Με τι επιτόκιο η επιστροφή στις αγορές; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Με τι επιτόκιο η επιστροφή στις αγορές;

Στο ερώτημα «με τι επιτόκιο μπορεί να γίνει η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές;», η απάντηση είναι απλή: Δανεισμός με επιτόκιο το οποίο δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος, αλλά θα συμβάλει στην αποκλιμάκωσή του.


Αμέσως προκύπτει ένα δεύτερο ερώτημα: Αν το...επιτόκιο, για παράδειγμα, σε δημοπρασία 10ετούς ομολόγου είναι 6% (καθόλου? υποθετικό το συγκεκριμένο) τι γίνεται; Συμφέρει ή όχι; Η απάντηση εξαρτάται από μια διαδικασία.
Ναι, εφόσον η αγορά «δει» σ’ αυτή την κίνηση ότι το ελληνικό δημόσιο επιστρέφει στις αγορές για μόνιμο δανεισμό, δηλαδή έχει διασφαλίσει τη μόνιμη μείωση του ελλείμματος και έχει κάνει κινήσεις που οδηγούν σε σταθεροποίηση και κατόπιν στη μείωση έστω και? βασανιστικά αργή του δημοσίου χρέους, το οποίο στο μεταξύ θα έχει εκτοξευτεί στα ύψη μετά τη νέα αναθεώρηση από την Eurostat.
Τι σημαίνει πρακτικά ότι η αγορά θα έχει πειστεί; Ότι από την επομένη μιας τέτοιας δημοπρασίας το spread θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται σταθερά!..
Και με επιτόκιο 6,5%, ήτοι spread 400 μονάδες, η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές γιατί το χρέος δεν αποκλιμακώνεται. Πρέπει το επιτόκιο να μειωθεί στο 6%. Αυτό, αν και υψηλό, θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή αφετηρία για την επιστροφή του ασώτου? εφόσον από την επομένη, όπως σημειώσαμε, συνεχιστεί η πτώση του spread.
Η μεγάλη μείωση του spread που έγινε τις προηγούμενες μέρες οφείλεται κυρίως στις πληροφορίες που διαρρέονται ότι θα παραταθεί η περίοδος αποπληρωμής των 110 δισ. του Μνημονίου. Άλλωστε ο ίδιος ο Γ. Παπακωνσταντίνου το είπε ότι συζήτησε με τον Στρος Καν.
Εάν και εφόσον η συμφωνία ολοκληρωθεί, εγκριθεί και τυπικά, τότε «ελαφρύνεται» το βάρος που θα έχει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια για την πληρωμή χρέους. Επομένως αυτό θα εκληφθεί ως απομάκρυνση του όποιου κινδύνου χρεοκοπίας και η στάση των δανειστών - αγορών προς την Ελλάδα θα γίνει πιο ευνοϊκή.
Πότε θα γίνει η επιστροφή; Σύμφωνα με το πλέον πιθανό σενάριο, όταν γίνει γνωστό το τελικό ύψος του ελλείμματος του 2010, ήτοι μετά την εαρινή έκθεση της Ε.Ε., ενώ στις αρχές του 2011 θα έχουν βγει οι πρώτες εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης που θα ανοίγουν τον δρόμο για αναβάθμιση της χώρας.
Aνδρέας Πετσίνης
Bookmark and Share