Αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ φοβούνται οι ΗΠΑ
Προσπάθεια να καθησυχάσει τους, αμερικανικούς, κυρίως, φόβους για περικοπή των αμυντικών δαπανών, που θα μειώσουν τις...ικανότητες των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων -καθιστώντας τες επισφαλείς- κάνει το Λονδίνο, «προσγειώνοντάς» τες γύρω στο 8% αντί του 10% που είχε αρχικά ανακοινωθεί.
Κατόπιν αυτών, πολλοί υπουργοί έσπευσαν να δηλώσουν ότι η Βρετανία θα κατασκευάσει τελικώς και τα δύο υπό παραγγελία αεροπλανοφόρα και ότι θα διατηρήσει «μεγάλο εύρος» των δυνατοτήτων της. Ο υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι η Βρετανία θα παραμείνει θαυμάσιος παίκτης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, διατηρώντας ανεξάρτητη πυρηνική αποτροπή, ισχυρές υπηρεσίες πληροφοριών και στρατιωτικές δυνάμεις που μπορούν αμέσως να αναπτυχθούν.
Πολλοί αναλυτές επί εβδομάδες εκτιμούσαν ότι η αναμενόμενη αύριο αναθεώρηση του αμυντικού δόγματος της χώρας, η πρώτη από το 1998, έχει γίνει βιαστικά, με στόχο μάλλον να μειωθούν οι δαπάνες παρά να ετοιμαστούν οι ένοπλες δυνάμεις για τις μελλοντικές απειλές. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργείων Αμυνας και Οικονομικών για τη Στρατηγική Αμυνα και την αναθεώρηση της ασφάλειας κατέληξαν σε σκληρή δημόσια φιλονικία, η οποία ολοκληρώθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή με δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργού.
Σημείο μείζονος τριβής ήταν τα δύο υποβρύχια. «Στην πραγματικότητα θα μας κόστιζε περισσότερο να τα ακυρώσουμε...», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, στο BBC.
36,9 δισ. στερλίνες οι περικοπές
Ο Οσμπορν ζητούσε 10% περικοπές του αμυντικού προϋπολογισμού (φτάνει τα 36,9 δισ. στερλίνες) στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι 7%-8%. Χθες, η έγκυρη δεξαμενή σκέψης Τσάτχαμ Χάουζ του Λονδίνου είχε εκφράσει ανησυχίες. Κατά πάσα πιθανότητα, ο κύκλος των αποτυχημένων στρατηγικών αναθεωρήσεων θα συνεχιστεί, έγραψε ο Πολ Κόρνις, επικεφαλής του Προγράμματος Διεθνούς Ασφαλείας, του ιδρύματος. Ο Χέιγκ επέμεινε ότι δεν υφίστανται οι λόγοι ανησυχίας τους οποίους επικαλέστηκε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κλίντον την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας στο BBC.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, η εκτίμηση του κέντρου στρατηγικών μελετών, STRATFOR, πως πίσω από τις ανησυχίες των Αμερικανών ότι οι μειώσεις των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών θα επιδεινώσουν ευρέως τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ, υπάρχουν βαθύτερα αίτια. Το πρόβλημα είναι ότι οι περικοπές, μολονότι εντάσσονται στα ευρωπαϊκά μέτρα λιτότητας, λόγω κρίσης, στην ουσία αντικατοπτρίζουν διαφορετικές εκτιμήσεις περί απειλής, από τους Συμμάχους. Αν όμως η Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την κρίση για να εκσυγχρονίσει τους στρατούς της.
Post Top Ad
Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010
Home
Unlabelled
Περικόπτουν τις αμυντικές δαπάνες οι Βρετανοί