Ενα ισχυρό όπλο προσφέρει η Ε.Ε. στην Ελλάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Ενα ισχυρό όπλο προσφέρει η Ε.Ε. στην Ελλάδα

Εκ πρώτης όψεως, οι Ελληνες φαίνεται πως είναι «καταραμένοι» από την Ε.Ε. Η ιδιότητα της Ελλάδας ως μέλος της Ευρωζώνης αποκλείει υποτίμηση του νομίσματος, που αποτελεί παραδοσιακό τρόπο εξόδου από την κρίση.

Εξετάζοντας προσεκτικότερα όμως, η Ε.Ε. τους προσφέρει ένα ισχυρότερο όπλο, καθώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αξιοπιστία της για να μειώσουν αποφασιστικά την διαφθορά.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Παρ' όλα αυτά...
σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία για το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να διακατέχονται από μεγάλη απαισιοδοξία. Ακόμη και σε περίπτωση που η κυβέρνηση κατορθώσει να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της, αντιμετωπίζει ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Η χώρα δεν είναι ελκυστική για τις επιχειρήσεις. Και το πρόβλημα δεν είναι η ποιότητα των Ελλήνων εργαζομένων, αλλά οι καθυστερήσεις, τα αιτήματα και η ανεπάρκεια, που δημιουργούνται από την διαφθορά, η οποία έχει διεισδύσει παντού.
Τι μπορεί να γίνει; Το 1974 ιδρύθηκε η Ανεξάρτητη Επιτροπή κατά της Διαφθοράς(ICAC) στο Χονγκ Κονγκ, περιορίζοντας εντυπωσιακά την διαφθορά στην περιοχή.
Για να επαναληφθεί η επιτυχία της ICAC στην περίπτωση της Ελλάδας, πρέπει να επιλυθεί ένα πολιτικό πρόβλημα που είναι τόσο παλιό όσο η δημοκρατία στη χώρα. Εάν οι φύλακες εφαρμόσουν τον νόμο, ποιος θα τους επιβλέπει;
Μία λύση θα ήταν οι Ελληνες να προτείνουν υποψήφιους για την ηγεσία μίας επιτροπής κατά της διαφθοράς. Τα κοινοτικά όργανα θα μπορούν να διορίζουν όποιον επιθυμούν από τη λίστα διατηρώντας το δικαίωμα να απομακρύνουν, ή να αντικαταστήσουν, τον επίτροπο.
Ομοίως, μία ουδέτερη επιτροπή μπορεί να διαχειριστεί το ελληνικό δημόσιο.
Οι υπάλληλοι που κάνουν καλά τη δουλειά τους θα πρέπει να ανταμείβονται, με την Ε.Ε. στον ρόλο ουδέτερου διαιτητή.
Οσοι δεν την κάνουν καλά, θα τους γίνεται σύσταση να αλλάξουν, ή θα απολύονται.
Με αυτήν την μέθοδο, οργανισμοί όπως τα δικαστήρια και οι εφορίες θα βελτιωθούν σημαντικά...















imerisia
Bookmark and Share