Barclays, Credit Suisse, RBS, Citi, Calyon μιλούν για αδυναμία εξόφλησης των υποχρεώσεων.
Ως άκρως ρεαλιστικό σενάριο φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν πλέον πολλοί ξένοι δανειστές μας το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί να εξασφαλίσει παράταση στην...αποπληρωμή του δανείου 110 δισ. ευρώ που έχει λάβει από την τρόικα.
Τη συζήτηση άνοιξε στα μέσα του μήνα ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Dominique Strauss-Kahn. Ακολούθησαν πολλοί, κάποιες απόψεις των οποίων παρατίθενται στην συνέχεια.
RBS
Σύμφωνα με την Royal Bank of Scotland η Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2012, οπότε σύμφωνα με το μνημόνιο προγραμματίζεται να βγει στις κεφαλαιαγορές, θα έπρεπε να εξασφαλίσει 13,1 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω της έκδοσης ομολόγων, πέραν των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπεται να λάβει την ίδια περίοδο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ε.Ε. Κάτι εξαιρετικά δύσκολο.
«Αμφιβάλλουμε κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της στις αγορές τόσο σύντομα ώστε να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις», τονίζει η Citi.
Calyon
«Όσο περισσότερο χρόνο έχει η Ελλάδα για να αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ, τόσο το καλύτερο», επισημαίνει η Credit Agricole Corporate & Investment Bank.
H Credit Suisse επισημαίνει ότι ακόμα μεγαλύτερη σημασία από τις αυξημένες δανειακές ανάγκες των 55 δισ. ευρώ τόσο για το 2011 όσο και για το 2012 έχει ο χρονικός ορίζοντας αποπληρωμής των δανείων προς το ΔΝΤ και την Ε.Ε., που ξεκινά το 2013.
Για το λόγο αυτό τονίζει ότι η συζήτηση περί επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής δεν της προκαλεί εντύπωση. «Το ερώτημα για την Ελλάδα (και για το ΔΝΤ και την Ε.Ε.) είναι εάν μέχρι το τέλος του προγράμματος, το 2013, θα είναι σε θέση να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές και να αποπληρώσει τα δάνεια προς την Ε.Ε. και το ΔΝΤ», εξηγούν οι αναλυτές της Credit Suisse. Για το λόγο αυτό θεωρούν σοφή τη συζήτηση περί επιμήκυνσης.
Citigroup
Η Citigroup μιλά ακόμα και για αύξηση του συνολικού ποσού που θα δανείσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα. Η υστέρηση των φορολογικών εσόδων και η αύξηση των τόκων που βαρύνουν τη χώρα δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό, αναφέρει ο οίκος. «Ακόμα και με αυστηρή εφαρμογή του πακέτου λιτότητας, οι τόκοι θα ανέλθουν στο 8% του ΑΕΠ το 2013 και οι ανάγκες αναχρηματοδότησης θα παραμείνουν πολύ μεγάλες».
Barclays: Θα ασκηθούν πιέσεις από τις αγορές αν η Ελλάδα δεν πάρει παράταση
O επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays, Michael Dicks, υπογράμμισε στην «Ι» πως η παράταση της χρηματοδότησης από Ε.Ε. και ΔΝΤ «θα μπορούσε να αποδειχτεί ση- μαντική, αφού είναι πολλοί εκείνοι που ισχυρίζονται ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα επόμενα 3 με 4 χρόνια δηλαδή, παραμένουν ιδιαίτερα πιεστικές». Στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν πάρει παράταση πέραν αυτής που προβλέπει το υπάρχον πρόγραμμα, εκτιμά ότι θα ασκηθούν πολλές πιέσεις από τις αγορές και θα επικρατήσουν ανησυχίες για επικείμενη χρεοκοπία.
Ως προς το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους εκτιμά πως οι πιθανότητες «για μια βίαιη, μια απροσδόκητη στάση πληρωμών είναι μικρές». Ενδεχόμενη θεωρεί όμως «μια πιο ομαλή ή φιλική, αν θέλετε, αναδιάρθρωση του χρέους, υπό μορφή συμφωνιών ανταλλαγής (swaps) των υπαρχουσών υποχρεώσεων με νέα χρεόγραφα που θα δίνουν τη δυνατότητα παράτασης των πληρωμών». Σ’ αυτή την περίπτωση «η καθαρή πα- ρούσα αξία των νέων πληρωμών θα είναι λίγο χαμηλότερη από την υπάρχουσα». Δίνει σ’ αυτό το σενάριο πιθανότητες πάνω από 50%
Post Top Ad
Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010
Home
Unlabelled
Πώς βλέπουν πέντε ξένοι οίκοι το «Μνημόνιο 2»