Από τα 400 στεγαστικά τη μέρα, 400 δάνεια τον μήνα! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Από τα 400 στεγαστικά τη μέρα, 400 δάνεια τον μήνα!

Με το σταγονόμετρο χορηγούν στεγαστικά δάνεια οι τράπεζες, καθώς συνολικά εκταμιεύονται λιγότερα από 400 δάνεια τον μήνα, όταν πριν από 2 χρόνια χορηγούσαν 400 δάνεια την ημέρα.

Χαρακτηριστικό είναι δε ότι οι...
δόσεις για αποπληρωμή στεγαστικών ανέρχονται στα 550 εκατ. ευρώ τον μήνα, ενώ οι νέες χορηγήσεις είναι της τάξης των 450 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή τα ποσά που πληρώνουν τα νοικοκυριά για τα υφιστάμενα στεγαστικά είναι μεγαλύτερα σε σχέση με τις νέες εκταμιεύσεις.Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, εκείνο που θα δώσει ώθηση στη χειμαζόμενη αγορά στεγαστικής πίστης είναι τα επισκευαστικά δάνεια.Οπως λέει ο επικεφαλής στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης της Eurobank, κ. Θόδωρος Καλαντώνης, «τα επισκευαστικά θα εμφανίσουν δυναμική λόγω της αναμενόμενης εφαρμογής του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», αλλά και επειδή από τις αρχές του 2011 θα είναι απαραίτητο το πιστοποιητικό ενεργειακής κατάστασης των κτιρίων.

Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα είναι απαραίτητο τόσο για να προχωρήσουν οι αγοραπωλησίες όσο και οι ενοικιάσεις ακινήτων. Οπότε πολλοί θα είναι εκείνοι που θα προχωρήσουν στην αναβάθμιση των ακινήτων τους, προκειμένου να πάρουν «πιστοποιητικό με καλό βαθμό», καθώς αυτό θα επηρεάζει άμεσα την εμπορική αξία του ακινήτου, τόσο στην περίπτωση πώλησης όσο και στην περίπτωση μίσθωσης.Καθυστερήσεις
Προς το παρόν, οι καθυστερήσεις στη στεγαστική πίστη -την πλέον αξιόπιστη κατηγορία δανείων προ κρίσης- έχει ξεπεράσει το 9%, σε σύνολο χαρτοφυλακίου 81,24 δισ. ευρώ, με τα «κόκκινα» στεγαστικά να φτάνουν τα 7,5 δισ. ευρώ.
Οπως αναφέρουν οι επικεφαλής στεγαστικής πίστης των τραπεζών, σήμερα εγκρίνεται το 1 στα 2 στεγαστικά, ενώ σημαντικός είναι ο αριθμός και των στεγαστικών που «πάει» μήνα με μήνα σε αναχρηματοδότηση.
Υπολογίζεται ότι στο σύνολο της αγοράς ρυθμίζονται άλλα 400 με 450 στεγαστικά δάνεια τον μήνα.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη, το προφίλ των πελατών σήμερα είναι καλύτερο απ’ ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν, διότι ειδικά στα στεγαστικά για να εγκριθεί ένα στεγαστικό δάνειο απαιτείται ίδια συμμετοχή του πελάτη κατά 25%.
Ας σημειωθεί ότι οι τράπεζες χρηματοδοτούν πλέον το 75% της αξίας αγοράς, ενώ το μέσο ύψος ενός στεγαστικού δανείου διαμορφώνεται στα 100.000 ευρώ. Hj

Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, το euribor μήνα και 3μήνου ήταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που βρίσκεται στο 1%.
Οι αγορές ορθολογικοποιούνται και πάλι, αναφέρουν οι τραπεζίτες και σημειώνουν ότι η μεγάλη διαφορά στην ψαλίδα ανάμεσα στο euribor 1 μήνα και το επιτόκιο ΕΚΤ ήταν επόμενο να μειωθεί.
Η άνοδος του euribor οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγορές προεξοφλούν πως η ΕΚΤ θα σταματήσει πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμενόταν την παροχή απεριόριστης ρευστότητας στο σύστημα.
Ακόμα τα τραπεζικά στελέχη περιμένουν ότι τα επιτόκια euribor μήνα και τριμήνου θα αυξηθούν από 0,25 μέχρι 0,5 της μονάδας μέσα στο 2011.Η αύξηση του επιτοκίου σημαίνει όμως και ισχυροποίηση του νομίσματος. Οπότε αναμένεται περαιτέρω ενδυνάμωση του ευρώ σε σχέση με το ελβετικό φράγκο.πηγή Ημερησία του Σαββάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share