα όλων των μαχών.
Άλλωστε, όλες οι υπόλοιπες μάχες φαίνεται πως έχουν χαθεί, με κερδισμένους μόνον τους εργαζόμενους σε συγκεκριμένες ΔΕΚΟ, όπως για παράδειγμα τη ΔΕΗ, με την κυβέρνηση να κάνει πίσω, αναφορικά με τις προθέσεις της για πώληση μονάδων της Επιχείρησης, μετά και την απειλή της ΓΕΝΟΠ: «Θα ματώσουμε». Έτσι, η μάχη των συνδικάτων με το μνημόνιο αποδείχθηκε άνιση, αφού η οικονομική και δημοσιονομική κρίση -εκτός από τις εγγενείς παθογένειες της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης αναπτυξιακής πολιτικής (ή καλύτερα, την απουσία αυτής)- ανέδειξε τα προβλήματα και των ελληνικών συνδικάτων, το έλλειμμα αυτονομίας τους, αλλά και την έλλειψη μιας γνήσιας συνδικαλιστικής κουλτούρας. Έστω και καθυστερημένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόεδροι των δύο τριτοβάθμιων σωματίων, εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην συμμετέχουν ξανά σε κομματικές διαδικασίες, σε μια προσπάθειά τους να αναδείξουν τη συνδικαλιστική τους ταυτότητα, πάνω από την κομματική. Ήδη, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος έχει ανακοινώσει πως δεν θα συμμετέχει στην ομιλία του πρωθυπουργού, στη ΔΕΘ, το ερχόμενο Σάββατο.
Σε επίπεδο διεκδικήσεων πάντως, η ΓΣΕΕ θέτει ως επείγουσα προτεραιότητα τη δυναμική υπέρβαση του μνημονίου, ενώ και η ΑΔΕΔΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας πως η αρνητική κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία πιθανόν τους επόμενους μήνες να μην είναι αναστρέψιμη, με τη χώρα να οδεύει προς τη χρεοκοπία.
Στην ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία του Ινστιτούτου Εργασίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που φέτος αναμένεται να παρουσιαστεί μετά τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη, αναλύεται ένα εκρηκτικό μείγμα δυσμενών εξελίξεων σε βάρος της μισθωτής εργασίας, που οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο μακροοικονομικών και δημοσιονομικών αντιφάσεων, με την ελληνική οικονομία να έχει εισέλθει σε τροχιά αυτοϋπονόμευσης.
Αναλυτικά, στην έκθεση -μεταξύ άλλων- θα αναφέρονται τα εξής:
* Οι αριθμός των επιχειρήσεων που θα διακόψουν τη λειτουργία τους θα αυξηθεί επικίνδυνα, θα αυξηθούν οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες των εργαζομένων, θα διευρυνθούν στην αγορά εργασίας οι ευέλικτες και ανασφαλείς μορφές απασχόλησης και η εκ περιτροπής εργασία, θα αυξηθεί σημαντικά η ανεργία και θα συντελεστεί μια σοβαρή επιδείνωση του εισοδηματικού και βιοτικού επιπέδου των πολιτών.
* Η μείωση των εισοδημάτων στον δημόσιο τομέα υπολογίζεται από 20% έως και 30%.
* Η εγχώρια ζήτηση, με τη συνέχιση της μείωσης μέχρι το τέλος του 2011, θα επιστρέψει ουσιαστικά στα επίπεδα του 2000.
* Το ποσοστό της ανεργίας θα αυξηθεί δραματικά. Οι προβλέψεις αρνητικής εξέλιξης του ΑΕΠ κατά το τρέχον και το επόμενο έτος, όπως επίσης και η οριακά θετική ανάπτυξη το 2012, δεν είναι ικανές και αναγκαίες για να επιλύσουν τις αντιφάσεις στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα ούτε το 2015 να μην έχει επιτευχθεί η επαναφορά της ανεργίας στο ποσοστό του 2008 (7,8%).
* Η οπισθοδρόμηση των εργασιακών, εισοδηματικών και κοινωνικών δικαιωμάτων συμβαίνει, όταν το επίπεδο σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις τιμές καταναλωτή είναι 94% (ακριβή χώρα), η παραγωγικότητα της εργασίας είναι 92% (χώρα πολλών ωρών και έντασης εργασίας) και οι μισθοί είναι 82% (χαμηλοί σε σχέση με το επίπεδο παραγωγικότητας και τιμών). Μάλιστα, το χαμηλό επίπεδο των μισθών συμπαρασύρει και το επίπεδο των συντάξεων σε αντίστοιχα χαμηλά επίπεδα.capital.gr.
Post Top Ad
Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010
Home
Unlabelled
Χωρίς κόκκινη γραμμή τα συνδικάτα στη Θεσσαλονίκη