Συζητιέται η επιμήκυνση του προγράμματος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Συζητιέται η επιμήκυνση του προγράμματος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον

..και επισήμως

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει τους όρους του δανείου προς την Ελλάδα, δίνοντας στη χώρα μεγαλύτερο διάστημα αποπληρωμής, δήλωσε ο...Lorenzo Bini Smaghi, μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την Ουάσιγκτον.

«Το ΔΝΤ σίγουρα σκέφτεται τα ζητήματα αυτά. Υπάρχουν μηχανισμοί για να πάρουν παράταση τα πακέτα του ΔΝΤ», είπε ο Bini Smaghi. «Υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία η οποία έχει εφαρμοστεί με πολλούς τρόπους, στην οποία το ΔΝΤ μετατρέπει τα βραχυπρόθεσμα προγράμματα σε πιο μακροπρόθεσμα προγράμματα».

Όταν ερωτήθηκε σχετικά, ο Ewald Nowotny, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, τόνισε ότι η παράταση της περιόδου αποπληρωμής δεν αποτελεί αναδιάρθρωση χρέους, κάτι που εξάλλου δεν συζητιέται καν.

Η απάντηση από την πλευρά του ΔΝΤ ήταν ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για αλλαγές στον προγραμματισμό της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου. «Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια πάνω σε αυτό αυτή τη στιγμή, καθώς η πρόσφατη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος απέναντι στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της αξιοσημείωτης μείωσης των spreads, σε συνδυασμό με την ισχυρή εφαρμογή του προγράμματος από την κυβέρνηση, δείχνουν ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να καλύψει πλήρως τις δανειακές της ανάγκες από τις αγορές από το 2012, όπως είχε εκτιμηθεί όταν εγκρίθηκε το πρόγραμμα», είπε η Simonetta Nardin, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Bloomberg

Διευκρίνισε όμως ότι εφόσον παρουσιαστούν αβεβαιότητες ως προς την αποπληρωμή, τότε θα υπήρχαν αρκετές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της επιμήκυνσης των περιόδων αποπληρωμής, της αντικατάστασης βραχυπρόθεσμων δανείων με άλλα,πιο μακροπρόθεσμα και της συμφωνίας επί ενός νέου προγράμματος όταν αυτό που βρίσκεται σε ισχύ λήξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share