Παρά τις μαζικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία και τις πρωτοφανείς περικοπές στη Βρετανία, ο γερμανικός τύπος δεν χάνει το ενδιαφέρον του για την ελληνική κρίση..
«Πως έχασε η Ελλάδα δισεκατομμύρια», είναι ο τίτλος..ρεπορτάζ του Γκερντ Χέλερ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt με θέμα τα χρέη των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών (ΔΕΚΟ): «Οι ελεγκτές της Eurostat εξετάζουν από την προηγούμενη εβδομάδα όλες τις δημοσιονομικές αποφάσεις που αφορούν στους προϋπολογισμούς από το 2006 μέχρι και το 2009.
Ήδη ο έλεγχος απεδείχθη πολυπλοκότερος από ότι φαινόταν αρχικά και όπως ανακοινώθηκε χθες στις Βρυξέλλες τα νέα στοιχεία για το ελληνικό έλλειμμα δεν θα ανακοινωθούν αύριο Παρασκευή, αλλά στα μέσα Νοεμβρίου. Κατά πάσα πιθανότητα η Ελλάδα θα αναθεωρήσει προς τα πάνω το έλλειμμα του 2009 στο 15,4% του ΑΕΠ. Ορισμένοι ειδικοί μάλιστα κάνουν λόγο ακόμα και για υψηλότερο έλλειμμα.
Η αναθεώρηση του ελλείμματος προκύπτει εκτός των άλλων και γιατί τώρα για πρώτη φορά συνυπολογίζονται και τα χρέη των ΔΕΚΟ στο δημόσιο χρέος.
Ειδικά κατά τη διάρκεια της συντηρητικής διακυβέρνησης Καραμανλή οι ΔΕΚΟ βυθίστηκαν στα χρέη, τα οποία από 5,6 δις ευρώ έφθασαν την εποχή Καραμανλή (2004-2009) στα 13,1 δις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις πέντε μεγάλες ΔΕΚΟ δεν μπορούν να πληρωθούν οι μισθοί του προσωπικού, διότι είναι τεράστιοι. Οι εργαζόμενοι στις 11 ελλειμματικές ΔΕΚΟ έχουν ετήσιο εισόδημα ύψους 40.772 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος ετήσιας αμοιβής στις ιδιωτικές επιχειρήσεις αγγίζει μόνον τα 19.147 ευρώ.»
Ο Γκερτ Χέλερ εξηγεί ότι δεν υπήρξαν μισθολογικές αυξήσεις, αλλά δεκάδες πριμ και επιδόματα που ορισμένες φορές διπλασίαζαν το βασικό μισθό των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ.
Καταγράφει μάλιστα το παράδειγμα υπαλλήλου του ΗΣΑΠ, του οποίου ο βασικός μισθός 3.908,81 ευρώ έφθανε με τα πριμ και τα επιδόματα τα 8.675,30. Επίσης αναφέρεται και στα είδη των επιδομάτων όπως π.χ. επίδομα για τη χρήση φωτοτυπικού μηχανήματος, επίδομα απομάκρυνσης από τον τόπο υπηρεσίας κλπ.
Και ο αρθρογράφος καταλήγει: «Τώρα η κυβέρνηση πρέπει να κάνει δραστικές περικοπές. Έτσι ελέγχονται όλα: επιδόματα, πριμ, υπερωρίες και ωράριο εργασίας. Για να εξοφλήσουν τα χρέη τους οι ΔΕΚΟ πρέπει να αποχωριστούν ό,τι ακίνητα έχουν. Τους επόμενους μήνες οι μάνατζερ των ΔΕΚΟ πρέπει να καταθέσουν αναλυτικές εκθέσεις και σχέδιο προϋπολογισμού για το 2011 και το 2012.»
Πηγή Ντόιτσε Βέλλε
Post Top Ad
Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010
Home
Unlabelled
Οι Ελληνικές ΔΕΚΟ ..στον γερμανικό Τύπο