Φθίνει «το κίνημα» των αποδείξεων, συντηρείται η φοροδιαφυγή.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Φθίνει «το κίνημα» των αποδείξεων, συντηρείται η φοροδιαφυγή..

Στην αδυναμία της να αυξήσει τα έσοδα χωρίς να προσθέσει νέα βάρη στον γενικό πληθυσμό, αλλά και στην απροθυμία, ή και αδυναμία αρκετών από αυτούς, των μικρομεσαίων να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, έχει εγκλωβιστεί η κυβέρνηση.

Είναι πολλοί εκείνοι που καταριούνται την Τρόϊκα γιατί πιέζει για περισσότερα έσοδα, αλλά η πραγματικότητα λέει ότι και χωρίς την Τρόϊκα θα είχε ανάγκη από περισσότερα λεφτά το κράτος.
Ας έχουμε συνεχώς κατά νουν ότι ουσιαστικά του κράτος Ελλάς έχει χρεοκοπήσει και συντηρείται στη ζωή με τεχνητές αναπνοές, δηλαδή μέσω της...Συμφωνίας Στήριξης και των διευκολύνσεων που κάνει στις τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Υποτίθεται ότι ο Παπακωνσταντίνου και η ομάδα του κάνουν ό,τι μπορούν για να βρουν πηγές εσόδων χωρίς να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή, αλλά όποιος κυκλοφορεί και έχει επαφή με την καθημερινότητα αντιλαμβάνεται ότι οι παραδοσιακές συνήθειες της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής (μη απόδοση του ΦΠΑ) και της εισφοροδιαφυγής συνεχίζουν να είναι σε έξαρση. Ταξιζήδες, περιπτεριούχοι, ψιλικατζήδες, παρκαδόροι (πάρκινγκ), βενζινάδες και διάφοροι άλλοι επέστρεψαν στην προ μερικών μηνών πλήρη ασυδοσία. Γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τους νέους νόμους, αψηφούν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και δεν δίδουν αποδείξεις στους πελάτες.
Θα πρέπει να τους το ζητήσει φορτικά ο πελάτης για να του δώσουν αποδείξεις, αλλά και αυτό το φαινόμενο έχει ατονήσει. Το κίνημα των αποδείξεων δεν έχει την δυναμική που είχε όταν ξεκίνησε στην αρχή του 2010, είτε γιατί οι πολίτες δεν έχουν και σωστά το κουράγιο να μαλώνουν και να τους βλέπουν με μισό μάτι όλοι οι παραπάνω και άλλοι, είτε γιατί έχουν μαζέψει ήδη το ποσό (σε αποδείξεις) που απαιτεί ο νόμος για να έχουν φορολογική έκπτωση, είτε γιατί δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει τέτοιος νόμος, αφού η συνεχής ενημέρωση λείπει, είτε γιατί δεν πιστεύουν ότι θα ισχύσει τελικά ο νόμος της φοροαπαλλαγής, είτε γιατί είναι γενικά αδιάφοροι, είτε γιατί δεν δίδουν ούτε αυτοί αποδείξεις όταν αντιστρέφονται οι ρόλοι, είτε γιατί δεν αντιλαμβάνονται τον ρόλο των φόρων για ένα κράτος, είτε…κλπ.
Ο επιλεγόμενος πάντως «θάνατος του εμποράκου» θα επέλθει, είτε έτσι, είτε αλλιώς. Θα επέλθει γιατί το μοντέλο που μεταξύ άλλων περιελάμβανε και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων στην Ευρώπη, είχε εκπνεύσει το ζην. Δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν για πάντα εκατοντάδες χιλιάδες μαγαζάκια με τους μισούς Έλληνες να πωλούν στους άλλους μισούς χρήσιμα ή άχρηστα αντικείμενα που τα προμηθεύονταν σε ελάχιστες ποσότητες και εξωφρενικές τιμές, που πλήρωναν απαγορευτικά νοίκια. Οι τζίροι σε αυτά τα πάμπολλα μαγαζάκια ήταν πολύ χαμηλοί και έχουν γίνει ακόμη χαμηλότεροι, όποτε οι ιδιοκτήτες του για να ζήσουν το έριχναν στην φοροδιαφυγή και ΦΠΑδιαφυγή, ανεβάζοντας ταυτόχρονα τις τιμές και τον πληθωρισμό. Η κρίση που μας κτύπησε επέσπευσε τον «θάνατο του εμποράκου».
Όλα αυτά φυσικά δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Δεν ευχάριστο να κλείνουν μαζικά μαγαζιά και μαγαζάκια και να βγαίνουν άνθρωποι στην ανεργία. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι ανεκτό το επιχείρημα ότι έμποροι και άλλοι μικρομεσαίοι δεν πληρώνουν τον ΦΠΑ γιατί τον κρατούν ως κεφάλαιο κίνησης. Γιατί θυμόμαστε εποχές (όπως έχουμε ξαναπεί) που το χρήμα έρρεε άφθονο και ο παρασιτισμός ανθούσε όπως και η φοροδιαφυγή, αλλά και πάλι το ΦΠΑ δεν αποδιδόταν στο κράτος.
Aγγ.Στάγκος














reporter
Bookmark and Share