Financial Times:" Λιακάδα για την Ευρώπη, βαρυχειμωνιά για την Ελλάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Financial Times:" Λιακάδα για την Ευρώπη, βαρυχειμωνιά για την Ελλάδα

Η λιακάδα μπορεί να επανήλθε στην Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα η βαρυχειμωνιά δεν έχει τέλος, δείχνει το τελευταίο «δελτίο καιρού» των Financial Times για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Η ένατη έκδοση της...σχετικής ανάλυσης της βρετανικής εφημερίδας δείχνει ότι οι συνθήκες στην Ευρώπη έχουν βελτιωθεί σε σχέση με το Μάιο, με την ανάπτυξη των οικονομιών να επιταχύνεται σημαντικά τους τελευταίους μήνες και την ανεργία να παραμένει σε σταθερά επίπεδα.
«Οι ενδείξεις για το μέλλον υπονοούν ότι το momentum θα διατηρηθεί και κατά το δεύτερο μισό του έτους», γράφουν μάλιστα οι Financial Times.

Όμως, οι συντάκτες της εφημερίδας δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για την πορεία των περιφερειακών οικονομιών, όπου η πιστωτική επέκταση παραμένει αδύναμη, η εμπιστοσύνη των αγορών κλονισμένη και οι συνθήκες δύσκολες.

Με δεδομένο ότι η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βρίσκονται εν μέσω αυστηρών προγραμμάτων λιτότητας, «ο κίνδυνος είναι τώρα ότι οι ομιχλώδεις ημέρες του καλοκαιριού θα δώσουν τη θέση τους σε ένα ψυχρό φθινόπωρο και έναν πικρό χειμώνα», αναφέρουν οι FT.

Το «δελτίο καιρού» μιλά για σοβαρή αναταραχή της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί. Μάλιστα, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για την Ελλάδα, όπως αποτυπώνονται στην ανάλυση των FT, έχουν επιδεινωθεί σε σχέση με το Μάιο. Ειδικότερα, αναμένεται συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 4% φέτος και κατά 2,1% το 2011, έναντι προβλέψεων για -3% και -0,5% αντίστοιχα το Μάιο. Η ανεργία προβλέπεται στο 11,8% φέτος και στο 13,2% το 2011.

Βέβαια, οι Financial Times σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι λόγω της ανάκαμψης της Γερμανίας (με ατμομηχανή τις εξαγωγές), δεν επίκειται καταστροφή στην Ευρώπη. Η μείωση της ανεργίας σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Ιταλία αναμένεται να ενθαρρύνουν την κατανάλωση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αλλά ακόμα και εάν η Γερμανία «σκοντάψει», τότεη Γαλλία θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος της ευρωπαϊκής ανάπτυξης.
Bookmark and Share