Μείωση της επιρροής των Ευρωπαίων στο ΔΝΤ επιδιώκουν οι ΗΠΑ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Μείωση της επιρροής των Ευρωπαίων στο ΔΝΤ επιδιώκουν οι ΗΠΑ

Σε σύγκρουση οδηγούνται ΗΠΑ και Ευρώπη καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει να περιορίσει την επιρροή των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στις συναντήσεις τους σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, οι...υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης θα επιχειρήσουν να βρουν τρόπο να προστατεύσουν τη θέση τους στο ΔΝΤ, την ώρα που οι ΗΠΑ ξαφνιάζουν θέτοντας ζήτημα αλλαγής της σύστασης του δ.σ. του οργανισμού.
Οι ΗΠΑ μπλόκαραν την πρόταση να διατηρηθεί το δ.σ. του ΔΝΤ στη σημερινή του μορφή, των 24 θέσεων, καθώς επιδιώκουν να δώσουν ισχυρότερο λόγο στις αναδυόμενες οικονομικές υπερδυνάμεις. Πρακτικά, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες κινδυνεύουν να χάσουν τις θέσεις τους στο δ.σ. του ΔΝΤ, προκειμένου να ενισχύσουν την επιρροή τους άλλα μέλη, όπως η Κίνα, η Ν. Κορέα και η Τουρκία.
Σήμερα, εκτιμάται ότι η εκπροσώπηση των χωρών στο δ.σ. του ΔΝΤ δεν αντανακλά τις αλλαγές ισορροπιών στην παγκόσμια οικονομία. Για παράδειγμα, η Κίνα μπορεί να ξεπέρασε την Ιαπωνία και να έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, όμως, η βαρύτητα της ψήφου της στο ΔΝΤ παραμένει στο 3,65%, έναντι 6,01% της Ιαπωνίας.
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, με μερίδιο 16,7%, ενώ είναι και η μοναδική χώρα που μπορεί να εξασκήσει το δικαίωμα του βέτο σε μέτρα που απαιτούν την έγκριση του 85% των μετόχων. Παραδοσιακά, ο επικεφαλής του ΔΝΤ είναι Ευρωπαίος, ενώ Αμερικανός είναι ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean Claude Trichet τόνισε πως «είναι πολύ σημαντικό για τους Ευρωπαίους να είναι ενωμένοι και να έχουν μία ξεκάθαρη, κοινή θέση».
Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως το Νοέμβριο, το δ.σ. του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση, με αποτέλεσμα η Ινδία και η Βραζιλία να χάσουν από μία θέση.
Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι θέσεις της Ολλανδίας και του Βελγίου στο δ.σ. ενδέχεται να τεθούν σε κίνδυνο. Μία λύση θα ήταν να συγχωνευτούν σε μία θέση. Η ιδέα του περιορισμού των ευρωπαϊκών θέσεων βρίσκει σύμφωνο τον επικεφαλής του Ταμείου, τον Γάλλο Dominique Strauss-Kahn, ο οποίος είχε προτείνει στα τέλη της δεκαετίας του 1990 τη συγχώνευση των θέσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας
Bookmark and Share