Στα 17,5 τρις δολάρια οι δανειακές ανάγκες των χωρών του ΟΟΣΑ το 2010 - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Στα 17,5 τρις δολάρια οι δανειακές ανάγκες των χωρών του ΟΟΣΑ το 2010

Eντάξει,τους δανειζόμενους τους ξέρουμε.Aσχολήθηκε κανείς όμως με το ποιοί είναι οι δανειστές;

Μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους και των δανειακών αναγκών των Κυβερνήσεων των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναμένεται το 2010 και το 2011, σύμφωνα με τον...επικεφαλής του Οργανισμού για τη διαχείριση δημοσίου χρέους. Σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times, ο κ. Hans Blommestein εκτιμά ότι οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες των χωρών του ΟΟΣΑ θα φτάσουν τα 17,5 τρις δολάρια φέτος - από λιγότερο από 16 τρις δολάρια που ήταν η αρχική εκτίμηση - και θα αυξηθούν περαιτέρω σε 19 τρις δολάρια το 2011.

Όσον αφορά το δημόσιο χρέος (Γενικής Κυβέρνησης) στο σύνολο του ΟΟΣΑ, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 96% του ΑΕΠ φέτος και στο 100% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά. Η αύξηση των δανειακών αναγκών και του χρέους αποδίδεται στις αρνητικές επιπτώσεις από την ύφεση που προκάλεσε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007/2008 και στα δημοσιονομικά προγράμματα στήριξης των οικονομιών που προώθησαν οι Κυβερνήσεις. Ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός αντιστοιχεί περίπου στο 65% των εκδόσεων χρέους για το σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ και προβλέπεται ότι θα αυξηθεί στο 67% το 2011.

Ο κ. Blommestein σημειώνει ότι οι πιέσεις στις αγορές ομολόγων έχουν τη δυναμική να δημιουργούν αυτοεπιβεβαιωνόμενα προβλήματα χρέους, καθώς προκαλούν μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια που με τη σειρά τους μπορεί να επηρεάσουν τις προοπτικές ανάπτυξης των χωρών. Τονίζει ακόμη ότι ο κίνδυνος για το αξιόχρεο των χωρών βασίζεται σε παραδοσιακούς υπολογισμούς για τη διατηρησιμότητα του χρέους, οι οποίοι είναι πιθανόν παραπλανητικοί. Θεωρεί ως σημαντικά μέτρα, προκειμένου να περιορισθεί το ενδεχόμενο κακής αξιολόγησης του αξιόχρεου των χωρών, τη μεγαλύτερη διαφάνεια και τη δημοσιοποίηση περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων.

Πριν από δύο εβδομάδες, το ΔΝΤ ζήτησε μεγαλύτερη διαφάνεια και περιορισμό της σύγκρουσης συμφερόντων όσον αφορά τη λειτουργία των διεθνών οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (Fitch, Moody's και S&P's).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share