Η εξασθένηση των ανησυχιών που σχετίζονται με τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους εξακολουθούν, συντηρώντας τη θετική «ορμή» αλλά και το...ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το Ελληνικό χρέος, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.
Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες δημοσιονομικά ασθενέστερες χώρες της Ευρωζώνης που παραμένουν στο στόχαστρο των επενδυτών, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης των αναπτυξιακών προοπτικών και του κόστους κεφαλαιακής ενίσχυσης του τραπεζικού κλάδου της, η αποκλιμάκωση των πιέσεων στα Ελληνικά κρατικά χρεόγραφα συνεχίστηκε, καθώς τα αισιόδοξα νέα πληθαίνουν και το βάθος της αγοράς βελτιώνεται.
Έτσι, η διαφορά απόδοσης του 10ετούς Ελληνικού κυβερνητικού ομολόγου αναφοράς έναντι του αντίστοιχου Γερμανικού Bund υποχωρεί σταθερά εδώ και 11 μέρες κινούμενο περί τις 755 μ.β. στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών. Πλέον, το spread πλησιάζει μια ιδιαίτερη σημαντική στήριξη, τις 748 μ.β., η οποία αποτελεί τα χαμηλά του Αυγούστου, ενώ πιθανή «καθαρή» διάσπασή της είναι πολύ πιθανό να ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω συρρίκνωση, μέχρι και την περιοχή των 650/600 μ.β., σημειώνουν οι αναλυτές.
Παραδόξως, γράφει ο υπεύθυνος αγορών της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Ν. Σκουριάς, ότι ο πιστωτικός κίνδυνος, όπως αυτός αποτυπώνεται από το 5ετή παράγωγα συμβόλαια αντιστάθμισης του ρίσκου χρεοστασίου, δεν ακολούθησε τo spread, παραμένοντας στάσιμος πέριξ των 750 μ.β. Η αναντιστοιχία αυτή μεταξύ spread και CDS πιθανότατα αντικατοπτρίζει κινήσεις traders επί πιστωτικών παραγώγων, οι οποίοι καλύπτουν στην παρούσα long θέσεις σε CDS μέσω της αγορά μακροπροθέσμων τίτλων, το λεγόμενο «basis».