Ζωντανεύει ξανά το Χρηματιστήριο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Ζωντανεύει ξανά το Χρηματιστήριο

Αυξημένες κατά 50% η κινητικότητα και οι συναλλαγές τον Οκτώβριο

Σε πιο στέρεα εδάφη δείχνει να πατά πλέον η αφύπνιση στο ελληνικό χρηματιστήριο η οποία με τις φυσιολογικές διορθώσεις δείχνει σύμφωνα με τους αναλυτές ότι μπορεί να...συνεχιστεί. Οι αναλυτές δεν αναφέρονται σε ακάθεκτα ανοδική κίνηση, αλλά στη γενικότερη εικόνα ζωντάνιας και αυξημένης κινητικότητας, όπως καθρεφτίζεται μέσα από τη σημαντική αύξηση των συναλλαγών.
Ο σταθερά ενισχυμένος τζίρος του τελευταίου διαστήματος, καθώς οι συναλλαγές του Οκτωβρίου είναι σχεδόν κατά 50% υψηλότερες έναντι του Σεπτεμβρίου, μαρτυρά αν μη τι άλλο ότι στην αγορά μπαίνει και νέο χρήμα.
Βεβαίως, η αγορά έχει μπροστά το σκόπελο της εισαγωγής των πολλών νέων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, την προσεχή Τρίτη 19 Οκτωβρίου και την άλλη Τετάρτη 27/10. Εκεί ίσως δοκιμαστούν εκ νέου κάποιες στηρίξεις καθώς ίσως υπάρξουν κλυδωνισμοί, όμως, όπως επισημαίνουν ορισμένοι, αν η αγορά συνεχίσει να έχει momentum, τότε θα απορροφηθούν σχετικά ανώδυνα οι πιέσεις.
Κυρίαρχος καταλύτης, που ως φαίνεται αλλάζει τα δεδομένα για το λεγόμενο «ελληνικό ρίσκο», είναι οι πιθανότητες που υπάρχουν για επιμήκυνση - παράταση της χρονικής διάρκειας για την αποπληρωμή της βοήθειας από ΕΕ και ΔΝΤ. Βεβαίως, η επιμήκυνση παραμένει ενδεχόμενο, είναι σε θεωρητικό επίπεδο και σε καμία περίπτωση δεν έχει «κλειδώσει».
Πέραν αυτού, τελευταία υπάρχουν χειροπιαστές εξελίξεις στην αγορά που μαρτυρούν ότι το κλίμα βελτιώνεται. Ασφαλώς η σταθερή αποκλιμάκωση στις τιμές των spreads είναι άκρως αντιπροσωπευτικός καταλύτης για την αποσυμπίεση στην αγορά ομολόγων, που επηρεάζει άμεσα και τις τράπεζες οι οποίες είναι εκτεθειμένες σημαντικά σ’ αυτά. Ήδη το spread του 10ετούς ομολόγου έχει χάσει περί τις 350 μονάδες από τα υψηλά του.
Πρόκειται για μια σταθερά πτωτική πορεία που καμία σχέση δεν έχει με πρόσκαιρη ή βραχυχρόνια διόρθωση. πηγή Ισοτιμία
Bookmark and Share